2021 - Múzeumok Éjszakája | Kiscelli Múzeum

2021 - Múzeumok Éjszakája

Kategória: 

Mivel várja a Kiscelli Múzeum idén a Múzeumok Éjszakája programsorozat látogatóit?

 

4+4 időszaki és állandó kiállítással az újranyitás után

+8 tárlatvezetés szakavatott vezetők segítségével

+2 workshop a nyomdában és a parkban

+1 gyönyörű barokk kastélyépület grandiózus templomtérrel - ezzel nem lehet betelni!

+1 vadregényes kastélykert - ezzel sem lehet betelni!

+1 jó hír: Év Múzeuma 2021 díjra jelölték a Kiscellit! Eredményhírdetés a Múzeumok Éjszakáján - izguljanak velünk!

 

NÉGY IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS

Kloáka, kanális, klozet. Kis dolgok és nagy változások Budapest csatornázásának kultúrtörténetében 

A Múzeumok Éjszakáján látható először!

Budapestnek szennyes története is van: az életkörülményeket mindenkor meghatározó higiénia a szennyvízzel is összefügg. Pöcegödörtől a fénylő szaniterig terjedő történetünk olyan részleteket tartalmaz időszaki kiállításunkban, mint a csatornázás fejlődése, az illemhely-használat módjai és a hozzájuk fűződő mentalitás története.

 

Kiscelli Park - Vadregényes kastélykert. Szabadtéri kiállítás, parktörténet madárodúkon

Az egykori Schmidt-kastély angolparkja sok kincset rejt. A Kiscelli Múzeum mellett elterülő vadregényes erdőben találunk apró kápolnát, barokk kapu műkő másolatát, kálváriát, ledőlt kőszobrot, százéves gesztenyefát és még számtalan emléket, melyek valaha egy gondosan kialakított park díszei voltak. Ennek a környéknek a történetét mutatja be a madárodúkra helyezett minitárlat.

 

EMLÉKMODELLEK – Asztalos Zsolt kiállítása

A kortárs alkotó az intézményesített emlékezet vizsgálata helyett a lokális elbeszélésekre fókuszál úgy, hogy azokat nem azonosítja, hanem a vizualitás eszközeivel az emlékek kimondhatatlan jellegére és képi ábrázolhatóságuk kérdésére irányítja a figyelmet.

 

akadémia (körbejárás) - exkurzus Kiscelli Múzeum (körbejárás)

Bicskei Éva azt vizsgálja, hogy politikai fordulatok milyen változásokat hoznak egy adott korszakban; miként élhetnek tovább ideológiák, hatalmi struktúrák, jelképek és történetek a felszín alatt, hogy aztán egy másik rendszerben újraértelmezve meghatározó narratívaként kerüljenek elő.

 

NÉGY ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS

A főváros régisége - Közterek és magánterek

A céhládák, festmények, órák, metszetek, ezüst evőeszközök és kancsók, érmek, szobrok és építészeti tervek az 1780-as évek, II. József császár, azaz Buda tényleges fővárossá válásának kora és az 1873-as városegyesítés közötti korszakról szólnak, miközben a kiállítás a Fővárosi Múzeum saját történetét, századfordulón berendezett egykori tárlatát is felidézi.

Budapest történetének egyik legérdekesebb és legjelentősebb korszakában, az 1873-as városegyesítéstől az 1940-es évekig követi végig a kiállítás a köz- és magánterek átalakulásának ívét. A bemutatás legfontosabb szempontja, hogy az egyes korszakokat a látható műalkotások és tárgyak együttese idézze fel, beavatva a látogatót a korabeli főváros életének hangulatvilágába.

 

Barokk szoborcsarnok és Válogatás a XX. századi képzőművészeti gyűjteményből - Fővárosi Képtár

A barokk szoborcsarnokban pedig a budavári Mátyás-templom előtt álló Szentháromság szoborcsoport 1712-ben felállított figurái, valamint a 19. századi pest-budai klasszicista épületeket díszítő szobrok és domborművek láthatók.

A nagybányai mesterektől és más, a XIX. század művészetét jelentősen befolyásoló alkotók műveitől 1916-ig követi nyomon a korszak legfontosabb tendenciáit és alkotóit. A bemutatott anyag többek között Ferenczy Károly, Rippl-Rónai József, Gulácsy Lajos, Csók István és Mednyánszky László műveiből válogat.

 

Kiscelli Nyomda

A kiállítás a fővárosi nyomdászat 19-20. századi történetét mutatja be. A nyomdaipar ebben az időszakban komoly átalakuláson ment keresztül az első műhelyek megjelenésétől a nagy nyomdaipari vállalatok létrejöttéig. A változásokról olyan egyedülálló darabok tanúskodnak, mint a budai Szentháromság-szobrot ábrázoló réznyomólap vagy a Landerer és Heckenast Nyomdából származó Columbia-nyomdagép, ami a 12 pont és Nemzeti dal nyomtatásáról ismert.

