Tárlatvezetések

Kategória: 

Programok

 

1971. PÁRHUZAMOS KÜLÖNIDŐK

Kurátori tárlatvezetések vasárnaponként 15 órától az alábbi időpontokban:

 

október 14. 15.00

november 4. 15.00

november 11. 15.00

november 18. 15.00

november 25. 15.00

december 2. 15.00

 

 
A magyar művészettörténet-írásban Beke László Elképzelés projektjéhez kötődően 1971-et tekintik a magyar konceptualizmus kiindulópontjának. Ezzel párhuzamosan szintén 1971-ben a Budapesti Történeti Múzeum Hincz Gyula, Somogyi József és Domanovszky Endre gyűjteményes kiállításának adott helyet. A Fővárosi Képtár időszaki kiállítása két művészgenerációból és két, egykorú műcsoportból indul ki: ezeken keresztül mutat rá a Kádár-korszak képzőművészetének párhuzamos jelenségeire. A kiállítás ráirányítja a figyelmet az egyidejű, de a történeti emlékezetben markánsan különváló jelenségekre és végső soron a múlt rekonstrukciójának az összetettségére.
 
Kurátorok: Hegyi Dóra, László Zsuzsa (tranzit.hu), Leposa Zsóka, Róka Enikő (Fővárosi Képtár), Százados László (Magyar Nemzeti Galéria)
Közreműködő képzőművész: Kaszás Tamás

Részvételi díj: 1600/800 Ft, mellyel a Kiscelli Múzeum többi kiállítása is megtekinthető.

 

**********

 

DIVAT, KULTÚRA, TÖRTÉNELEM
Könyvbemutató és divattörténeti kiállítás @ Design Hét Budapest

október 16. (kedd), 18:00-20:00 

Az Eötvös Kiadónál idén megjelent új – sorban a második – tanulmánykötet a divat történetének különböző aspektusait dolgozza fel. A könyvet számos színes kép mellett a Kiscelli Múzeum textilgyűjteményének értékes darabjai illusztrálják. A szerzők a múzeumi és tudományos élet kiváló kutatói, mindenekelőtt F. Dózsa Katalin, akinek ebben a kötetben olvasható az utolsó tanulmánya.   A Design Hét idejére az illusztrációként használt eredeti ruhadarabokat – 19-20. századi ruhákat, kiegészítőket – kihozzuk a raktárból, így az érdeklődők minden részletüket megcsodálhatják.

 

A divattörténeti kiállítás október 17. és 23. között tekinthető meg

Kurátor: Szatmári Judit Anna

 

Divat, kultúra, történelem. Divattörténeti tanulmányok

szerk. F. Dózsa Katalin, Szatmári Judit Anna, Szentesi Réka

ELTE Eötvös Kiadó, Budapest 2018, 280 oldal

Tartalomjegyzék

Szentesi Réka: A divattörténeti kutatások elméleti háttere

F. Dózsa Katalin: A divatlap születése és alakulása a 18. század végétől 1830-ig

Ságvári György: Milleniumra magyar ruhát!

Szatmári Judit Anna: A Worth divatszalon és az általa meghatározott divatterjesztési rendszer magyarországi recepciója

Mészáros Zsolt: Az elegancia nemei. A francia Vogue és a Monsieur első évfolyamáról (1920)

Simonovics Ildikó: A szocialista konfekcióipar fellegvára: a Ruhaipari Tervező Vállalat

Antalóczy Tímea - Pörczi Zsuzsanna: A redő szerepének értelmezési lehetőségei a 20-21. századi divattörténetben

Szatmári Judit Anna: A Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeumának Textilgyűjteménye

 

Részvételi díj: a kiállítás belépője 1600/800 Ft, mellyel a múzeum többi kiállítása is megtekinthető. A könyvbemutatón való részvétel ingyenes.

 

*********

 

BUDAPEST ÁRNYOLDALAI. BŰNÖZÉS ÉS NYOMOR A SZÁZADFORDULÓS BUDAPESTEN

Városi biciklitúra @ Múzeumok Őszi Fesztiválja
október 25. (csütörtök), 17:00-18:30

Fedezzék fel Budapest múltjának rejtett zugait egy városi biciklitúra keretén belül! Bár a 19. század második felétől a nagyvárosokban tapasztalható térbeli szegregáció, illetve a slumosodás más nyugat-európai és amerikai városokhoz képest kevésbé jellemezte Budapestet, de a rohamos ütemű urbanizáció azonban ugyanúgy kitermelte a más nagyvárosokban korábban már felbukkant társadalmi feszültségeket és a prostitúció jelenségét. Ezzel egyidejűleg a statisztikusok már a 19–20. század fordulóján megkísérelték a bűnözés mutatóinak elemzését, és ekkor jött létre a bűnözéssel foglalkozó tudomány, a kriminológia is. A rendőrség bűnözőképét ugyanakkor egyértelműen a „rovott múltúak” koncepciója határozta meg, illetve a bűnözés kérdése fontos szerepet töltött be a modern tömegsajtóban is. Míg a különböző napilapok igyekeztek többé-kevésbé kiegyensúlyozottan tudósítani a különböző bűntípusokról, addig a ponyvák és detektívregények tematikáját egyértelműen a véres bűntények határozták meg. A túra során belvárosi helyszínek közt kalandozva ismerhetik meg a századfordulós Budapest bűnös arcát.

