Mi zajlik épp? | Kiscelli Múzeum

Mi zajlik épp?

Kategória: 

A Kiscelliben mindig történik valami!

Tárlatvezetések, gyerek- és családi programok, dzsemborik, események. Itt mindezekről hírt adunk!


JÚLIUS
10
SZERDA

 

 

JÖN!JÖN!JÖN! Világ-Város. Mesterséges fények és fénymesterségek a 19. században | Időszaki kiállítás

Kurátor: Molnár Álmos

Helyszín: Oratórium, Emeleti folyosó

A városi társadalom a mesterséges fény társadalmává vált a 19. század során. A világítás fejlődő eszközeivel az ember fokozatosan és egyre hatékonyabban vette birtokába az éjszakát. A mesterséges fény kitágította a térhasználatot, fellendítette az olvasást, segítette a közlekedést, rugalmassá tette a munkaidőkereteket, feldíszítette az épületeket, utat nyitott a szórakoztatóiparnak, mindezzel új életmód kialakulásához vezetett: átalakította az életritmust. 

A világ – ahogyan a fényt a 19. század első felében nevezték – hosszú ideig mesterséges lángok formájában segítette az éjszakai életet. Kiállításunkban e lángokra fókuszálva arra a kérdésre keressük a választ: hogyan lett a század elején még álmos városokból a millennium idejére világ-város, és kik–mik szolgáltatták a lángokat? A városok kivilágosodásának folyamata a gyertyák, valamint az ezeknél erősebb fényt nyújtó repceolaj lámpák tökéletesedésével vette kezdetét. A század második felétől meghonosított, üzemileg és hálózatosan szolgáltatott széngázvilágítás a külső-belső terek használatára egyaránt hatással volt. Az 1850-es évek végétől megkezdődött a kőolajszármazékon alapuló lámpafejlesztés és gyártás, mely a Monarchiában is bővülő lámpakínálatot eredményezett, elhozva a század végére művészi igényű vagy dekoratív tucattermék formájában a lámpagyártás fénykorát. A nagyvárosi fejlődés során – a többemeletes lakóépületek, kulturális, politikai és közoktatási intézmények, vendéglátóhelyek, ipartelepek szaporodásával és a városi közterek urbanizálásával az 1890-es évektől a technikai alternatívák kora kezdődött, hiszen az elektromos fénnyel versenyre kelő Auer-égők, az acetilén lámpák, petróleumos és gyertyás eszközök párhuzamos használata volt jellemző. A 20. században a modern városlakó mindennapos tapasztalata lett az iparágak által üzemszerűen szolgáltatott elektromos fény és fokozatosan tűntek el a lángok, ám képi, írásos és tárgyi forrásokon keresztül felidézhetők. Kiállításunkban túlnyomórészt a Kiscelli Múzeum műtárgyai segítségével próbáljuk bemutatni a fővárosi világítás 19. századi történetét.


FONTOS LÁTOGATÁSI INFORMÁCIÓK:

A kiállítóterek limitált befogadóképessége miatt kérjük kedves látogatóinkat, hogy amennyiben nem programrésztvevő, lehetőség szerint a programok idején kívülre szervezze látogatását.

Az időszaki kiállítások a kapcsolódó programokon kívül is megtekinthetőek a múzeum nyitvatartási idejében: keddtől-vasárnapig, 10 és 18 óra között.

Programjeggyel adott napon a múzeum állandó és időszaki kiállításai megtekinthetőek.

Túra/Sétajeggyel 30 napon belül a múzeum állandó és időszaki kiállításai megtekinthetőek.