A Gyógyászati Segédeszközök Gyára és az Ortopédiai Rendelőintézet épületegyüttese | Kiscelli Múzeum

A Gyógyászati Segédeszközök Gyára és az Ortopédiai Rendelőintézet épületegyüttese

 

A Gyógyászati Segédeszközök Gyára és az Ortopédiai Rendelőintézet épületegyüttese

1134 Budapest, Dózsa György út 144.

 

Építész: Kiss E. László (KÖZTI), társtervező: Mirgay László

Belsőépítészet: Moess Tibor

Tervezés: 1959-1960, építés: 1961-62, lebontva: 2013

 

Az épület korabeli ismertetése:

K. E. L. (Kiss E. László): Ortopédiai rendelő, gyógyászati segédeszközök gyára, Budapest. In. Magyar Építőművészet, 1964. 3. pp. 20-25.

Városy Péter: Gyógyászati Segédeszközök Gyára, Budapest In. Műszaki Tervezés, 1963. 11. pp. 8-11

 

A Dózsa György úton, a Váci úttól nem messze, 1962-ben készült el a Gyógyászati Segédeszközök gyára. Két markánsan különböző épülettömege funkcionálisan is elkülönült, a földszintes, shed-tetős épületben zajlott a rendelés, a speciális eszközök gyártásához szükséges méretvétel, és itt voltak a gyártóüzemek is. A másik, hét emelet magas tömbben laboratóriumok, irodák voltak, legfelül pedig a hangsúlyos formáival, hajókémény-szerű szellőzőivel Le Corbusier-t idéző tetőfelépítményt a klub és étterem, valamint a konyha foglalta el. A visszahúzott tetőfelépítményen kívül a földszint megoldása is szokatlan volt, ez is kissé visszalépett a homlokzatsíktól, előtte két emelet magas oszlopok. Mindez feketére vakolva, egyes mezőkben kékesszürke mázas kerámiaburkolattal… Különleges volt az épület eredeti homlokzata is: a fekete és fehér vakolatsávokat fém-üveg szerkezetű burkolat takarta, ezt csak a hasonló szerkezetű billenő ablakok sávjai szakították meg. Sajnos a homlokzatot később jelentősen megváltoztatták, eltűnt a markáns fekete-fehér kontraszt, a csillogó üvegfelület. Az épület még így is a korszak egyik kuriózuma volt, nagy kár, hogy 2013-ban lebontották.

A Virtuális Leletmentés projekt keretében sajnos nem volt mód az épületet még időben dokumentálni. F. Szalatnyay Judit fotós kollégánk (8., 9., 30. számú felvételek) és Maczó Balázs muzeológus kollégánk (az összes többi 2013-as felvétel) már csak a bontást tudták fényképezni. Az archív felvételek a Magyar Építőművészet című folyóiratból és az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjteményből (via Fortepan) származnak.

Kiss E. László munkái közül az Óbudai Kísérleti Lakótelep P3 jelű épülete és a Városligeti fasori óvoda-bölcsőde terveit a Kiscelli Múzeum Építészeti Gyűjteménye őrzi.

Galéria

 

Vissza a főoldalra: Virtuális leletmentés