December 24.

Déli pályaudvar gyorsétterme: falburkolat részlet a kijáratnál, 1975

BTM Kiscelli Múzeum Építészeti Gyűjtemény

Helyszín: XII. Déli pályaudvar

TÉRKÉP

 

Éppen Karácsonykor, 1975. december 24-én nyílt meg a hetvenes évek izgalmas budapesti dizájnjának egyik legfontosabb helyszíne, a Déli pályaudvar önkiszolgáló bisztrója. 

“December 24-én 149 személyes szeszmentes bisztróval ajándékozták meg a Déli pályaudvar utazóközönségét. A gyorskiszolgáló rendszerben üzemelő étteremben hidegkonyhai készítményekkel, cukrászsüteményekkel, üdítőitalokkal várják a vendégeket.“ - írta a korabeli sajtó.

A hipermodern étterem (és persze a Déli pályaudvar) tervezője Kővári György,  középre vonta össze az üzemi funkciókat, ezt a magot fogta körül a panoráma felé nyíló fogyasztótér. A pultok tetejét és a háttérfalakat az akkor divatos krómozott (szegecsekkel hangsúlyozott) íves felületek borították, megvilágítását is ilyen, lekerekített szélű krómacél búrákból kapta.  Nem csak a belsőépítészeti munka volt igényes, a bisztró egyes falfelületeinek dekorálását Blaski János és Miskei László képzőművészek tervezték. A művészek a körformát dinamikusan variáló, vízszintes tengely mentén elmozgató, színes csempe falburkolatot készítettek. Meglepő, de a csempelapok nagy része és néhány bútorelem kissé romosan ugyan, talán a gipszkarton takarásában, de ma, 45 év után is megvan! Jó lenne ha jövő Karácsonyra felújítaná a MÁV a Bisztrót – ezt kaphatnák Karácsonyra a Budapestiek!

 

Ha érdekli, hogy nézett ki a Déli pályaudvar gyorsétterme, a Bisztró belülről, kattintson az ablakra!

 

Vissza a kalendáriumra: Kiscelli Advent TO GO