December 19.

Házi tüzelőberendezések kiállítása. M. Kir. Technológiai és Anyagvizsgáló Intézet plakátja, 1925

BTM Kiscelli Múzeum Plakátgyűjtemény

Helyszín: VIII. József körút 6.

TÉRKÉP

 

Kilencvenöt évvel ezelőtt ezen a napon, december 19-én nyílt meg az első, házi tüzelőberendezéseket bemutató kiállítás az egykori Magyar Királyi Technológiai és Anyagvizsgáló Intézetben. A kiállítás plakátját Kövesdy Géza (1887-1950) festő és grafikus készítette, aki többek között a  Magyar Királyi Operaház és a Nemzeti Színház örökös tagjainak arcképét is megfestette.  A plakát a későbbiek során többször is előkerült: ugyanez a grafikát használták az 1931-ben és 1935-ben rendezett kiállításokon is. 

A József krt. 6-os számú épület története a 19. századig nyúlik vissza. A neoreneszánsz stílusban épült, nyitott árkádos palota 1888-ban készült el Hauszmann Alajos tervei alapján a Technológiai Iparmúzeum számára. A hatalmas, öt ablakos, ívelt, földszinti helyiségben kapott helyet a könyvtár és olvasóterem, az Országos Műszaki Könyvtár elődje.1924-ben a létesítmény a Magyar Királyi Technológiai és Anyagvizsgáló Intézet nevet kapta, 1925-ben itt rendezték meg a decembertől februárig tartó, házi tüzelőberendezések kiállítását. Ma az Innovációs és Technológiai Minisztérium egyik főosztálya működik az épületben. 

A két világháború között az Intézet háromszor rendezett ilyen kiállítás. Az 1931. évi katalógus - melyen ugyanez a Kövesdy Géza grafika látható - hűen tükrözi, hogy a hazai gyártók igyekeztek minden réteg igényét és pénztárcáját figyelembe venni a lakásokban elengedhetetlen fűtőberendezések gyártásánál. A szegényebbek számára is megfizethető  „Ramses” kályhától a módosabbak számára elérhető Weiss Manfréd féle por-, füst-, hamu- és szikramentes „Rapid” kályháig sokféle tüzelőkészülék felsorakozott a kiállításon.

 

Hauszmann Alajos által terveztt épülethez kattintson az ablakra!

 

Vissza a kalendáriumra: Kiscelli Advent TO GO