Múzeumpedagógia | Kiscelli Múzeum

Múzeumpedagógia

 

NYÁRI TÁBOR A GYÍK MŰHELY SZERVEZÉSÉBEN
 

Föl(d)felfedezők tábor

2024. július 15-19.

Kiscelli Múzeum

Korosztály: 8-12 évesek

 

Gondolkodtatok már azon, hogy hány millió éve állhat föld a lábunk alatt? Vajon milyen kincseket rejthet a Kiscelli Múzeumot körbeölelő hatalmas erdő, a Múzeum, s mit találhatunk a Templomtér alatt található sötét kripta mélyén? Vajon mi lehetett akkor, mikor a Múzeumnak még hűlt helye sem volt?

Eltűnt kincsek nyomába eredve, régészek bőrébe bújunk. Leleteket készítünk, vizsgálunk, kutatunk, keresünk, felfedezünk. Mindezt a művészet eszközeivel, játékosan, kísérletezve.

 

Táborvezetők:

Teleki Emma és Melykó Richárd

Jelentkezés: telekiemma.gyik@gmail.com 

Telefonszám: +36304159063

 

 

Első Mesék

2024. augusztus 12-16.

Kiscelli Múzeum

Korosztály: 7-11 évesek

 

Kezdetben nem volt sem ég, sem föld, sem élők, sem holtak, az alkotó és romboló elemek is dermedt tétlenségben nyugodtak Nun isten örvénylő mélyén. Számunkra mégis vannak dolgok, amik olyanok, mintha mindig is így lettek volna.

Például, hogy a villamos sárga, a körút íves, és hogy a varázslatos Kiscelli múzeumot körbeveszi az erdő. De vajon ez a sok minden örökké itt volt? Mások is gondolkodtak már ezen: az egyiptomiak, etruszkok, a sumérok, a görögök, és később a rómaiak is. A táborunk során átbeszélünk pár megfejtést a világ keletkezésének történetéről, megtanuljuk a gipszöntés technikáját, agyagozunk, mozaikot rakunk, természetről festünk.

 

Táborvezető:

Szalka Sára Villő festőművész és  Martincsák Kata kurátor

Jelentkezés: szalka.sara@gmail.com 

Telefonszám: +36 30 748 0959

 

IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOKHOZ KAPCSOLÓDÓ FOGLALKOZÁSOK

 

LEGYÉL TE IS MŰGYŰJTŐ!  Tárgyak és történetek a Fővárosi Képtárból

15–18 éves korosztály, 75 perc
 
Budapest a műkincsek városa is. Vajon egyesek miért gyűjtenek műtárgyakat? El tudod képzelni, hogy műkincsek között élj? Érdemes lehet kevésbé ismert alkotók műveit is megvásárolni és gyűjteni? A játékos, interaktív elemeket is tartalmazó múzeumpedagógiai foglalkozás során képzeletbeli műgyűjtőként rejtvényeket fejtünk meg a Fővárosi Képtár  yűjteményéről és Budapesthez kapcsolható új szerzeményeiről. A tárlat közös felfedezése közben a múzeumok szerepéről, feladatairól beszélgetünk, és a kiállított műtárgyakhoz fűződő városi történeteket fürkészünk ki. Így azt is megtudhatjuk, hogyan kötődnek a műalkotások Budapesthez, és milyen úton kerültek a BTM Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár gyűjteményébe.
 
A múzeumpedagógiai foglalkozás jól kapcsolható a történelem, rajz és vizuális kultúra, mozgókép- és médiaismeret tanórák anyagához.
 
A foglalkozás a BTM Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár időszaki kiállításához készült, melynek címe:
Vettük, kaptuk, megmutatjuk 1. – Válogatás a Fővárosi Képtár legújabb szerzeményeiből

 

ÁLLANDÓ FOGLALKOZÁSOK

 

Kalandozz szabadon! 

minden korosztály, játék a Kiscelli Múzeum udvarán, 60 perc

A szabadban lévő foglalkozás során különféle szempontok szerint járjuk körbe az udvari műalkotásokat, szobrokat, épületelemeket, így fiktív módon életre keltjük a mozdulatlan emlékeket. Szabad asszociációk mentén történeteket alkotunk, elhelyezzük az alakokat változatos terekbe, majd a műtárgyak által kiváltott inspirációk alapján montázsokat készítünk. Az alkotás végére az udvaron szétszórt műalkotások új kontextusba kerülnek, továbbgondolásra ösztönöznek.

 

Az arany kiselefánt

5-8 éves éves korosztály, 45 perc

A játékos múzeumi foglalkozáson az Arany Kiselefántot kísérjük végig kalandos útján, azonban nem egy óriás könyvet lapozgatva, hanem az állandó kiállítás műtárgyai között vezet a történetünk. Az izgalmas mese során szükségünk lesz minden érzékszervünkre anyagokat kitapintani, illatokat felismerni, különféle hangokat megfejteni, mesebeli lényeket megkeresni, színekkel hangulatokat ábrázolni. Állomásról állomásra, feladatokon át visz az utunk, míg elérkezünk ahhoz, akit kerestünk.

 

Nyomozz velünk a Múzeumban!

8-14 éves  korosztály, 60 perc

A foglalkozáson nyomába eredünk a múzeum és a műtárgyak rejtélyes történeteinek, titkos jeleket keresve a várostörténeti állandó kiállításunk kincseinek segítségével. Ha a nyomozás végén sikerül egy kódot megfejtenünk, egy sejtelmes helyre juthatunk, ahol jókora adag bátorságra is szükségünk lesz.


