December 9.

Blaha Lujza legyezője, 1880

BTM Kiscelli Múzeum Textílgyűjtemény

Helyszín: VIII. Blaha Lujza tér

TÉRKÉP

 

"- Ajándék Blahánénak. A pozsonyi Széchényi-kör bizottsága Blahánénak, a ki tudvalevőleg ma Pozsonyban a kör hangversenyén szivességből közre fog müködni, két szép ajándékot fog átadni. Az egyik gyönyörü koszoru, melynek fehér szalagjaira az aranybetüs feliratot Waisz Lajosné az egylet iránti tekintetből díj nélkül himezé. A felirat: Blaha Lujzának a Szécsényi-kör Pozsonyban. 1880. decz. 9. A másik ajándék egy müvészileg faragott ébenfa legyező, melyen a müvésznő nevének kezdőbetüi ékeskednek; belső oldalán Pozsony képe látható."

IN: Magyar Polgár (Kolozsvár), 1880. december 11. 287. szám

 

A művésznő hagyatékát az általa szeretett fővárosnak adományozta, így került a Budapesti Történeti Múzeum újkori gyűjteményébe számos tárgy: jelmezek, népi fejdíszek, képek, iratok, emléktárgyak, sőt egy csörgődob is. 

A 20. század történelmi viharai azonban a múzeumot se kímélték. A II. világháború során az épületegyütteshez tartozó templom súlyos bombatalálatot kapott, és ekkor sajnos sok műtárgy is megsérült, elveszett. A 18. századi épület részben sziklába vájt pincéjét a környékbeliek óvóhelyként használták, több százan itt vészelték át a frontot, ezt követően pedig segítettek a romeltakarításban is. Így, a szétszóródott törmelékek közül kerülhetett ennek a legyezőnek egy darabja - talán emlékként - valakihez, aki azt a következő évtizedekben magánál tartotta és megőrizte. Sok évvel később pedig bevitte a töredékes tárgyat a nyíregyházi Jósa András Múzeumba. Az ott dolgozó muzeológus alaposságának köszönhető, hogy nem csupán átvette azt, hanem elkezdte kérdezgetni is az idős urat, hogyan került hozzá a B. Lujza feliratos legyező. Így vezettek a szálak az ostromhoz, a Kiscelli dombhoz, és ez segítette végül hozzá múzeumunkat, hogy ez a gyönyörű tárgy új életre kelhessen. A nyíregyházi kollégák elhozták a náluk lévő törött darabot, mi pedig elővettük a nálunk őrzött legyezőtöredékeket, melyekből sajnos több is van, illetve megpróbáltuk a leltárkönyv leírásai alapján beazonosítani a tárgyat. 

A történet vége valóban olyan, mint a mese, amelyben Hamupipőke lábára illett egyedül a cipellő: a két rész tökéletesen illeszkedett egymáshoz, hiszen erre a találkozásra vártak évtizedek óta!

A kutatás során fény derült a történetre is: Blaha Lujza 1880-ban meglátogatta a Pozsonyi Széchenyi Kör tagjait, ott fellépett és szavalt nekik. Az elragadtatott résztvevők hódolatának jeléül kapta emlékbe a számára készített legyezőt, valamint több virágcsokrot- és koszorút is, melyek szalagjai szintén a Kiscelli Múzeum gyűjteményében találhatók. Ezeken hímzett felirat hirdeti az egykori esemény dátumát: 1880. December 9-ét, és ugyanez szerepel az összeillesztett legyező faragott fedőlapján is.

 

Ha érdekli, hogy nézett ki Blaha Lujza az 1880-as évek környékén, kattintson az ablakra!

 

Vissza a kalendáriumra: Kiscelli Advent TO GO