December 21.

Egykori Karátsonyi palota, 19. század közepe

BTM Kiscelli Múzeum Fényképgyűjtemény

Helyszín: I. Krisztina körút 55.

TÉRKÉP

 

Az örmény eredetű, erdélyi család III. Károlytól 1718-ban kaptak nemességet, majd 1858-ban osztrák, 1878-ban magyar grófi címet nyertek el. Gróf Karátsonyi Guidó (Pest, 1817-Buziás, 1885) a főrendiház tagja, a magyar kultúra neves támogatója volt, több alapítványt is létre hozott, támogatta a Magyar Tudományos Akadémiát. 

A Krisztinavárosban 18. századi, korábbi Kalmárffy (Krammerlauf) Ignác által 1790 körül emelt barokk díszudvaros palota nagy részének lebontásával Pán József építész tervei alapján építette meg 1853-56-ban a félköríves romantika jegyében palotáját, amelyet 1938-ban lebontottak, hogy helyére német birodalmi iskolát építsenek. Az utóbbi építése a II. világháború miatt félbeszakadt, majd 1951-től a Kohó- és Gépipari minisztérium tervezőintézete székházaként emeltek itt épületet (a rendszerváltás után modernizálva MATÁV, jelenleg Magyar Telekom székház).  

A kéttraktusos, egyemeletes új szárny egy reprezentatív, kocsiáthajtós árkádos középrizalittal és két oldalrizalittal rendelkezett. Az árkádos kocsiáthajtó harántirányú téglalap alaprajzú előcsarnokba nyílt, közepén nyolcszögű, oszlopokkal határolt, néhány lépcsőfokkal süllyesztett térrésszel. Innen a főtengelyben háromkarú főlépcsőház indult tovább, a középső szélesebb kar a közbenső pihenőről a két szélső karral vezetett tovább az emeletre. A pihenőről egy külső lépcső vezetett le a parkba. 

A palota belsőépítészeti kialakítása csak a 19. sz. végén fejeződött be, neobarokk stílusban. Legfontosabb belső tereit Klösz György 1900 körüli fényképei örökítették meg. Így a földszinti előcsarnok feletti, a középrizalit három emeleti ablakával megnyitott reprezentatív báltermet, a földszinti könyvtártermet, ebédlőt és a színháztermet. Híres műgyűjteményt is elhelyezett palotájában, a leghíresebb Jordaens egy, a Bűnbeesést ábrázoló festménye volt. 

A kastély mögötti parkot a hátsó, Koronaőr utca felé a korábbi barokk kapu nyitotta meg. 

 

Nagyképhez kattintson az ablakra!

 

Vissza a kalendáriumra: Kiscelli Advent TO GO