Nyomozás a Kiscelli Parkerdőben

8-14 éves korosztály, 60 perc

Jártál már a Kiscelli Parkerdőben? Tudtad, hogy egykor egy kastélyhoz tartozott és egészen máshogy festett?

Felfedezted már az apró nyomokat, amik erről a korról mesélnek? Ezen a foglalkozáson nyomról-nyomra, feladványról-feladványra haladva tudhatunk meg egyre többet a Parkerdőről. Kik jártak itt előttünk? Mire használták régen? Ahogy végigmegyünk vaktérképünk segítségével a 10 állomáson, minden kérdésre választ kapunk.

 

Mi hír a Kiscelli Olümposzán?

11-16 éves korosztály, 60 perc

Hogy kerülnek a Kiscelli dombtetőre az olümposzi Istenek? Kik költöztek oda és mit csinálnak ott? Unatkoznak? Szépítkeznek? Intrikákat szőnek? Ki-kinek az ismerőse? Ki milyen eseményen vesz részt? Kit hova nem hívtak meg és ezért milyen ádáz bosszút állt? Ki szeretett bele kibe? Milyen alakban érdemes hódítani, ha a hódítandó lény nem akar elsőre kötélnek állni? És ezekkel a fortélyokkal örök szerelemre lelnek-e a Kiscelli Múzeum ókori istenei?

A Kiscelli Múzeum gyűjteménye számos mitológiai alakot rejt. Tizenhárom állomást végigjárva ismerkedhetünk meg az istenekkel, halandókkal, furcsa lényekkel és az őket ábrázoló tárgyak történeteivel. A foglalkozás végén az elhangzottakat egy közös alkotásba öntjük: mitológiai napilapot szerkesztünk a hírességek életéből szemezgetve.

 


Reformkori városnézés

15–18 éves korosztály, 60 perc

A Kiscelli Múzeum állandó kiállításán felkeressük azokat a tárgyi és képi emlékeket, melyek visszarepítenek minket a Reformkorba. Felidézzük az 1825-1849 közötti Pest-Buda közlekedését, kézművességét, alakuló városképét és közéletét.

 

Nyomdázás a Kiscelli Nyomdában

minden korosztály, 90 perc

A Kiscelli Múzeumban található az a Columbia nyomdagép a Landerer és Heckenast Nyomdából, amin az 1848-as márciusi ifjak a Nemzeti Dalt nyomtatták. Előre egyeztetett workshopokon, szakavatott nyomdász segítségével az érdeklődők maguk is kinyomtathatják Petőfi Sándor híres versét vagy a Tizenkét pontot, de lehet litográfiát vagy akár saját korabeli betűkből összeállított nyomatot is készíteni.

2024. szeptembertől várjuk újra a nyomdázás iránt érdeklődőket!

 

SZÜLETÉSNAPI ZSÚR

Ünnepeld a születésnapodat a Kiscelli Múzeumban!

7-12 éves korosztály

Ha szeretsz felfedezni érdekes és titkos helyeket, ha szeretsz nyomozni vagy csak szeretnél egy különleges helyszínen együtt ünnepelni a barátaiddal, akkor Téged is várunk a Kiscelli Múzeumba!  A Nyomozz velünk a Múzeumban! című program végén még a föld alá is lemegyünk, ahol a sötétben elemlámpákra is szükségünk lesz!

Létszám:
max. 10 fő (minden további vendég +3000 Ft)

Részvételi díj:
40.000 Ft

Időpontok:

péntekenként 15.30-17.30 között

szombaton és vasárnap 10.30-12.30 vagy 15.30-17.30 között

 

2024. júliusig minden időpont betelt, szeptembertől várjuk újra a szülinaposokat!

Letölthető meghívó:

 

MÚZEUMPEDAGÓGIA

A Kiscelli Múzeum múzeumpedagógiai programjainak lényege a műtárgyak és a látogató közti személyes viszony kiépítése: úgy szeretnénk megszólítani a hozzánk érkezőket, hogy a tárgyakban, műalkotásokban, vagy az épület egészében mindenki találjon a saját életére, hétköznapjaira, érdeklődési területére vonatkozó, továbbgondolásra érdemes összefüggéseket. A játékos foglalkozások és interaktív tárlatvezetések célja – a múzeum gyűjteményének és értékeinek megismertetésén túl – a múlt és a jelen szoros kapcsolatának bemutatása, ezáltal is hangsúlyozva, hogy a múzeum nem egy lezárt időkapszula, hanem a ma emberét megszólító, érdekes, színes és változatos színtér.

Múzeumpedagógiai foglalkozásainkra várunk óvodás és iskolás osztályokat, családi és baráti társaságokat, táborozókat és születésnaposokat.

 

 

Érdeklődés/jelentkezés/időpont egyeztetés:

 

E-mailben a muzeumpedagogia@kiscellimuzeum.hu címen, telefonon a +36 1 388 8560/113 vagy +36 20 232 0143 számon.

 

 

 

Időpontok:

A múzeum nyitvatartási idejében (K-V 10:00-18:00), előre egyeztetett időpontban lehet kérni múzeumpedagógiai foglalkozást.

 

 

Létszám:

Egy csoport maximum 15 fővel indul, ennél magasabb létszám esetén két külön csoportot indítunk.

 

 

*Részvételi díj:

Jegyár: 10 fő felett 2000 Ft/fő, 10 fő alatt 2500 Ft/fő 

Óbudai óvodás és iskolás csoportok számára  a belépés és  a múzeumpedagógiai foglalkozás is ingyenes.

 

 

A díjmentes vasúti utazáshoz szükséges fogadónyilatkozat:

innen letölthető