Virtuális leletmentés

Kategória: 

A Kiscelli Múzeum építészeti leletmentő projektjében olyan irodaházak és középületek fotódokumentációját és történetét mutatjuk be, amelyeket kívülről sokan ismernek Budapesten, de belső tereiket ritkán vagy egyáltalán nem látni, és tarthatunk tőle, hogy hamarosan megsemmisülnek. A projekt ötletgazdája Branczik Márta művészettörténész, a Kiscelli Múzeum Építészeti Gyűjteményének vezető muzeológusa, a helyszíni fotókat pedig F. Szalatnyay Judit, a Kiscelli Múzeum fényképésze készíti. Első dokumentált épületeink a Széllkapu projekt keretében a Margit körútról eltűnő egykori minisztériumi épület, és ennek szomszédságában az Új szerelőcsarnok és a Melegpörgető épülete, amelyek bontása 2015. februárjában kezdődött meg. 

 

Keressük a további, bontás előtt álló és építészeti vagy várostörténeti szempontból érdekes, értékes fővárosi középületeket dokumentálásra. Ha tudnak ilyenről, örömmel várjuk javaslataikat a branczik.marta@kiscellimuzeum.hu email címre. Köszönjük szépen!

 

2021-ben a Virtuális leletmentés új állomásához érkezett. A 17. Nemzeközi Építészeti Biennále Othernity - Modern örökségünk újrakondícionálása című magyar kiállítási projekttel együttműködésben 12 újabb épülettel bővül a dokumentációs gyűjtemény. Ezzel egyidőben térképre vittük az eddig leletmentéseket, így már a Google Maps alkalmazásban is elérhetővé vált. Az alábbi linkre kattintva menet közben is felfedezhetjük a főváros épített örökségét: https://bit.ly/3faFwkz

 

 

Galéria az eddigi leletmentéseinkről:

 

Klüső-kelenföldi
református templom

DOMUS Lakberendezési Áruház

Újpesti Ady Endre ​Művelődési Központ

 

 

 

Víztoronyház
az újpalotai lakótelepen

Déli pályaudvar

A Déli pályaudvar
gyorsétterme

 

 

 

Dob utcai transzformátor állomás

OKISZ-székház

Az MVM - Országos Villamos
Teherelosztó Központ épülete

 

 

 

Az MSZMP egykori
​XIII. kerületi székháza

A Magyar Kereskedelmi Kamara
egykori székháza

A Belvárosi Távbeszélő Központ
egykori épülete

 

 

 

A Gyógyászati Segédeszközök Gyára
és az Ortopédiai Rendelőintézet
egykori épületegyüttese

Az Új Szerelőcsarnok és Melegpörgető
egykori épületei

A Kohó- és Gépipari Minisztérium
egykori székháza

 

 

A Budapest videó beszámolója a Virtuális leletmentés projektről