Tárlatvezetések

Kategória: 

 

augusztus 20., 10:00-18:00 // Te jössz?! - Finissszázs
A finisszázs alkalmából kiadványaink, katalógusaink, valamint a Kiscelli Múzeum saját társasjátéka, a Cellris a nap folyamán 20%-os kedvezménnyel vásárolható meg.

 

Program:

14:00-18:00 // Cellris társasjáték-bemutató
A Cellris a Kiscelli Múzeum saját tervezésű társasjátéka, amelyben az intézmény ikonikus műtárgyai tetrisz alakú lapkákon jelennek meg. A résztvevők feladata, hogy ezekből kiállítást rendezzenek a múzeum templomterében. A kiválasztott alkotásokat a gyűjteményi raktárakból először a restaurátorokhoz kell vinni, csak ezt követően kerülhetnek a kiállítótérbe. A táblára helyezett elemek után attól függően kapunk pontokat, hogy milyen koncepció mentén válogatjuk és tesszük ki tárgyainkat. Pontot ér például, ha többféle gyűjteményből vagy azonos korszakból származnak a művek. A játék végén a legtöbb pontot elérő játékos elnyeri az Év Kiállítása díjat.
A társasjáték-bemutató során a látogatók maguk is kipróbálhatják a Cellrist a Te jössz?!-kiállítás kurátorainak és a Cellris játéktervezőinek segítségével.

14:00 // A kastély titkai. Zseblámpás kriptatúra és épületséta (800 Ft/fő)
A Kiscelli Múzeumnak otthont adó óbudai épület a trinitárius szerzetesek kolostoraként kezdte, volt katonai raktár és hadikórház, majd kastéllyá alakította át a vagyonos Schmidt Miksa, a legendás, meggyilkolt éjszakai pillangó, Mágnás Elza szeretője. A sétán megismerkedhetnek az épület történetével, és megtekinthetik a kolostor kriptáját, amely csak ezen a vezetésen látogatható.

16:00 // Te jössz?! Kurátori tárlatvezetés a kiállításban (800 Ft/fő)
Az időszaki tárlat zárásaként kurátori vezetéssel várjuk a társasjátékok története iránt érdeklődőket.

 

Részvételi díj: augusztus 20-án a kiállítások ingyenesen látogathatók. A két tárlatvezetés díja 800 Ft / tárlatvezetés, amihez kiscellis kitűzőt kapnak ajándékba a látogatók.

 

szeptember 2. // Testmozgás Kiscellben vol. 2 - Jótékonysági jóga
Jógázzon és tegyen a rászorulókért: kezdje az idei iskolaévet szeptember 2-án a Kiscelli Múzeum gyönyörű belső kertjében! A Nike Futás után itt az újabb lehetőség a Kiscelli Múzeumban az egészséges testmozgásra: a Vinyasa Flow Jóga Egyesület tanáraival és sok segíteni vágyó jógázóval rászoruló gyerekek iskolakezdését támogathatja az Igazgyöngy Alapítványon keresztül. A múzeum jóvoltából a jóga dzsemen túl 16 órától egy egyedi tárlatvezetésen is részt vehet, melynek díja 800 Ft.
A helyek korlátozott száma miatt regisztrálni szükséges. További információk és regisztrációs link itt.

 

Program:
16:00 // Különleges tárlatvezetés a Kiscelli Múzeumban (opcionális - fix belépő 800 Ft)
16:45 // Regisztráció, adományok leadása
17:00-18:30 // Vinyasa Flow Jóga Dzsem a VIFE tanáraival, Schrenk Judit Sattwa énekes és Mihók Anita gitárművész élő zenéjével

 

Részvételi díj: A jóga dzsemen való részvétel ingyenes, minden adomány teljes egészében az Igazgyöngy Alapítványhoz kerül, ami az esemény után rövid képes beszámolót küld az adományok felhasználásáról. A kiscellis tárlatvezetés díja 800 Ft.

 

szeptember 9., 12:00-13:00 // Mágnások lakberendezője

Exkluzív tárlatvezetés a műtárgy- és bútorraktárban. Történeti stílusok kiváló minőségű kópiái, szecessziós, biedermeier és empire bútorok között kalandozunk.

Részvételi díj:  3200 Ft, mellyel a Kiscelli nap minden programja is látogatható. A részvétel regisztrációhoz kötött (max. 15 fő) a kapcsolat@kiscellimuzeum.hu címen.

