Mozgás

TESTKÉP - AKT A KORÁTRS MAGYAR FOTOGRÁFIÁBAN. A Budapest Photo Festival kiállítása a Kiscelli Múzeumban

- tematikus válogatás -

Hogyan jelenik meg a kortárs magyar fotográfusok művészetében a mozgás?

 

Mozgáskísérlet

Témaválasztásomat Barbara öntudatos és lírai szépsége inspirálta kortárs táncosként. Aktfényképeim alapvetően a lírai, egyben az öntudatos nőiességgel foglalkoznak, a testforma álom közeli, szoborszerű megjelenítésével, kecses mozdulatokkal, dinamikus gesztusokkal. Ebben különleges megvilágítási eljárásokkal kísérletezek, melyeknek célja a test tökéletes formájának és a művészi kifejezés együttesének felerősítése izgalmas fényhatásokon keresztül. Az elkészült fotósorozat az utóbbi évek mozgáskísérleteinek része.

Barbara tehetséges balett-táncos, kortárs táncművész, és mint ilyen erős személyiséggel rendelkezik, kiváló fizikai adottságokkal, kifejező erővel, mozgáskultúrával. Sorozatom inspirációs forrása a kortárs tánc, ezen belül a balett rendkívüli mozgásesztétikája. Ezt a mozgásesztétikát, mozgásfolyamatot igyekeztem tánc közben a magam módján stúdiókörülmények között befogni. Nagy kihívás volt számomra a helyes időzítés, hogy befogjam a kivillanó érzelmet és a dinamikus tánc okozta fizikai fájdalmat, ami együtt kivetült Barbara arcára, a mozdulatára, a látványra. Barbara táncművészetének ezt a különleges egyediségét, szépségét igyekeztem megfogni a magam szubjektív módján. (Benkő Sándor)

 

Költészet és álom

Az aktfotográfia nemcsak "megfogható" testábrázolás, hanem költészet és álom: az ösztönök, a vágyak, a látomások világa. A fényképezésnek ez a területe, amelyben a művészet, az erotika és a pornográfia szálai finoman egybefonódnak, tág lehetőséget ad tehetségünk, ízlésünk, mesterségbeli tudásunk bizonyítására.

A "Fekete bolygók" természetesen nem csillagászati felvétel, hanem aktfotográfia, sajátos szimbólumokkal. A 3x3-as osztású mezőben elhelyezett alap-képekből különleges szekvencia, egyben játékos kompozíció született. És ebben az aktmodell, Müller Fanny különleges tehetsége, a tánc és akrobatika irányába mutató mozgáskultúrája meghatározó szerepet játszik. (Eifert János)

 

 

Vissza a főoldalra: TESTKÉP - Akt a kortárs magyar fotográfiában