 

A pesti Arany Oroszlán Patika

Cseresznyefa borítású berendezése a stílusjegyek alapján az 1830-as évek elején készült. A bútor később több javításon, apróbb átalakításon esett át, míg a tárgyegyüttes életébe a legkomolyabb beavatkozás 1939 nyarán történt: ekkor az eredetileg cseresznyefa borítású pultokat linóleummal fedték el, továbbá a hasábos lábakat linóleumborítású, egybefüggő lábazatra cserélték. A korábbi döntött írópultos számolóasztalból és az eredeti nagy pultból L- alakú pultot alakítottak ki. A gyógyszertár bútorzatának és edényeinek államosítását követően az egykori officina berendezését a Kiscelli Múzeum egyik földszinti termébe szállították. A bútorzatot itt az új helyszínhez igazítva állították fel.

 

NYOLC TÁRLATVEZETÉS

Kolostor, kaszárnya, kastély... múzeum! Épületvezetés és kriptatúra

15:00 / 17:00 / 19:00 / 21:00

Regisztráció: https://forms.gle/J9sxnPAsGRY6M2Ww7

Ki építtette a kiscelli kolostort? Mi köze Mariazellnek Kiscellhez? Na és a Zichy család több generációjához? A Kiscelli Múzeumnak otthont adó óbudai épület a trinitárius szerzetesek kolostoraként kezdte, volt katonai raktár és hadikórház, majd kastéllyá alakította át a vagyonos Schmidt Miksa, a szeretőjéről, Mágnás Elzárol elhíresült bécsi bútorgyáros. A sétán megismerkedhetnek az épület történetével, és megtekinthetik a kolostor kriptáját, amely csak vezetéssel látogatható. 

 

Kiscelli Park - Vadregényes kastélykert. Szabadtéri kiállítás, parktörténet madárodúkon

15:00 / 18:00 

Regisztráció: https://forms.gle/DGPt9bXyHf29EZD38

Helyszín: Kiscelli Múzeum melletti parkerdőben

Parkséta dr. Rostás Péter művészettörténész-főmuzeológussal a Kiscelli Múzeum szabadtéri kiállításában.

A kiállítás a mai Kiscelli Múzeum mellett található park szövevényes történetét dolgozza fel. Ahogy a múzeumnak helyet adó épület funkciója is folyamatosan változott – volt zarándokhely, laktanya, kastély, és háborús menedék is ––, úgy az épületet körülvevő terület is alakult az évszázadok során. A Kiscelliben elköteleztük magunkat a zöld múzeum gondolata mellett, így a ma már alapvető fenntarthatósági keretek mellett fontosnak tartjuk, hogy a tágabb környezetünkkel és a körülöttünk élő közösségekkel is kapcsolatot teremtsünk, együtt működjünk. Múzeumunk több éve részt vesz a terület közösségi tervezési folyamatában, a Tér-Köz projektben, az Óbudai és a Fővárosi Önkormányzattal együttműködve. A terület szakértői a Kiscelli Múzeum korábbi igazgatója, Dr. Rostás Péter, és a Budapesti Történeti Múzeum korábbi igazgatója, Dr. Farbaky Péter, akik átfogóan foglalkoztak a kastély és a park történetével tudományos kutatásaikban és korábbi kiállításaik során. Az ő munkájuk képezte az alapját annak a szabadtéri tárlatnak, ami az egykori helyszíneken ma is látható emlékek mentén mutatja be a vadregényes kirándulóhely több évszázados múltját.

 

Kurátori tárlatvezetés a Kloáka, kanális, klozet. Kis dolgok és nagy változások Budapest csatornázásának kultúrtörténetében

16:00 / 20:00

Regisztráció: https://forms.gle/QtcgvosPg8knTfwZA

2021. június 26-án, a Múzeumok Éjszakáján nyíilk a Kiscelli Múzeum új kiállítása: Kloáka, kanális, klozet. Kis dolgok és nagy változások Budapest csatornázásának kultúrtörténetében.

 

Csatorna és divat

16:00 / 18:00

Regisztráció: https://forms.gle/k6fMn25gimDx3e5H9

Dr. Szatmári Judit Anna muzeológus előadásából kiderül, mi a kapcsolat a csatornázás és a divat közt? Végigjárjuk a történelmi korszakokat, olyan témákat érintve, hogy mikor hogyan tisztálkodtak, vagy hogyan végezték szükségleteiket a bonyolult és nagy méretű ruhákban a nők. Végül pedig eljutunk a nagyvárosok kiépülésével a modern fürdőszobákig és az angol WC-ig, amelynek hátterében a 19. század során a technika és az ipar rohamos fejlődése állt, ami magával hozta a tudományok és az életmód, majd a divat nagymértékű változását is. Végül pedig az is kiderül, mi az a "genre canaille", vagyis "csatornastílus".