 

szeptember 9., 13:00-22:00// Kiscelli nap 2018 -  Budapest sötét oldala
Az elmúlt év nagy sikerére való tekintettel idén is várjuk szeretettel a látogatókat a Kiscelli napon! Szeptember 9-én nyárzáró kastélylátogatásra hívunk kicsiket és nagyokat, ahol betekintést nyerhetnek a kiscelli kastély történetébe. Miként lett barokk kolostorból kastély és bútorraktár? Mi történt a hírhedt Mágnás Elzával, Kiscell egykori úrnőjével? Csatlakozzanak hozzánk idén is, és fedezzék fel a bűnös főváros titkait! Az este zárásaként a Budapest Noir című filmet vetítjük.

 

Program:

13:30-14:15 // A Mágnás Elza-rejtély nyomdokain - Épületséta és zseblámpás kriptatúra

14:00-17:00 // Óriásszínező és kreatív sarok kisebbeknek és örök fiataloknak a múzeum Barangoló című foglalkoztatókönyvével a kastély belső udvarán

14:00-20:00 // A Kiscelli Nyomda - Workshop Novokrescsenszkov Tamás vándornyomdásszal a híres Columbia nyomdagépen

15:00-15:45 // Miről árulkodnak a festmények? Kriminalisztikai tárlatvezetés a Fővárosi Képtár állandó kiállításán

15:00, 15:30, 16:00 // Zseblámpás kriptatúra - Rövid, játékos vezetés gyermekeknek a föld alatt

16:00-16:45 // A Mágnás Elza-rejtély nyomdokain - Épületséta és zseblámpás kriptatúra felnőtteknek

17:00-17:30 // Ledpuppets fény-báb-színház - Fényelőadás a sötétben

17:30-18:15 // Miről árulkodnak a festmények? Kriminalisztikai tárlatvezetés a Fővárosi Képtár állandó kiállításán

18:30-19:30 // Nagyvárosi "dzsungel-erkölcsök". A bűnös Budapest a két világháború között - Perényi Roland történész előadása

20:00 // Nyárzáró mozi - Budapest Noir c. film vetítése az egykori barokk templomtérben

 

Részvételi díj: 1600/800 Ft, amellyel minden programpont látogatható. A filmvetítés ingyenes.
 
 
Előzetes regisztráció vezetéseinkre:
 
A nagy érdeklődésre való tekintettel évente több alkalommal is megtartjuk tematikus vezetéseinket. Amennyiben nem szeretnének lemaradni valamelyik programról, iratkozzanak fel hírlevelünkre, vagy jelezzék a kapcsolat(kukac)kiscellimuzeum.hu e-mail címen, mi pedig igyekszünk értesíteni Önöket, amint az adott túrára új időpontot hirdetünk. 
 

Fotó: Fáryné Szalatnyay Judit

 
A kastély titkai. Zseblámpás kriptatúra és épületséta. A Kiscelli Múzeumnak otthont adó óbudai épület a trinitárius szerzetesek kolostoraként kezdte, volt katonai raktár és hadikórház, majd kastéllyá alakította át a vagyonos Schmidt Miksa, a legendás, meggyilkolt éjszakai pillangó, Mágnás Elza szeretője. A sétán megismerkedhetnek az épület történetével, és megtekinthetik a kolostor kriptáját, amely csak ezen a vezetésen látogatható. 
 
Séta Schmidt Miksa egykori parkjában. A Kiscelli Múzeumhoz tartozó hatalmas park egykori villaépületeket, műkő szobortöredékeket és egy rejtélyes, historizáló kaput is rejt. A sétán feltárul a park múltja: szóba kerül az egykori remetebarlang, a területen működő agyagbánya és a Schmidt Miksa által kialakított romantikus angolkert is. Túracipővel készüljenek!
 
Fényűzés az Osztrák-Magyar Monarchiában. Irodalmi tárlatvezetés a Kiscelli Múzeum állandó kiállításán. Megismerhetik a felső tízezer életmódját a monarchia éveiben: a nagypolgári lakások szalonbútorai, a dzsentri ruhatára, a kortárs mecenatúra egyaránt szóba kerül. Nem feledkezünk meg azonban a nagypolgári élet díszleteiből alig látható alsó-középosztályról és a cselédségről sem. A vezetés sorvezetőjéül irodalmi alkotások szolgálnak. 
 
München-Párizs-Budapest. Képzőművészeti fókuszú tárlatvezetés a Fővárosi Képtár állandó kiállításán. Többek között Weber Henrik, Csók István, Rippl-Rónai József, Mednyánszky László, és Kassák Lajos egy-egy művén keresztül szóba kerül az akadémikus festészet műfaj-hierarchiája, a technikai invenciók, a művésztelepek és művészcsoportok szerepe.
 

Fotó: Fáryné Szalatnyay Judit