Múzeumok Éjszakája 2019

Kategória: 
 
Programok:
14.00-18.00 Ragyogj a nyári éjszakában! - Csillogó testmatricák és legyezőkészítés a kastélykertben
14.00-18.00 Nyomda workshop - Nyomdázás a 170 éves nyomdagépen
14.00-18.00 DJ Cyborg Templar - napfényes lemezek
15.00-17.00 Mályi Madármentő Állomás programja Vincze Ottó kiállításhoz kapcsolódóan
20.00-22.00 Budapest Wild Side: Lou Reed-dalok magyarul. Legát Tibor koncertje a Fekete Lyuk kiállításhoz kapcsolódóan
22.00 Neon kapcsolás - A Bábszínház neonfigurájának felkapcsolása ünnepélyes keretek között
 
Vezetések:
14.00 Mágnások lakberendezője - Tárlatvezetés a műtárgy- és bútorraktárban
Regisztáció: https://forms.gle/unHfcKvHVhYwVSmj9
14.00/16.00/18.00/20.00/22.00 A kastély titkai - Épületséta és zseblámpás kriptatúra
Regisztáció: https://forms.gle/rRu557J2NuMmrHva8
15.00 Ragyogj! Csillogás a divatban - Vetítés és előadás
Regisztáció:
15.00/17.00 Tárlatvezetés a Fővárosi Képtár állandó kiállításán
Regisztáció: https://forms.gle/BKNWz5Th2a1iiQ1q6
16.00 Lyukas Sztorik: Legát Tibor - A Fekete Lyuk egykori fellépőjének szubjektív tárlatvezetése a Fekete Lyuk kiállításban
Regisztáció: https://forms.gle/wotMZXunTkG5PUYi9
17.00 Rejtett ösvények - Vezetett séta az egykori Schmidt-parkban 
Regisztráció: https://forms.gle/QJKQULJDhnfQyQAT8
18.00 Kurátori tárlatvezetés a Fekete Lyuk kiállításban
Regisztáció: https://forms.gle/wotMZXunTkG5PUYi9
19.00 Kurátori tárlatvezetés a Barta Lajos kiállításban 
Regisztráció: https://forms.gle/QYnzvTVD6pEZdAcr5
 
Kiállítások:
A kiállítás középpontjában az egykori kultikus szórakozóhely, a Fekete Lyuk áll. A Lyuk a 80-as évek végén meghatározó közösségi térként a budapesti underground művészet és punk zenei szcéna inkubátora is volt, számos művész életében és ismert  zenekar karrierjében jelentett fontos állomást. A Külső-Józsefvárosban lévő Golgota utcai Fekete Lyuk egy generáció számára volt az avantgárd és alternatív kultúra helyszíne – erre a rendhagyó örökségre is reflektál a tárlat.
 
Barta Lajos. Túlélési stratégiák - időszaki kiállítás
Barta Lajos művészi pályája a két világháború között indult. Megélhetése érdekében a háborút követő évtizedekben különböző túlélési stratégiákat követett: miközben állami megrendeléseknek tett eleget, otthonában absztrakt rajzokat készített. Sokak által ismert és szeretett alkotása a Gellérthegyen található Lovacskák szoborcsoport. Később Németországba emigrált, ahol húsz évig sikeres szobrászként működött.
 
Vincze Ottó - időszaki  kiállítás
A Kiscelli Múzeum barokk belső udvarába tervezett szabadtéri mű sodronykötelekre függesztett, légi akadályt jelző piros gömbök sorozatából áll. A könnyen olvasható, látványos installáció oldott stílusban népszerűsíti a múzeumi működés és a környezetvédelem komplex gondolatköreit.
 
Kiscelli Nyomda - állandó kiállítás
A kiállítás a fővárosi nyomdászat 19-20. századi történetét mutatja be. A nyomdaipar ebben az időszakban komoly átalakuláson ment keresztül az első műhelyek megjelenésétől a nagy nyomdaipari vállalatok létrejöttéig. A változásokról olyan egyedülálló darabok tanúskodnak, mint a budai Szentháromság-szobrot ábrázoló réznyomólap vagy a Landerer és Heckenast Nyomdából származó Columbia-nyomdagép, ami a 12 pont és Nemzeti dal nyomtatásáról ismert.
 
A főváros régisége - állandó kiállítás
A céhládák, festmények, órák, metszetek, ezüst evőeszközök és kancsók, érmek, szobrok és építészeti tervek az 1780-as évek, II. József császár, azaz Buda tényleges fővárossá válásának kora és az 1873-as városegyesítés közötti korszakról szólnak, miközben a kiállítás a Fővárosi Múzeum saját történetét, századfordulón berendezett egykori tárlatát is felidézi.
 
Közterek és magánterek - állandó kiállítás
Budapest történetének egyik legérdekesebb és legjelentősebb korszakában, az 1873-as városegyesítéstől az 1940-es évekig követi végig a kiállítás a köz- és magánterek átalakulásának ívét. A bemutatás legfontosabb szempontja, hogy az egyes korszakokat a látható műalkotások és tárgyak együttese idézze fel, beavatva a látogatót a korabeli főváros életének hangulatvilágába.
 
Fővárosi Képtár - állandó kiállítás
A kiállítás a nagybányai mesterektől és más, a XIX. század művészetét jelentősen befolyásoló alkotók műveitől 1916-ig követi nyomon a korszak legfontosabb tendenciáit és alkotóit. A bemutatott anyag többek között Ferenczy Károly, Rippl-Rónai József, Gulácsy Lajos, Csók István és Mednyánszky László műveiből válogat.
 
A karszalagok megvásárolhatóak a múzeum shopjában 2019. május 26-tól.