Belvárosi Távbeszélő Központ

Belvárosi Távbeszélő Központ

1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 17.

 

Építészek: Jeney Lajos, Bán Ferenc (BVTV), munkatárs: Reichard Ágnes (BVTV),

Belsőépítész: Tell Márta

Tervpályázat: 1968

Tervezés: 1969-1971, kivitelezés: 1976-ig, átalakítás: 2017-18

 

A pályázat és az épület korabeli ismertetése:

Tiszóczky István: A Belváros új postaépületének zártkörű tervpályázata, 1968

Magyar Építőművészet, 1969/3. pp.2-5.

J. L. – B. F. (Jeney Lajos – Bán Ferenc): Belvárosi Távbeszélő Központ, Bp. V. Martinelli tér.

Magyar Építőművészet, 1977/5. pp.10-18.

http://www.postamuzeum.hu/hu/targyak/kategoria/10/belvarosi-tavbeszelo-kozpont-1976

 

Előzmények:

Guzsik Tamás: A budapesti Szervita templom és kolostor építéstörténete Művészettörténeti Értesítő, XXII. évf. 1973. 1. szám pp. 1-22.

Csáki Tamás: A szerviták pesti épületegyüttesének újjáépítése, 1871-1874. pp. 119-133.

In.: Diescher József. Építészet és mesterség. (szerk.: Hidvégi Violetta - Marótzy Katalin) Budapest Főváros Levéltára, 2016

 

 

A szervita rend második világháborúban elpusztult bérházának romjai még az 1960-as években is a Belváros egyik legszebb terén éktelenkedtek. Az évtized második felében merült fel a szomszédos postaépület bővítése, majd az új épület tervezésére 1968-ban pályázatot írt ki a Közlekedési- és Postaügyi Minisztérium (ilyen minisztérium is volt!) és a Főváros. A meghívásos, zártkörű pályázaton részt vevő 7 állami tervezővállalat összesen 15 pályázatot nyújtott be, ezek közül hármat díjaztak, rangsorolás nélkül. Az épület megtervezésére Jeney Lajos és Bán Ferenc, a BVTV (Budapesti Városépítési Tervező Vállalat) munkatársai kaptak megbízást.

Épületük alaprajza a Szervita templomot a telekhatárokat követve ölelte körül, ahogy ez a rend korábban itt álló bérháza esetébeni is történt. Így a telek középpontjában az utcáról, illetve a térről is elérhető kisebb belső udvar jött létre.

Az 1976-ban megnyílt, új 6 emeletes Távbeszélőközpont monolit vasbeton pillérvázas szerkezettel készült, utcai homlokzatain – a korban kedvelt – függönyfal borítással. Ez az építészeti elem olyan fém-üveg homlokzati rendszert jelent, aminek nincs tartó funkciója, ezért alkalmas nagyméretű üvegtáblák befogadására. A függönyfal raszterét a sík enyhe konkáv törése, „meghomorítása” oldotta, kis rálátást biztosítva oldalról is a homlokzatra.

Az épületet mindhárom irányból meg lehetett közelíteni, a Petőfi Sándor utcai árkádos oldalon, a transzparens üvegfal mögött nyíltak az ügyfélterek, üzletek, telefonfülkék és innen lehetett eljutni az első emeleten elhelyezett tudakozó-szolgálathoz is. Az 5. emeleten 600 nm-t foglalt el az Országos Tudakozó és Névsorszerkesztő Hivatal, illetve a Tudakozók (volt utca szerinti, szám szerinti, vidéki és a különleges tudakozó is).

„A közönségforgalmi helyeken sötét márvány és faburkolatok készültek. A földszinti terek külső térelhatárolása keret nélküli üveg szerkezetűek, ugyanígy készültek a telefonfülkék is. A belső terekben meghatározóak a piros fabútorok, a sötét márványburkolat, az edzett üveg, krómacél, Luxalon álmennyezet.” – írták ismertetésükben a tervezők.

Két védett köztéri plasztika is kapcsolódik az épülethez: a Petőfi Sándor utcai bejáró falán helyezték el Józsa Bálint-Kovács Ferenc: Íves hullámok című mészkő munkáját (1976), a homlokzaton pedig Csiky Tibor-Bohus Zoltán homlokzati fémplasztikáját (1975). Az épület Városház utca felé eső márvány burkolatán sokáig Budapest egyik emblematikus grafittijét, a SZTRIPTÍZ együttesre utaló feliratot láthattuk. Ezt a munkát Sugár János képzőművész hiába próbálta átértelmezve megmenteni, megidézni, sajnos megsemmisült. A másik két alkotás védettséget élvez, de ez nem jelenti azt, hogy eredeti helyükön maradhatnak.

http://www.ligetgaleria.c3.hu/tbbfotoblog/bud0611/046.html

Az épület alsó, üzleti szintjei már a 2000-es évek környékén elveszítették eredeti funkciójukat, majd az ingatlant eladták.

http://fovarosi.blog.hu/2009/02/16/kozpontot_vegyenek

2016-ban már csak az irodai terekbe tudtunk bejutni, itt készültek F. Szalatnyay Judit fényképei.

A ház bontása 2017-ben kezdődött, helyére lakó-irodaház épül.

 

Galéria

 

   

 

Vissza a főoldalra: Virtuális leletmentés