2020 - Óbudai Kult.Éj

Kategória: 

Idén augusztus 1-jén egy kora délutántól késő éjszakáig tartó kulturális maratonnak lehet részese mindenki, aki Óbudára látogat. A 3. kerületi kulturális helyszínek - amelyek között múzeumok, galériák, kávézó, sörkert és könyvtár is található - összefogtak, hogy egy, a múzeumok éjszakáját idéző, óbudai kulturális rendezvényt hívjanak életre. Ez lett az Óbudai Kult.Éj!

 

A rendezvény 2020. augusztus 1-jén 16 órától éjfélig tart.

 

Az egyszer megváltott belépőjegyek érvényesek a programban résztvevő összes múzeum és egyéb helyszín látogatására. A belépőjegyek az egyes helyszíneken vásárolhatók meg. A rendezvénya 14 év alatti látogatók számára ingyenes, a 3. kerületi kedvezmények ezen az eseményen nem érvényesek. Néhány program, foglalkozás költségtérítéses, ezeket az adott intézmények külön jelzik felületeiken.

Facebook: https://www.facebook.com/events/Óbudai Kult.Éj

WEB: www.obudaikultej.hu

Jegyár: 1.000 Ft

 

Programok a Kiscelli Múzeumban:

 

16:00 - Hetedhét történet a Táborhegyen - Vizimolnárok és titkos szeretők elfeledett világa. Városi séta Maczó Balázs muzeológussal

Találkozási pont az 1-es villamos végállomásával szemben, a nyomda épülete előtt, ahol a Kult. Éj programjegy is megvásárolható. A kalandvágyóknak a túra a Kiscelli Múzeumnál ér véget.

Sétánkon a Kiscelli Múzeum tágabb környezetét, a Táborhegyet járjuk be. Olyan helyszíneket keresünk fel, amelyek épített örökségük vagy történetük révén érdekfeszítőek lehetnek, viszont talán még nem is hallottak róluk. Megkeressük Budapest egy ritka építészeti emlékét, a hegy lábánál álló vízimalmot, ami átalakítva ugyan, de hangulatában máig őrzi azt az időszakot, amikor Óbuda még egy vidéki mezőváros volt. Felkeressük a helyet, ahonnan a főváros első trolibuszjárata elindult, mesélünk a régi táborhegyi temető halottairól, titkos szeretőkről és gazdag mágnásokról. A hegyre indulva utána járunk, hogy hol áll a főváros nemzetközileg is számon tartott brutalista épülete, és azt is megidézzük, hogy milyen szomorú színtér volt az egykori téglagyár területe. Tartsanak velünk, és fedezzük fel együtt a Táborhegy érdekességeit!

 

16:00 - Épületvezetés és kriptatúra dr. Perényi Roland történész-főmuzeológussal

Ki építtette a kiscelli kolostort? Mi köze Mariazellnek Kiscellhez? Na és a Zichy család több generációjához? A Kiscelli Múzeumnak otthont adó óbudai épület a trinitárius szerzetesek kolostoraként kezdte, volt katonai raktár és hadikórház, majd kastéllyá alakította át a vagyonos Schmidt Miksa, a szeretőjéről, Mágnás Elzárol elhíresült bécsi bútorgyáros. A sétán megismerkedhetnek az épület történetével, és megtekinthetik a kolostor kriptáját, amely csak vezetéssel látogatható. 

 

16:00 - 22:00 Közösségi bor. Fröccsözés - a belső udvaron a Közösségi bor kínálatából vásrolhatók borok/fröccsök

 

17:00 - Bachtól Dohnányiig. Pop-up koncertek a Trioflife vonós trióval a Ragyogj! Divat és csillogás kiállításban a múzeum Templomterében

előadók: Lachegyi Róza (hegedű), Rádli Ramóna (cselló), Szűcs Boglárka (brácsa)

műsor:
J.S.Bach : Goldberg-variáció BWV 988. - részletek
Mozart: Esz-dúr trió divertimento K.563 ( Menuetto: Allegro, Trio Menuetto: Allegretto, Trio I,II.)
Schubert: B-dúr vonóstrió D. 581 - részletek
J.S. Bach: részletek a hegedű szólószonátákból és csellószvitekból 
Dohnányi: Szerenád Op.10 - részlet

 

18:00 - Épületvezetés és kriptatúra dr. Farbaky Péter  művészettörténész-főmuzeológussal

Kolostor, kastély, múzeum.  1743. szeptember 7-én ünnepség zajlott a mai kiscelli domb oldalában. Trombitaszó, dobpergés jelezte, hogy fontos alkalomból gyűltek össze a hívek a Remetehegyen. Ezzel vette kezdetét Óbuda legjelentősebb barokk kori emlékének, a kiscelli trinitárius kolostornak és templomnak az építéstörténete. 

 

18:00 - Tárlatvezetés a Budapest FotóFesztivál Testkép - Akt a kortárs magyar fotográfiában című kiállításában Somosi Ritával, a kiállítás kurátorával

 

18:00 - Vincze Ottó: Vigyázz! Nagyfeszültség! 

A térinstallációhoz kapcsolódó program a belső udvaron.

 

19:00 - Bachtól Dohnányiig. Pop-up koncertek a Trioflife vonós trióval a Ragyogj! Divat és csillogás kiállításban a múzeum Templomterében

előadók: Lachegyi Róza (hegedű), Rádli Ramóna (cselló), Szűcs Boglárka (brácsa)

 

19:00 - 21:00 Közösségi bor. Borkóstoló

A borkostoló díja: 3.000 Ft, ami 6 tételt tartalmaz

A Közösségi Bor készítői Magyarország borvidékeit járják és egy-egy borász barátjuknál metszenek, szüretelnek, préselnek, erjesztenek, érlelnek és palackoznak, hogy önerőből, de szakmai felügyelet mellett létrehozzanak minden évben párszáz palack saját bort. Etyeken, Szekszárdon, Tokajban vagy éppen a Káli medencében. Az ötlet egyik beindítója Folkmann Laci a szekszárdi és budapesti boros világ ismert figurája, akivel és a legjobb szekszárdi borokkal az utóbbi években a Fókamaci Borbár környékén lehet találkozni szerte az országban. Kiscelliben megkóstólhatjuk a közösségi borokat és biztosan szuper sztorikat hallgathatunk elkészítésükről is. 

 

20:00 - Épületvezetés és kriptatúra Maczó Balázs muzeológussal

Ki építette a kiscelli kolostort? Mi köze Mariazellnek Kiscellhez? És Mágnás Elzához, a háború előtti Budapest leghírhedtebb rosszéletű nőjéhez? A vezetésen fény derül minderre - s még jónéhány titokra!

 

21:00 - Bachtól Dohnányiig. Pop-up koncertek a Trioflife vonós trióval a Ragyogj! Divat és csillogás kiállításban a múzeum Templomterében

előadók: Lachegyi Róza (hegedű), Rádli Ramóna (cselló), Szűcs Boglárka (brácsa)

 

22:00 - Épületvezetés és kriptatúra Maczó Balázs  muzeológussal

Ki építette a kiscelli kolostort? Mi köze Mariazellnek Kiscellhez? És Mágnás Elzához, a háború előtti Budapest leghírhedtebb rosszéletű nőjéhez? A vezetésen fény derül minderre - s még jónéhány titokra!