Lámpák a Magyar Kereskedelmi Kamara székházából

Virtuális leletből valódi!

A Virtuális leletmentés projektünk keretében, 2014-ben fotóztuk az egykori Magyar Kereskedelmi Kamara székházát. Az épületet azóta sajnos lebontották. Nagyszerű, hogy most Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója jóvoltából az épület különleges lámpáiból néhány darab a múzeum birtokába került!

 

 

 

 

Magyar Kereskedelmi Kamara székháza

1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 6-8.

Az épület tervezője: Pintér Béla építész (KÖZTI)

Belsőépítészet: Hornicsek László (KÖZTI)

Tervezés: 1968. Építés: 1969-1972.

Az épület korabeli ismertetése:

P.B (Pintér Béla): Magyar Kereskedelmi Kamara Székháza, Budapest V., Kossuth Lajos tér; Magyar Építőművészet, 1974/1., 9-17. oldalak

Az 1970-es évek elején Budapesten számos jó minőségű irodaház épült fel. Annak ellenére, hogy a korszak manapság nem túl népszerű, érdemes elfogulatlan szemmel megfigyelni ezeket az épületeket, ezért is szerettük volna megörökíteni a Kossuth tér sarkán álló, a metró-bejáratot is magába foglaló házat. Elismert építész, Pintér Béla tervezte, az új gazdasági mechanizmusban jelentősebbé váló Magyar Kereskedelmi Kamara számára és ez a funkció eleve reprezentatív kialakítást igényelt. „A Kereskedelmi Kamara funkcióját tekintve a magyar ipar „külkereskedelmi képviselője”, így a székházban nagy kül- és belföldi ügyfélforgalomra kellett számítani. Követelmény volt, hogy az együttes szerkezeti, építészeti, szakipari, gépészeti, belsőépítészeti anyagai és a kiképzések a magyar anyag- és építőipar reprezentatív kiállítótermeként szerepeljen, amely a külföldi ügyfelek előtt méltán reprezentálja a magyar ipart.”

Tovább a teljes ismertetőre: http://kiscellimuzeum.hu/magyar_kereskedelmi_kamara_szekhaza

Vissza a főoldalra: Virtuális gyűjtemény