Virtuális leletmentés | Kiscelli Múzeum

Virtuális leletmentés

Kategória: 

A Kiscelli Múzeum építészeti leletmentő projektjében olyan irodaházak és középületek fotódokumentációját és történetét mutatjuk be, amelyeket kívülről sokan ismernek Budapesten, de belső tereiket ritkán vagy egyáltalán nem látni, és tarthatunk tőle, hogy hamarosan megsemmisülnek. A projekt ötletgazdája Branczik Márta művészettörténész, a Kiscelli Múzeum Építészeti Gyűjteményének vezető muzeológusa, a helyszíni fotókat pedig F. Szalatnyay Judit, a Kiscelli Múzeum fényképésze készíti. Első dokumentált épületeink a Széllkapu projekt keretében a Margit körútról eltűnő egykori minisztériumi épület, és ennek szomszédságában az Új szerelőcsarnok és a Melegpörgető épülete, amelyek bontása 2015. februárjában kezdődött meg. 

 

Keressük a további, bontás előtt álló és építészeti vagy várostörténeti szempontból érdekes, értékes fővárosi középületeket dokumentálásra. Ha tudnak ilyenről, örömmel várjuk javaslataikat a branczik.marta@kiscellimuzeum.hu email címre. Köszönjük szépen!

 

2021-ben a Virtuális leletmentés új állomásához érkezett. A 17. Nemzeközi Építészeti Biennále Othernity - Modern örökségünk újrakondícionálása című magyar kiállítási projekttel együttműködésben 12 újabb épülettel bővül a dokumentációs gyűjtemény. Ezzel egyidőben térképre vittük az eddig leletmentéseket, így már a Google Maps alkalmazásban is elérhetővé vált. Az alábbi linkre kattintva menet közben is felfedezhetjük a főváros épített örökségét: https://bit.ly/3faFwkz

 

2023-ban elindult a Virtuális leletmentés angol weboldala és Google Maps térképe, ahova folyamatosan töltjül fel az elkészült leletmentések fordításait: http://kiscellimuzeum.hu/eng/Virtual_Architectural_Salvage

 

2024. május 9. és 12. között a BUDAPEST100 témája a 70-es évek változatos épített öröksége, az ekkor épült házak értékeit és lehetséges jövőjét keresve. Branczik Mártával, a Virtuális leletmentés projekt ötletgazdájával az alábbi eseményeken találkozhatnak:

2024. május 6. (hétfő) 19:00 Trust Your Architect! | *MENTÉS MÁSKÉNT - Mihez kezdjünk a későmodern épületekkel? Kerekasztal-beszélgetés

Hogyan viszonyulunk a magyarországi későmodern épített örökséghez? Miből adódnak a véleménykülönbségek a szakmai és a laikus körökben? Hogyan érdemes kutatni, feldolgozni a korszakot? Mi valójában a szocreál, meddig tartott és milyen váltás következett utána? Mi alapján és kik döntenek arról, hogy a 60-as, 70-es évek időszakából mely épületeknek fontos a megőrzése? Miért nem lehetett megmenteni olyan ikonikus későmodern épületeket, mint a várbeli Villamos Teherelosztó?

Résztvevők: Hartmann Gergely (építész, kutató, egyetemi oktató), Branczik Márta (művészettörténész, muzeológus, műemléki érték szakértő), Kovács Dániel (művészettörténész, építészeti kritikus)

Moderátor: Werk Zsuzsi (KÉK)

Helyszín: KÉK projekt galéria - XI. ker. Bartók Béla út 10-12.


2024. május 10. (péntek) 14:00 Az Óbudai Kísérleti Lakótelep | Branczik Márta muzeológussal

 séta ingyenes, de regisztrációhoz kötött a BUDAPEST100 honlapján:

 https://budapest100.hu/programok/

Sokan a lakótelep szó kapcsán rögtön betonelemekből épült panellakótelepekre gondolnak, pedig a hatvanas évek elejéig a panelépületek egyáltalán nem voltak jellemzőek, az ekkor épült lakóházegyüttesek téglából készültek, ahogy az Óbudai Kísérleti Lakótelep házai is. De miért kísérleti a lakótelep, mivel kellett kísérletezni? Van-e kapcsolat a hatvanas évek elejére felépült kísérleti lakóházak és a hetvenes években épült lakótelepi vagy magánlakóházak építészete között?


2024. május 11. (szombat) 16:00 Déli pályaudvar | Branczik Márta muzeológussal

 séta ingyenes, de regisztrációhoz kötött a BUDAPEST100 honlapján:

 https://budapest100.hu/programok/

Épülettörténeti séta, fókuszban a Déli utascsarnoka


2024. május 12. (vasárnap) 15:00 Van-e helye a modernnek a belvárosban? Kerekasztal-beszélgetés

Résztvevők: Branczik Márta (művészettörténész), Hartmann Gergely (építész), Alföldi György (építész, urbanista)

Helyszín: V. ker. Szent István tér 7-11.


 

Virtuális leletmentés térkép:

 

Galéria az eddigi leletmentéseinkről:

 

A Magyar Rádió egykori irodaháza

A Bőrgyógyászati Klinika auditóriuma A Bőrgyógyászati Klinika újjáépítése

 

 

 

Az egykori
Pest megyei Bíróság épülete
A Munkásőrség
egykori iskolája és kollégiuma
A Munkásőrség
egykori irodaépülete

 

 

 
Fontana üzletház Déli pályaudvar A Déli pályaudvar
gyorsétterme

 

 

 

A Gellért szálló
belsőépítészete
Külső-kelenföldi
református templom
DOMUS Lakberendezési Áruház
 

 

 

Újpesti Ady Endre
Művelődési Központ
Víztoronyház
az újpalotai lakótelepen
OKISZ-székház

 

 

 

Az MVM - Országos Villamos
Teherelosztó Központ épülete
Dob utcai transzformátor állomás A Magyar Kereskedelmi Kamara
egykori székháza

 

 

 

A Belvárosi Távbeszélő Központ
egykori épülete
Az MSZMP egykori
​XIII. kerületi székháza
Az Új Szerelőcsarnok és Melegpörgető egykori épületei

 

 

 

A Kohó- és Gépipari Minisztérium

egykori székháza

A Gyógyászati Segédeszközök Gyára  és az Ortopédiai Rendelőintézet
egykori épületegyüttese
 
 

 

 

A Budapest videó beszámolója a Virtuális leletmentés projektről