 

Akik a föld alatt élnek. Csatornalakók a Monarchiában + Csövesek. A szocializmus lázadói

19:00 / 21:00

Regisztráció: https://forms.gle/xbgoMbzzurJPxeae8

A 19. század második felében kiépülő csatornahálózat nem csupán a szennyvizek elvezetésére volt alkalmas, a modern nagyváros számkivetettjei számára sokszor lakó- és búvóhelyként is szolgált. Dr. Perényi Roland történész-főmuzeológus előadadásában az Osztrák-Magyar Monarchia két fővárosában élő csatornalakókat mutatjuk be korabeli újságcikkek, riportok és fotók alapján. Majd Dr. Balla Loránd történész-főmuzeológus tart előadást az 1970-80-as évek rendszeres és rendszerellenes lázadó fiataljairól vagy idősebbjeiről. Ők voltak a "csövesek"!

 

Hóhérsztori. Pop-up kiállítás és vezetés a képzőművészeti gyűjteményből

17:00

Regisztráció: https://forms.gle/waPKnTmYuZedxUDx9

Köblös Péter vezetése a Kiscelli Múzeum Képzőművészeti Gyűjtemény tematikus pop-up kiállításában.

Valahányszor festünk, vásznat vagy fatáblát alapozunk, papíripari, faipari, ruhaipari tárgyak, netán egyes gyógyászati vegyületek előállítását végezzük, néha eszünkbe juthat, milyen foglalkozás egykori „gyümölcsét” tartjuk kezünkben. Olyanokét, akik emlékét például egy nem túl nagy igénnyel megfestett zsánerképecske vagy egy házaspár kopott portréja őrzi meg az utókornak. Ők is történelmünk részei.

 

Kurátori tárlatvezetés a művésszel az EMLÉKMODELLEK - Asztalos Zsolt kiállításon

14:00

Regisztráció: https://forms.gle/wiMuJtGp4HmeZRrn8

A Kiscelli Múzeum Templomterében bemutatott Emlékmodellek című kiállítás az egyéni emlékezést állítja előtérbe. Asztalos Zsolt kognitív pszichológiai kutatások eredményeiből kiinduló képzőművészeti projektje a múlt, emlékezet, saját történet és konstruált emlékezeti narratívák kérdéseit vizsgálja.

Tárlatvezető: Boros Lili és Asztalos Zsolt

 

Kurátori tárlatvezetés az akadémia (körbejárás) - exkurzus Kiscelli Múzeum (körbejárás) kiállításon

18:00

Regisztráció: https://forms.gle/KcuMG2AtZJ96hsRH7

A tranzit.hu Rendszerváltások 2019/2020 című programsorozata előadások, kiállítások, kutatási bemutatók, tematikus folyóiratszámok formájában azt vizsgálja, hogy politikai fordulatok milyen valós és/vagy szimbolikus változásokat hoznak egy adott korszakban; miként élhetnek tovább ideológiák, hatalmi struktúrák, jelképek és történetek a felszín alatt, hogy aztán egy másik rendszerben újraértelmezve meghatározó narratívaként kerüljenek elő.

Tárlatvezető: Bicskei Éva (Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézet – MTA Művészeti Gyűjtemény) és Hegyi Dóra kurátor

 

KÉT WORKSHOP/GYEREKPROGRAM

Nyomda workshop

15:00 - 19:00

A Kloáka, kanális, klozet – kis dolgok és nagy változások - Budapest csatornázásának kultúrtörténetét bemutató kiállításhoz kapcsolódóan csatornafedőket nyomdázunk képeslapokra a Kiscelli Nyomdában.

 

Barangoló a Kiscelli Parkban

15:00-17:00

A Vasárnapi Barangoló tematikus gyerekprogram a Múzeumok Éjszakja kedvéért szombartra költözik. Madárcsicsergés a Kiscelli Parkban címmel erdei kalandozásra hívjuk a családokat. Azok között, akik az összes kiscellis madárodút megtalálják, kisorsolunk 5 db Barangoló a Kiscelli Parkban című matricáskönyvet!

 

Ezen a napon a Kiscelli Múzeum állandó és időszaki kiállításai és a programsorozat Múzeumok Éjszakája 2021 rendezvénysorozatra váltott karszalaggal látogatható:

Felnőtt karszalag: 1.500 Ft

Gyerek (6-18 év) karszalag: 800 Ft

6 év alatt: ingyenes

IDÉN ELŐSZÖR! Online jegyvásárlás: JEGY.HU/KiscelliMúzeum

Egy megváltott karszalag minden részt vevő múzeumba érvényes.

Látogatói információk: http://www.kiscellimuzeum.hu/covid-19