Tárlatvezetések

Kategória: 

 

ADVENT KISCELLBEN december 2.
 
Karácsonyra készülünk a Kiscelli Múzeumban. Lesz vásár, kézműveskedés, gyönyörű épület, érdekes tárlatvezetések és szép kiállítások. 
 
A délután során a Landerer és Heckenast nyomda nyomdagépén saját karácsonyi kártyát nyomtatunk a Letterpress workshopon, karácsonyfadíszt készítünk csipeszekből, besegítünk a karácsonyi készülődésbe a WAMP design vásárával és a megújult Kiscelli shop termékeivel, a tárlatvezetések során pedig a Kiscelli Múzeum minden érdekes zugát bejárjuk szakértők vezetésével. 
 
Programok:
 
10.00 Mágnások lakberendezője. Exkluzív vezetés a bútorraktárban. A részvétel regisztrációhoz kötött (max. 15 fő) akapcsolat@kiscellimuzeum.hu címen. Részvételi díj: 3200 Ft
10.00 - 18.00 Letterpress workshop - üdvözlőlap készítés a Nemzeti Dal nyomdagépén
10.00 - 18.00 WAMP design vásár a múzeum szoborcsarnokában
11.00 és 14.00 A kastély titkai. Épületséta és zseblámpás kriptatúra
15.00 - 18:00 Karácsonyi csipeszdísz workshop, ajándékok és díszek facsipeszből
15.00 Kurátori tárlatvezetés az 1971. Párhuzamos különidők című időszaki kiállításban 
16.00 Tárlatvezetés a Fővárosi Képtár gyűjteményében
 
A délután folyamán zenél: Cyborg Templar
 
Sütikkel, teával és forralt borral készülünk a Hélix Félix étterem jóvoltából.
 
Belépő: 1600 Ft/800 Ft, családi kedvezmény 4000 Ft (2 felnőtt és gyerekek). 
 
 
A belépővel megtekinthetők a Kiscelli Múzeum és Fővárosi Képtár állandó kiállításai, a Pest-budai cégérek, a Kiscelli Nyomda és az 1971 Párhuzamos Különidők című időszaki kiállítás is.
 
 
**********

 

1971. PÁRHUZAMOS KÜLÖNIDŐK

Kurátori tárlatvezetés:  december 2. 15.00

 

 
A magyar művészettörténet-írásban Beke László Elképzelés projektjéhez kötődően 1971-et tekintik a magyar konceptualizmus kiindulópontjának. Ezzel párhuzamosan szintén 1971-ben a Budapesti Történeti Múzeum Hincz Gyula, Somogyi József és Domanovszky Endre gyűjteményes kiállításának adott helyet. A Fővárosi Képtár időszaki kiállítása két művészgenerációból és két, egykorú műcsoportból indul ki: ezeken keresztül mutat rá a Kádár-korszak képzőművészetének párhuzamos jelenségeire. A kiállítás ráirányítja a figyelmet az egyidejű, de a történeti emlékezetben markánsan különváló jelenségekre és végső soron a múlt rekonstrukciójának az összetettségére.
 
Kurátorok: Hegyi Dóra, László Zsuzsa (tranzit.hu), Leposa Zsóka, Róka Enikő (Fővárosi Képtár), Százados László (Magyar Nemzeti Galéria)
Közreműködő képzőművész: Kaszás Tamás

Részvételi díj: 1600/800 Ft, mellyel a Kiscelli Múzeum többi kiállítása is megtekinthető.

 

**********

A KASTÉLY TITKAI

Épületséta és zseblámpás kriptatúra

december 2. (vasárnap), 11:00 és 14:00

Ki építtette a kiscelli kolostort? Mi köze Mariazellnek Kiscellhez? Na és a Zichy család több generációjához? A Kiscelli Múzeumnak otthont adó óbudai épület a trinitárius szerzetesek kolostoraként kezdte, volt katonai raktár és hadikórház, majd kastéllyá alakította át a vagyonos Schmidt Miksa, a hírhedt bécsi bútorgyáros. A sétán megismerkedhetnek az épület történetével, és megtekinthetik a kolostor kriptáját, amely csak ezen a vezetésen látogatható.

 

Részvételi díj: 1600/800 Ft, mellyel a Kiscelli Múzeum kiállításai is megtekinthetők.

 
 
 
 
Állandó kiállítások
 
Kiscelli Nyomda - Fejezetek a főváros nyomdászattörténetéből  
A főváros régisége. 1780-1873
Közterek és magánterek. 1873-1940
Pest-budai cégérek
A pesti Arany Oroszlán patika
Barokk szoborcsarnok
 
A főváros régisége / Barokk szoborcsarnok / Patika. Fotó: Gehring János
 
 

 
 
Előzetes regisztráció vezetéseinkre:
 
A nagy érdeklődésre való tekintettel évente több alkalommal is megtartjuk tematikus vezetéseinket. Amennyiben nem szeretnének lemaradni valamelyik programról, iratkozzanak fel hírlevelünkre, vagy jelezzék a kapcsolat(kukac)kiscellimuzeum.hu e-mail címen, mi pedig igyekszünk értesíteni Önöket, amint az adott túrára új időpontot hirdetünk. 
 
Egyénileg szervezett csoportoknak is tartunk tárlatvezetést, ennek díja a belépőjegy árán felül 7000 Ft/csoport (max 15-20 fő). Jelentkezni a kapcsolat(kukac)kiscellimuzeum.hu e-mail címen lehet.
 
A kastély titkai. Zseblámpás kriptatúra és épületséta. A Kiscelli Múzeumnak otthont adó óbudai épület a trinitárius szerzetesek kolostoraként kezdte, volt katonai raktár és hadikórház, majd kastéllyá alakította át a vagyonos Schmidt Miksa, a legendás, meggyilkolt éjszakai pillangó, Mágnás Elza szeretője. A sétán megismerkedhetnek az épület történetével, és megtekinthetik a kolostor kriptáját, amely csak ezen a vezetésen látogatható. 
 
Séta Schmidt Miksa egykori parkjában. A Kiscelli Múzeumhoz tartozó hatalmas park egykori villaépületeket, műkő szobortöredékeket és egy rejtélyes, historizáló kaput is rejt. A sétán feltárul a park múltja: szóba kerül az egykori remetebarlang, a területen működő agyagbánya és a Schmidt Miksa által kialakított romantikus angolkert is. Túracipővel készüljenek!