Vasárnapi Barangoló

Kategória: 

Ne érj hozzá! Ne mássz rá! Ne rohangálj! Ne kiabálj! Itt nem játszunk! ... Vagy mégis?

A Kiscelli Múzeum 2021-ben is folytatja Vasárnapi Barangoló címmel havi rendszerességel jelentkező családi foglalkozását. Újabb műtárgyak segítségével tovább utazunk a múzeum képzeletbeli világában, ahol egyszerre játszunk, tanulunk és alkotunk.  

A zárvatartás idején a Vasárnapi Barangoló családi foglalkozás online játékként működik az alábbi linkeken.

 

Madárcsicsergés a Kiscelli Parkban - játék az erdőben

április 25. 15-17h:
Szőlődomb a kolostor mellett

május 30. 15-17h:
Schmidt Miksa álma

június 26. szombat 15-17h: 

Múzeumok Éjszakája / Mit rejt az erdő?

Április utolsó vasárnapján feltárul, kik éltek egykor a dombon, milyen fogadó működött itt, és mit csinált a remete.

15 és 17 óra között a kirándulni vágyók a Múzeum sárkányos kapujától egyénileg indulva, térkép segítségével barangolhatják be az erdőt. A térképen jelzett pontokon pedig a parktól készült rajz egy-egy részletét rejtettük el; aki minden darabot megtalál, otthon ki is színezheti a kirakóst! A helyszínen gondos útbaigazítással segítjük a vállalkozó kedvűeket.

A múzeum melletti erdőben régen egy angolparkra hasonlító díszkert állt, az akkori kastély tulajdonosának, Schmidt Miksának a parkja.
A következő Vasárnapi Barangolón Schmidt Miksa levelét veheted a kezedbe, ami végigkalauzol ezen a díszkerten. Elmeséli, hol ívelnek a kőkorlátok, hol lehet kőpadon megpihenni, hol lehet szobrokat megcsodálni. A levelet olvasva sokmindent megtudhatsz a park történetéről és felfedezheted azokat a részleteket, amik még ma is az egykori pompára emlékeztetnek.
Bár sajnos Schmidt Miksa levele szakadozott és erősen hiányos, a park bejárásával és matricák segítségével kipótolhatod az eltűnt részeket!

A Múzeumok Éjszakája kedvéért a júniusi Vasárnapi Barangoló kivételesen szombartra költözik.
A "Madárcsicsergés a Kiscelli Parkban" utolsó részén erdei kalandozásra hívjuk a családokat! Lesz madárodúkeresés, matricagyűjtögetés, pop up képeslapkészítés, és azok között, akik az összes kiscellis madárodút megtalálják és az összes matricát begyűjtik, 5 db Barangoló a Kiscelli Parkban című matricáskönyvet sorosolunk ki!
A porgram a Kiscelli Múzeumban megásárolható Múzeumok Éjszakája karszalaggal látogatható, mellyel minden aznapi eseményen részt lehet venni!
Részletes leírás és regisztráció a tárlatvezetésekre:

Mi újság a Kiscelli Olümposzon?

Hogy kerülnek a Kiscelli Dombtetőre az olümposzi Istenek? Kik költöztek oda?

Mit csinálnak ott? Unatkoznak? Porosodnak? Szépítkeznek? Intrikákat szőnek? 

A Kiscelli múzeum gyűjteménye számos mitológiai alakot rejt.  A Vasárnapi Barangoló során a kiállítótereket végigjárva felfedezzük őket, megbeszéljük egy-egy mitológiai alak történetét. Majd a hallottakat és látottakat alkotó feladatban dolgozzuk fel. Mivel beköszöntött az ősz és közelednek a hűvös napok, isteni, duplafalú termoszt készítünk és hozzá meleg teákat iszunk.
Amíg a gyerkek játszanak, a szülőknek kiállításainkra ingyenes belépőjegyet adunk!
Belépőjegy: 2.400 Ft
Kísérőjegy szülőknek: ingyenes
Regisztráció: https://forms.gle/agYgnkxhNgwbS1WU6

szeptember 26.

október 24.

november 21. 

Az Arany kiselefánt kalandjai

 

A csodálatos Blaha Lujza - online játék

január 31.:
A legyező 

február 28.:
Színpadon a Nemzet Csalogánya

március 28.:
Kulisszák mögött - Öltözik a díva

 

 

A folytatás mellett meg is újulunk! 

Háromrészes sorozatokat indítunk, ahol egy-egy témát több szempontból is körbejárunk. Hogy került meg Blaha Lujza összetört legyezője? Kik sétáltak a Kiscelli parkban? Ki viszi el az üzenetet Zeuszhoz? Szoktak-e a fajdkakasok elefánttal beszélgetni? 

A múzeum tárgyairól és rejtett kincseiről, a korszakról és az akkor élőkről izgalmas történeteket mesélünk, amiket feladatokkal és alkotással teszünk színessé. Az otthoni alkotáshoz elegendő az otthon lévő eszközöket használni, de a Kiscelli Múzeumtól is meg lehet rendelni a múzeumpedagógusok által összeállított csomagot, melyet a soron következő alkalom előtt postázunk. 

 

A zárvatartás idején a Vasárnapi Barangoló családi foglalkozás online játékként működik. Egy linkre kattintva képeket, információkat és játékokat osztunk meg az adott téma kapcsán. A már közzétett online Vasárnapi Barangolók a Kiscelli Múzeum honlapján bármikor elérhetőek, visszanézhetőek.

 

Az otthon készített alkotásokról örömmel várjuk a fotókat a muzeumpedagogia@kiscellimuzeum.hu címre, hogy azokat a Barangoló Galériában mindenki megcsodálhassa!

 

A foglalkozás időtartama: 2 óra

Ajánlott korosztály: 7-12 év 

Maximális létszám: 15 fő

További információ: muzeumpedagogia@kiscellimuzeum.hu

Programjegy ára:  2.400 Ft  (érvényes a múzeum állandó és időszaki kiállításainak megtekintésére)

A Vasárnapi Barangoló grafikusa: Fatér Anna

A foglalkozásokat tartja: Jalsoviczky Sára és Fatér Anna