Virtuális leletmentés

Kategória: 

A Kiscelli Múzeum építészeti leletmentő projektjében olyan irodaházak és középületek fotódokumentációját és történetét mutatjuk be, amelyeket kívülről sokan ismernek Budapesten, de belső tereiket ritkán vagy egyáltalán nem látni, és tarthatunk tőle, hogy hamarosan megsemmisülnek. A projekt ötletgazdája Branczik Márta művészettörténész, a Kiscelli Múzeum Építészeti Gyűjteményének vezető muzeológusa, a helyszíni fotókat pedig F. Szalatnyay Judit, a Kiscelli Múzeum fényképésze készíti. Első dokumentált épületeink a Széllkapu projekt keretében a Margit körútról eltűnő egykori minisztériumi épület, és ennek szomszédságában az Új szerelőcsarnok és a Melegpörgető épülete, amelyek bontása 2015. februárjában kezdődött meg. A folyamatosan bővülő virtuális gyűjteményben az almenük segítségével tájékozódhatnak.

 

Keressük a további, bontás előtt álló és építészeti vagy várostörténeti szempontból érdekes, értékes fővárosi középületeket dokumentálásra. Ha tudnak ilyenről, örömmel várjuk javaslataikat a branczik.marta@kiscellimuzeum.hu email címre. Köszönjük szépen!

 

Galéria az eddigi leletmentéseinkről

A Kohó- és Gépipari Minisztérium
egykori székháza
Az Új szerelőcsarnok és Melegpörgető
egykori épületei
A Magyar Kereskedelmi Kamara
egykori székháza

A Gyógyászati Segédeszközök gyára és az Ortopédiai Rendelőintézet egykori épületegyüttese Az MVM - Országos Villamos Teherelosztó Központ épülete A Belvárosi Távbeszélő Központ
egykori épülete

OKISZ székház    

   

 

 

 

A Budapestvideó beszámolója a Virtuális leletmentés projektről: