Múzeumpedagógia

Kategória: 

 

 

 

 

Vasárnapi Barangoló

Ne érj hozzá! Ne mássz rá! Ne rohangálj! Ne kiabálj! Itt nem játszunk! ... Vagy mégis?

következő alkalom: 2020. március 29.  //  Az üvegablak legendája  - ONLINE 

A világhírű üvegfestő és mozaikművész szecessziós üvegablakán át megfigyeljük a fény és a színek játékát, megkeressük a színekhez tartozó hangokat, illatokat, érzéseket és történeteket, közben kihallgatunk két vitatkozó fajdkakast, és színkód segítségével megfejtjük, kinek a legendájáról mesélnek. Végül, hogy ne maradjunk alkotás nélkül otthon sem, kipróbáljuk milyen lenne elkészíteni saját, színes "üvegablakunkat".

Regisztráció azoknak, akik szeretnék az online Vasárnapi Barangoló programját emailben megkapni: https://forms.gle/7trXsiNsVTeUVB6D9

------------------------------------------------------------------------------------------

A Kiscelli Múzeum 2020-ban Vasárnapi Barangoló címmel havi rendszerességel családi foglalkozást indít, hogy a műtárgyak segítségével egy képzeletbeli világba utazzunk, ahol egyszerre játszunk, tanulunk és alkotunk.

Ajánlott korosztály: 7-14 év 

A Barangoló a Kiscelli Múzeumban című kiadványunk egykor azért született, hogy a kiállított tárgyakat, festményeket a könyvben kiegészíthessük és továbbgondolhassuk kedvünk és kreativitásunk szerint.

A most induló múzeumpedagógiai foglalkozásnak ugyanez a lényege: ismerjük meg a kincseket, járjunk utána az eredeti történeteiknek, játsszuk el, hogy életre kelnek, majd átszínezve, átszabva, átformálva alakítsuk saját tárgyainkká őket. A kulcsos cégéreinkkel különféle zárakat nyitunk, a könyvkötő céh ládájába titkos üzeneteket rejtünk, nyomába eredünk a furcsán mozgó ráknak, és eltüntetjük a színes üvegablakokat, hogy a sötétség birodalmába lépjünk.

A vasárnap délutáni kávéra és kakaóra pedig mindenki a vendégünk!

A foglalkozás időtartama: 2 óra

Maximális létszám: 15 fő

 

További információ: kapcsolat@kiscellimuzeum.hu

Jegyár: 

teljes: 2.400 Ft 

kísérőjegy: 1.600 Ft (érvényes a múzeum állandó és időszaki kiállításainak megtekintésére)

2020. évi tematika:
január 19.: A lakatosmester cégére
február 16.: A skót teáskannája
március 29.: Az üvegablak legendája
A könyvkötők rejtélyes ládája
A tűzoltók védelmezője
A patikárius titkos receptje
A vörös rák hónapja
A térképész kalandja
Az elkóborolt betűk megmentése
A nagy képrablás története
A csillogó ezüst sótartó
A Templomtér varázsa

 

Múzeumpedagógiai foglalkozásunkra várunk iskolás, óvodás osztályokat, speciális nevelési igényű csoportokat, szervezünk baráti társaságoknak, cégeknek játékos vezetéseket, csapatépítő tréningeket, gyermekeknek pedig születésnapi zsúrokat.

Érdeklődés/jelentkezés/időpont egyeztetés: 
E-mailben a kapcsolat@kiscellimuzeum.hu címen, telefonon a +36 1 388 8560/113 vagy +36 20 232 0143 számon.

Időpontok:
A múzeum nyitvatartási idejében (K-V 10:00-18:00) hétköznap és hétvégén is lehet kérni múzeumpedagógiai foglalkozást. 

Létszám:
Egy csoport maximum 15 fővel indul, ennél magasabb létszám esetén két külön csoportot indítunk.

Részvételi díj:
Iskolás csoportoknak (10 fő fölött) 800 Ft/fő, egyéni látogatóknak a belépőjegy árán felül hétköznap 800 Ft/fő. Óbudai óvodás és iskolás csoportoknak a belépés és  a múzeumpedagógiai foglalkozás is ingyenes.

A díjmentes vasúti utazáshoz szükséges fogadónyilatkozat innen letölthető.


ÁLLANDÓ PROGRAMOK:

 


 

Ünnepeld a születésnapodat a Kiscelli Múzeumban!

Ha szeretsz felfedezni érdekes és titkos helyeket, ha szeretsz kincset keresni vagy csak egy különleges helyszínen szeretnél együtt játszani és ünnepelni a barátaiddal, akkor Téged is hívunk és várunk a Kiscelli Múzeumba! Megismerheted az egykori kolostor történetét, bepillantást nyerhetsz a több száz évvel ezelőtt itt élt szerzetesek életébe, különleges fűszereket szagolgathatsz egy régi patikában, vagy műtárgyak keresésére indulhatsz a rejtélyekkel teli épületben. A játék legvégén pedig egy földalatti titkos helyre érkezel, ahol a sötétben elemlámpák segítségével kell megtalálnod az elrejtett kincset. 

Létszám:
max. 10 - 12 fő

Részvételi díj:
25.000 Ft

Letölthető meghívó:

 

Az arany kiselefánt

5-8 éves éves korig, 60 perc

A játékos múzeumi foglalkozáson az Örök Barátság Erdejét kereső Arany Kiselefántot kísérjük végig kalandos útján a cégér- és a várostörténeti kiállítás műtárgyai között. Izgalmas kalandok során varázsigét mondunk, legyőzzük az utunkba álló akadályokat, megfejtjük a talányokat, a végén pedig a hegy gyomrába is leereszkedünk a titkos csigalépcsőn, hogy megtaláljuk az elveszett kincset.

 

A Kiscelli kastély szelleme

6-14 éves korig, 60 perc

A régmúlt idők szellemei kiszöktek a kriptából, és most a Kiscelli kastély falai közt bujkálnak. Keressük meg az elkóborolt szellemeket, fedjük fel titkaikat, bogozzuk ki a szálakat, és fejtsük meg közösen, miként lett az egykori kolostorból fényűző kastély, kik voltak a lakói az évszázadok során, és milyen nyomokat hagytak maguk után. Zseblámpa ajánlott, ha félsz a sötétben!

 

Nyomozz velünk!

8-14 éves korig, 60 perc

Egyik műtárgyunkon Budapest címeréről eltűnt a korona. A foglalkozáson nyomába eredünk a  rejtélyes esetnek, árulkodó jeleket keresve a várostörténeti állandó kiállításunk tárgyai segítségével. A nyomok végül egy titokzatos kriptába vezetnek minket, így jókora adag bátorságra is szükségünk lesz utunk során, hogy visszaszerezzük az ellopott kincset.

 

 

Cellris - Élő társasjáték a Kiscelli Múzeumban

6-100 éves korig, 90 perc

A foglalkozás során megismerkedhetünk a Kiscelli Múzeum saját társasjátékával, melyben a gyűjtemény legszebb darabjai szerepelnek. Az élő játék keretében a csapatok az állandó kiállításon gyűjtik össze a játékhoz szükséges tertriszlapokat, melyeken egy-egy műtárgy található, ezáltal a résztvevők játszva ismerhetik meg Kiscell kincseit. A tárgyakból végül saját kiállítást kell rendezni a templomteret ábrázoló táblán, megküzdve a többi csapattal. Az nyer, aki a kiállításával a legtöbb pontot szerzi meg!Nyomdázás Kiscellben

6-99 éves korig, 60 perc

A Kiscelli Múzeumban található az a Columbia nyomdagép a Landerer és Heckenast Nyomdából, amin az 1848-as márciusi ifjak a Nemzeti Dalt nyomtatták. Előre egyeztetett workshopokon, szakavatott nyomdász segítségével az érdeklődők maguk is kinyomtathatják Petőfi Sándor híres versét vagy a Tizenkét pontot, de lehet litográfiát vagy akár saját korabeli betűkből összeállított nyomatot is készíteni.

A nyomdásszal való időpontegyeztetés miatt legalább két héttel előre kell bejelentkezni!

Jegyár:1.600 Ft