December 14.

Papírból készült, felnyitható tetejű bonbonos doboz

BTM Kiscelli Múzeum Életmódtörténeti gyűjtemény

Helyszín: V. Petőfi tér 3-5.

TÉRKÉP

 

Külső borítója aranypapír színes karácsonyi képekkel: angyalkákval, templommal, jászollal, fenyővel, éneklő gyermekekkel. A doboz belseje kétszintes. Felirata: „Stühmer Karácsony”

A grafikát készítette: Kaeszné Lukáts Kató

Az évkör ünnepei közül talán a karácsony kötődik a leginkább az édességekhez. Nem véletlen tehát, hogy advent időszakában a csokoládégyárak tömegszámra ontják készítményeiket. Így volt ez a 20. század folyamán is, és így tett a magyarországi csokigyárosok között az első helyen említhető Stühmer Frigyes is. A hamburgi származású, eredetileg cukrász végzettségű mester 1868-ban alapította kis üzletét a mai Szentkirályi utcában. Nem telt el húsz év, és Stühmeré volt hazánk legmodernebb, gőzüzemű csokoládégyára, és benne tisztelhetjük a nagyüzemi csokigyártás úttörőjét. Amellett, hogy sok neves curkrászmester számára ő szállította a csokoládé mártómasszát, leghíresebb termékei természetesen a saját kísérletezésű bonbonjai voltak. Stühmer Frigyesnek köszönhetjük többek között a fruttit, valamint a Tibi csokit is. Mind üzletei megjelenésére, mind termékei csomagolására nagy gondot fordított a tulajdonos, amelyet igyekezett a kor meghatározó grafikus művészeivel megterveztetni.

Lukáts Kató a két világháború közötti időszak kiemelkedő grafikusa volt. Az 1930-as években lépten-nyomon találkozni lehetett munkásságával, hisz gyakran tervezett plakátot, levelezőlapot, üdvözlőlapot, könyvdíszt és folyóirat címlapokat; később könyvtervezéssel is foglalkozott. Talán legnépszerűbbek azok a munkái voltak, amelyeket az ember haza is vihetett magával: megrendelői között gyakran szerepeltek ugyanis kereskedők, akiknek árucsomagolásokat tervezett. Ilyen volt például a Herendi Porcelángyár, a Magyar Pamutipar Rt, de készített csomagolást kozmetikai termékeknek, dolgozott lakberendezési üzletnek, valamint cipő- és illatszerkereskedésnek is. Különösen kedves alkotásai az édességgyárak számára készített bonbonos dobozok voltak. Érdekes, hogy ebben nem csak itthon, Budapesten alkotott nagyot, hanem Bécs egyik kedvelt cukrászdájának, az Altmann & Kühne Csokoládéüzletnek is tervezett több csomagolópapírt, amelyeket a cég mai napig használ. Sőt, a cég semmeringi cukrászdájának a belsőépítészeti tervezésében is részt vett férjével, Kaesz Gyulával. A legtöbb csomagolást itthon a Szent István Tápszerművek Rt. és a Stühmer Frigyes Rt. rendelte meg tőle. Mindkét cégnek késztett külön ünnepi mintákat is. Egyik legszebb alkotása a Stühmer Karácsony ünnepi csomagolás. Egy ilyen, arany alapon színes karácsonyi képekkel (angyalkával, templommal, jászollal, fenyővel, éneklő gyermekekkel, stb.) díszített gyönyörű dobozt őriz a Kiscelli Múzeum Vegyes életmódtörténeti gyűjteménye is, amelyet szeretettel ajánlunk advent 14. napján.

 

Nagyképhez kattintson az ablakra!

 

Vissza a kalendáriumra: Kiscelli Advent TO GO