December 5.

Számolócédula az Árkád Bazár - Késmárky és Illés játékáruháza hirdetésével, 1910 körül

BTM Kiscelli Múzeum Térkép-, Kézirat- és Nyomtatványgyűjtemény

Helyszín: VII. Síp utca - Dohány utca sarok

TÉRKÉP

 

Az Erzsébetvárosban álló ötemeletes sarokház fehéren világító kőlap-burkolatával, színes mázas kerámia-szegecseivel, bejáratának töredékesen is gazdag, figurális kerámiaképeivel kiválik a negyed 19. századi bérházai közül. Alaposabban szemügyre véve feltűnik, hogy homlokzatát nem a megszokott építészeti ornamensek díszítik, hanem gyermekek és játékszereik jelennek meg rajta. Ez az épület volt ugyanis Budapest első és egyetlen játék-áruháza, az 1908–1909-ben a Vágó József és László építészpáros tervei szerint felépült Árkád-bazár. A ház nem önálló áruházépület volt, hanem a Budapest fő kereskedelmi útvonalaira az 1890-es évektől fogva jellemző üzletbérház épülettípusához tartozott: két üzleti szint felett négy lakószinttel. Az áruházat építtető, 1879-ben alapított Késmárky és Illés cég a századfordulón Budapest, és egyben egész Magyarország egyik vezető játékkereskedő cége volt, amely játékszereken kívül a háztartási kellékek, dísztárgyak és lakberendezési tárgyak széles skáláját is forgalmazta. 

A 19. század végi Budapesten a játékboltok egyfajta városi látványosságot jelentettek, különösen karácsony előtt támadtak csődületek az ünnepi alkalomra díszesen berendezett kirakataik előtt. Ilyenkor mindenki megszemlélhette az új szezon játékkínálatát, még azok is, akiknek a játékszerek megvételére nem volt módjuk. Az Árkád–bazár épületét közrefogó keskeny utcák még keskenyebb járdái aligha lettek volna alkalmasak a karácsony előtti window-shoppingra. A Vágó fivérek ezért a két utcai épületszárny nagy részén árkádosították a földszint külső traktusát, az így kialakított terek szolgáltak az olcsóbb árucikkek elárusítására: innen ered az Árkád-bazár elnevezés. A voltaképpeni áruház csak a lefedett belső udvart és a két szárny földszintjének belső traktusát foglalta el.

Az épület külső és belső dekorációjában megjelenő játékszerek leginkább a 20. század eleji iparművészeti tervezésű reform-játékokat idézik. Az Árkád-bazárban árusított játékok azonban legnagyobbrészt nem ilyen művészi termékek lehettek, az üzletben a kor minden népszerű játékfajtája megvásárolható volt. A kínálatot leginkább a Késmárky és Illés cég által kiadott – az épületdekorációtól eltérően kommersz grafikai megoldású – számolócédulák érzékeltetik. Ezeket a gyerekek által gyűjtött, részben az árukatalógust is helyettesítő, papírlapocskákat legtöbbször az áruházban kapható játékszerekből összeállított kompozíciók díszítették, de voltak a cégnek egzotikus állatkerti állatokat, majd 1914 után háborús jeleneteket megjelenítő, és persze karácsonyi tematikus sorozatai is. 

 

Ha érdekli milyen volt az Árkád Bazár és játékkínálata, kattintson az ablakra!

 

Vissza a kalendáriumra: Kiscelli Advent TO GO