A lakatosmester cégére

Mik azok a cégérek? Léteznek-e több kilós kulcsok? És hogy kerülnek egy sellő vagy egy sárkány kezébe? A Vasárnapi Barangolón minden érdekességről szót ejtünk, ami a Kiscelli Múzeum kulcsaiból megtudható.

 

A Kiscelli Múzeumban számos érdekes cégér található, ezek közül a januári Barangolón elsősorban a kulcsosokkal foglalkoztunk. A műtárgyraktárából a olyan óriás kulcsokat vettünk elő, melyek egykor Pest-Buda utcáin a lakatosmesterek műhelyei, kapui felett lógtak, de ma már a Cégérgyűjteményében őrizzük őket. A cégérek régen a boltok, üzletek, műhelyek messziről is jól látható reklámai, jelképei voltak. A 19. században terjedt el a használatuk, de korábbról is vannak emlékeink, és ma is láthatunk még az utcákon elvétve párat. . 

 

Lakatosnak nevezzük a kulcskészítő mestereket, de nem csak kulcsokkal, hanem zárakkal, lakatokkal, vasalatokkal is foglalkoznak. Egy zár bonyolult és összetett szerkezet, te már láttad, hogy néz ki belülről? 

Ma is rengeteg kulcsot használunk, mindenhez külön zár kell, a biciklilakattól kezdve a levélszekrényen át az ajtózárakig mindet kulccsal nyitjuk, de asztali fiókokat vagy titkos ládákat is lehet kulcsra zárni. Neked mihez van kulcsod?

A kulcsoknak sokszor szimbolikus jelentésük is van, gyakran szerepelnek szólásainkban, közmondásainkban. Tudod, mit jelent az, hogy beadta a kulcsot? És az, hogy arany kulcs minden ajtóba illik, vagy hogy szíved kulcsát másra ne bízd?

 

Ilyen és hasonló kérdésekről beszéltünk a januári Vasárnapi Barangolón, megnéztük különböző korok kulcsait, megemeltünk súlyos kulcscégéreket, a foglalkozás végén pedig olyan titkos képeslapot készítettünk, aminek az üzenetét csak az fogja tudni elolvasni, aki ismeri a nyitás kulcsát.

 

                

 

Vissza a főoldalra: Vasárnapi Barangoló 2020