Víztoronyház az Újpalotai lakótelepen | Kiscelli Múzeum

Víztoronyház az Újpalotai lakótelepen

 

Víztoronyház az Újpalotai lakótelepen

1157 Budapest, Nyírpalota út 71.

Az épület tervezői: Tenke Tibor építész (Típustervező Intézet), szerkezettervező: Mentes Endre (Mélyépterv)

Tervezés: 1971, építés: 1972-1975

 

Dokumentálás: 2021. február

Fotók: F. Szalatnyay Judit, koncepció: Branczik Márta

 

Az épület dokumentálása a 17. Nemzetközi Építészeti Biennále Othernity – Modern örökségünk újrakondicionálása című magyar kiállítási projekttel együttműködve készült. 

 

Az épület korabeli ismertetései:

Mentes Endre: "Víztorony-ház" Újpalotán. Magyar Építőipar, 1976. (25. évf.) 3. sz pp. 149-154.

Berzsenyi Zoltánné: Az újpalotai lakótelep közműtervezési és kivitelezési tapasztalatai. Műszaki tervezés 1977. (17. évf.) 3. sz. pp. 37-41.

további források:

https://bpxv.blog.hu/2013/08/19/ujpalotai_magashaz_viztoronyhaz_nyirpalota_ut_tenke_tibor

Későmodern építészet Magyarországon: Magasház Újpalotán (https://late-modern.blogspot.com/)

https://hazakbanjartunk.blog.hu/2015/02/19/ujpalotai_viztoronyhaz#comments

http://kozossegikertek.hu/garden/nyirpalota-utca-71/

 

Az Újpalotai lakótelep korának egyik legnagyobb budapesti beruházása volt, 1976-ig kb. 15 ezer lakás létesült itt. A több, mint 10 emeletes panelházak vízellátására új megoldás született: különálló víztorony építése helyett, a funkciókat kombinálva, egy közel 70 m magas lakóház felső szintjeire került a két víztartály. 

Az épület csúszózsalus technológiával készült, vagyis először csupán a függőleges vasbeton falak készültek el, majd felülről lefelé haladva építették be az egyes lakószintek födémeit. A ház alaprajza tengelyesen szimmetrikus, szintenként 2 háromszobás (!), 4 egyszobás, legfölül pedig 2 kétszintes, teraszos műteremlakás, vagyis összesen 98 lakás van az épületben. Felettük helyezték el a 600 m3 vizet befogadó acéltartályokat, ezek persze ma már nem üzemelnek. Tenke Tibor, a tervező az épület központi magjába helyezte a közlekedés tereit, a két liftet és a kapcsolódó előtereket. Hátul, eldugva csatlakozik hozzájuk a – nyilván csak vészközlekedésre szánt – két lépcsőház. Érdekes a lépcsőházak erőteljes színezése: sötétkék falak (valószínűleg ez eredeti, hiszen korábban a homlokzaton is ehhez hasonló színű volt a lépcsőtraktus), világos zöld lépcsőkorlát, ami vörösre vált a feljáratnak a víztárolókhoz és a tetőre vezető, egyébként elzárt szintjein. Szintén különleges, sötétkék, a gépészeti szekrények és a folyosói ablakkeretek színe. A radiátor viszont lazacszínű! Azt sajnos már nem lehet megállapítani, milyen lehetett a folyosók fala, talán élénk sárga vagy zöld?

A hatalmas épület főhomlokzatán a visszalépcsőző hasábok az épület tömegét összetetté teszik, a robosztus mellvédű, mély loggiák pedig plasztikussá, ezzel ellentéteben a hátsó homlokzaton a sötétebb színnel is kiemelt toronyszerű lépcsőház kisméretű ablakai és lekerekített formái dominálnak. De a lekerekített formák, íves falkapcsolatok a belső térben is megjelennek. Láthatóan a bejárat környezete volt az egyetlen belsőépítészeti szempontból kiemelt tér az épületben. Itt szürke márvány burkolja a padlót, egyedi kialakítású a mennyezetvilágítás és a felülről megvilágított, íves plasztikájú levélszekrény is, sőt íves formák jelennek meg a vaskos előtetőn is. A kettős bejáratot jellemző extravaganciával szemben az épület általános lakószintjein a lakótelepi házakban megszokott ajtók, radiátorok és pvc padlóburkolat maradványait látjuk. 

Persze, egy épület nem a bejárati ajtónál kezdődik és ez itt is így van: a ház előtt korábban egy nem nagyon kihasználható fás-füves park volt, mindenhol máshol pedig autók parkoltak. Néhány évvel ezelőtt azonban a ház vegyes funkciójú közösségi kertet épített itt. Lett konyhakert és szalonnasütő, meg bográcshely, de a fák megmaradtak. Meg egyelőre az autók is. A kert eredetileg rendezettebb volt, most viszont jobban látható az eleven “társadalmi interakciók” nyoma…

Bónusz: néhány kép a víztorony szivattyúházáról és a trafóházról

 

Galéria

 

 

Vissza a főoldalra: Virtuális leletmentés