December 23.

Kerámiaforma halkocsonya készítéséhez. Készült a hesseni Waechtersbach gyárban, 1900 körül

BTM Kiscelli Múzeum Üveg-, Kerámia- és Ötvöstárgygyűjtemény

Helyszín: VII. Damjanich utca 32.

TÉRKÉP

 

"398. Ponty-kocsonya

Vagdald fel a pontyokat és sózd be; ezután egy casserolban egy pont eczettel s ugyanannyi vizel sárgarépa, vöröshagyma, babérlevél, kakukfű, czitromhéj, egész bors, szegfű, gyömbér s egy lat vizahólyagot tégy, s midőn ez felforrt, tedd belé a halat, s ha már a hal is megfőtt, tedd tálba szépen elrendezve. Mig kihül, a lébe üss két egész tojást és hagyd még egy ideig főni. Ezután egy asztalkendőt egy felfordított szék lábiara feszítesz, s a levet belé öntöd és átszűröd ; ennek felét egy mély formába teszed és jégbe hütöd, hogy megaludjék, másik felét pedig az ezalatt olajgyümölcsökkel felékített halra öntöd. Ha a formában a kocsonya megaludt, a tálra forditod s a hallal együtt beadod."

IN: Magyar Gazdasszony teendői a közéletben, házban és konyhában. Kézi és segédköny nők és hajadonok számára / Medve Imre .- Budapest: Heckenast Gusztáv, 1864 .- 118-119. p. 

 

A halételek hagyományos böjti eledelnek számítanak. Karácsony esti fogyasztásuk, a karácsonyi vacsora ételsorában betöltött kiemelt szerepük a néprajzi kutatások szerint – a karácsonyfa-állításhoz hasonlóan – eredendően a német nyelvterületre volt jellemző. A halkocsonya viszonylag újabb keletű étel, de a 20. század elején már magyar nyelvű szakácskönyvekben is találkozunk a receptjével. Valamikor a századelőn talán egy budapesti karácsonyi asztalra is került az itt bemutatott hal alakú formában készült kocsonya vagy aszpikos hal. A múzeumunk gyűjteményébe egy Damjanich utca 32. szám alatti háztartásból került keménycseréptárgy 1900 körül a jónevű, Jugendstil díszkerámiáiról is ismert hesseni Waechtersbach gyárban készült.  

 

Nagyképhez kattintson az ablakra!

 

Vissza a kalendáriumra: Kiscelli Advent TO GO