Az üvegablak legendája

 

A világhírű üvegfestő és mozaikművész szecessziós üvegablakán át megfigyeljük a fény és a színek játékát, megkeressük a színekhez tartozó hangokat és érzéseket, közben kihallgatunk két vitatkozó fajdkakast, és színkód segítségével megfejtjük, kinek a legendájáról mesélnek. Végül, hogy ne maradjunk alkotás nélkül otthon sem, kipróbáljuk milyen lenne elkészíteni saját, színes "üvegablakunkat".

 

 

A márciusi Vasárnapi Barangoló témáját a Róth Miksa műhelyéből származó üvegablak kompozíció adta. A teljes foglalkozás a facebook oldalunkon gtekinthető, itt pedig a feladatokból válogattunk nektek.

 

Keressétek meg, hol található a múzeumban az említett műtárgy!

Forogjunk körbe, nézzünk szét: ha látunk egy növényindás kandallót, üvegajtós vitrint, faragott tálalószekrényt, állóórát és széket is, akkor jó helyen vagyunk.

Keresd meg a kandallótól balra lévő függönyök mögött rejtőző üvegablak-virágokat, amik az ablaktáblák elé vannak akasztva. Tavasz van! Kizöldülnek a fák, nyílnak a virágok, csicseregnek a madarak: színesbe borul a világ.

 

A tavaszi kirándulások és séták alatt sok érdekes hangot lehet megfigyelni, de ha kinyitod az ablakod, akár most is hallhatod a csicsergő maradarakat. Hallgassátok meg a mi hangmintáinkat a Youtube-csatornánkonHány madárhangot hallottatok? És mi volt a többi?

*

A Kiscelli Múzeumnak ebben a termében lévő tárgyak száz évvel ezelőtt, az 1900-as évek elején készültek a szecessziós stílus jegyében. Alig találni olyan festményt, épületet vagy iparművészeti alkotást ebből az időszakból, amin ne futna egy inda vagy zöldellene egy levél. A hatalmas, színes üvegablakon is láthatunk madarakat és növénymotívumokat. A híres üvegfestő és mozaikművész, Róth Miksa műhelyében készült ez az egykor bejárat fölé rendelt alkotás.

 

Próbáljátok meg kirakni ezt a képet puzzle játékunkban!

 

Róth Miksa a korban nagyon népszerű volt, ma is sok ismert épületben találkozhattok a munkáival. Nézegessétek meg Budapest térképén a megjelölt helyeket, ahol Róth Miksa üvegablakokat és mozaikokat is alkotott és beszéljétek meg, hogy melyik található hozzátok a legközelebb! Van olyan épület, amiről már hallottál? És amiben jártál? 

*

A madarakról sok magyar szólás-mondásunk van; ki tudod egészíteni az alábbi közmondásokat?

......... tolláról, embert barátjáról!

Bagoly mondja ........., hogy nagyfejű!

Egy ......... nem csinál nyarat.

Ritka, mint a fehér ..........

Ha már ........., legyen kövér!

(Megfejtés: madarat, verébnek, fecske, holló, lúd)

*

Az üvegablak-készítésének többféle technikája létezik. Készülhet színezett üvegekből, ahol a színes üvegdarabokat először méretre vágják, azután teszik fémsínbe és melegítik egybe (ólomüveg). Ha van rajta festett minta, azt égetés előtt festik rá.

De készülhet üvegfestéssel is: ez abban tér el a színezett üvegtől, hogy az átlátszó üveg felületére hordanak fel színező anyagokat különböző eljárásokkal (festéssel, pácolással, zománcfestéssel vagy fémek, illetve fémsók felületre gőzölésével).

Színes, régi üvegablakokkal leginkább gótikus templomokban találkozhatunk. A középkori emberek még nem tudtak olvasni, ezért ezek az üvegablakok részben az írást pótolták: képekkel mesélték el a bibliai történeteket vagy a szentek életét, mint egy mai képregény.

Az üvegablakok magukban nem mutatnak túl sokat, úgy érvényesülnek igazán, ha átvilágít rajtuk a fény. Ekkor a belső tér is a szivárvány minden színében pompázik.

Nézzétek meg Lázár Ervin: A kék meg a sárga meséjét két percben és gondoljátok ki, milyen másik két színnel lehetne még ilyet játszani? 

*

A színekkel sok mindent jelölhetünk, akár a hangulatunkat, érzelmeinket is. Persze ez fordítva is érvényes: a színekkel befolyásolhatjuk az előbbieket. A színekhez kapcsolódó érzelmekről csodaszép versek is tanúskodnak, szeretnénk megosztani veletek egy részletet a mi kedvencünkből:

,,... tréfás-lila, bor-színű, néma-szürke,

szemérmetes, szerelmes, rikító,

és kellene szomorú-viola

és téglabarna és kék is, de halvány,

akár a színes kapuablak árnya

augusztusi délkor a kapualján.

És akarok még égő-pirosat,

vérszínűt, mint a mérges alkonyat”

(Kosztolányi Dezső: Mostan színes tintákról álmodom)

 

Keressétek meg az összetartozó párokat: a színeket és a hozzájuk rendelt szimbolikus jelentéseket!  

*

A múzeum falai között kihallgattuk a két vitatkozó, ricsajozó fajdkakast, de a történetük összekeveredett. A színkód segítségével megfejthetitek, hogy kinek a legendájáról mesélnek! Az ábrán látható szövegbuborékokat tegyétek színsorrendbe, amihez a lapok alján található buborékok mutatják a megoldást. 

 

 

*

Ha saját üvegablakot most nem is tudunk festeni, de valami egészen hasonlót igen!

 

 

Ellkészíthetitek saját lámpabúrátokat, amihez csak néhány eszközre van szükségetek: sablon, olló, színes ceruza vagy filctoll, ragasztó, borospohár és egy mécses. A sablont nyomtassátok ki, majd vágjátok ki. Ezután jöhet a színezés és végül ragasszátok össze a két végét.

Ha van kedvetek kipróbálhattok egy másik módszert is, amikor egy-egy részletet kivágtok a körvonalak által határolt részből és ezt színes papírral (ha van otthon transzparens vagy pausz papír, akkor használjátok azt) helyettesítitek, mint egy mozaikművész.

 

Az elkészült alkotásokról küldjetek nekünk fotókat a muzeumpedagogia@kiscellimuzeum.hu címre!

 

Letölthető sablon:

 

 

Vissza a főoldalra: Vasárnapi Barangoló 2020