A könyvkötők rejtélyes ládája

 

Kik azok a könyvkötők és miért érdekes a láda, amit rejtegetnek? Mire jó egy vándorkönyv és kinek kell a díszes szabadulólevél? Ha szeretnéd tudni, hogy háromszáz éve is voltak-e széfek és hogy hogyan lehet láthatatlan, titkos üzenetet vagy pénzgyűjtő perselyt készíteni, tekintsd meg az áprilisi Facebook eseménybe írt bejegyzéseket! Az alábbiakban onnan szemezgetünk.

 

Áprilisban a Kiscelli Múzeumban őrzött budai könyvkötő céh ládája volt a vasárnapi Barangoló témája. Ez a céhláda a 18. század végéről származik, és nagyon leleményes darab. Csukott állapotában rá sem lehet jönni, hogy valójában a céh legfontosabb iratait, értékeit, pénzét rejttette, hisz úgy néz ki, mintha csak könyvek lennének egymáson.  

 

 

A céhládákat a céhek páncélszekrényként használták, amit a sokszor bonyolult zárszerkezet és a belsejükben lévő titkos rekeszek, fiókok is bizonyítanak. A láda több kulccsal nyílt, a különböző kulcsokat pedig a céh elöljárói őrizték, és csak úgy tudták kinyitni a furfangos zárakat, ha mindannyian jelen voltak. 

 

Mutatunk két játékos feladatot a programból, ha kiváncsi vagy az alkotásokra is, töltsd le a pdf-eket! 

        

 

1. Olvasd végig a meghatározásokat és párosítsd össze a céhes élethez kapcsolódó szavakkal: https://learningapps.org/display?v=pak4civ5j20

 

2. A három linken található puzzle kirakásával az alábbi képeket kaphatod. 

Az első - a pesti kádárcéh ládája 1839-ből - a legkönnyebb, a harmadik - ami a Főváros régisége című állandó kiállításon készült - a legnehezebb.

Könnyű: https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=3865fcd6b602

Középnehéz: https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=19186be68404

Nehéz: https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=133c70d5fdea

 

Vissza a főoldalra: Vasárnapi Barangoló 2020