Túravezető: Perényi Roland

Találkozó helyszíne : I. ker. Bem tér (Bem szobor). Kérjük, biciklivel érkezzenek!

Részvételi díj: 1600 Ft, mellyel a Kiscelli Múzeum is meglátogatható.

 

*********

 

A NYOMOR FELFEDEZÉSE BÉCSBEN ÉS BUDAPESTEN. SZOCIÁLIS RIPORTOK A 19–20. SZÁZAD FORDULÓJÁN

Könyvbemutató @ Múzeumok Őszi Fesztiválja

október 26. (péntek), 17:00-19:00

A 19. század második felétől a nagyvárosok szegények és proletárok lakta negyedeit írók, orvosok, különböző jótékony szervezetek tagjai és végül, de nem utolsósorban a századvégi modern sajtó emblematikus alakjai, riporterek járták be, hogy felfedezzék a metropolisz addig rejtett zugait. Nem volt ez másként a Monarchia két fővárosában, Bécsben és Budapesten sem. A társadalom térbeli szegregációja, a slumosodás más nyugat-európai és amerikai városokhoz képest kevésbé jellemezte Bécset és Budapestet; a megkésett, de annál rohamosabb ütemű urbanizáció azonban ugyanúgy kitermelte a más nagyvárosokban korábban már felbukkant társadalmi feszültségeket. E folyamattal párhuzamosan megjelent egy, a szociális problémákra érzékeny kör, amely azon túl, hogy igyekezett megismertetni a polgársággal a társadalom „másik felének” életkörülményeit, gyakran megoldási javaslatokkal, saját kidolgozott szociális programmal is jelentkezett.

A könyv célja, hogy bemutassa a Monarchia két fővárosában a századfordulótól megjelenő szociális riport jelenségét. Az elemzésben nem pusztán a sajtóban és gyakran könyv alakban is megjelent művek tartalmi elemzése kapott hangsúlyt, hanem a szerzők társadalmi háttere, valamint a riport elkészítése során alkalmazott speciális munkamódszer is.

A kötet gazdag és különleges képanyagot ad közre. A Kiscelli Múzeum Fényképtárának alig ismert darabjaitól a századelős sajtófotókon át a filmkockákig számos illusztráció segíti az olvasót, hogy a „nyomor és bűn fészkeinek” felfedezői mellé szegődhessen Bécsben és Budapesten.

 

A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten. Szociális riportok a 19–20. század fordulóján

szerző: Perényi Roland
Napvilág Kiadó, Budapest 2018, 169 oldal

 

A könyvbemutatón való részvétel ingyenes.

 

**********

ELFELEDETT TÖRTÉNETEK KISCELLBŐL. A SCHMIDT-KASTÉLY ÉVSZÁZADAI

Épületséta és zseblámpás kriptatúra
október 14. (vasárnap), 16:00-17:00 és november 11. (vasárnap), 14:00-15:00

Ki építtette a kiscelli kolostort? Mi köze Mariazellnek Kiscellhez? Na és a Zichy család több generációjához? A Kiscelli Múzeumnak otthont adó óbudai épület a trinitárius szerzetesek kolostoraként kezdte, volt katonai raktár és hadikórház, majd kastéllyá alakította át a vagyonos Schmidt Miksa, a hírhedt bécsi bútorgyáros. A sétán megismerkedhetnek az épület történetével, és megtekinthetik a kolostor kriptáját, amely csak ezen a vezetésen látogatható.

Figyelem: novemberben a Kiscelli Múzeum 16:00 órakor zár, így önállóan a kiállításokat a november 11-i vezetés ELŐTT tekinthetik meg az érdeklődők.

 

 

Részvételi díj: 1600/800 Ft, mellyel a Kiscelli Múzeum kiállításai is megtekinthetők.

 

 
Állandó kiállítások
 
Kiscelli Nyomda - Fejezetek a főváros nyomdászattörténetéből  
A főváros régisége. 1780-1873
Közterek és magánterek. 1873-1940
Pest-budai cégérek
A pesti Arany Oroszlán patika
Barokk szoborcsarnok
 
A főváros régisége / Barokk szoborcsarnok / Patika. Fotó: Gehring János
 
 

 
 
Előzetes regisztráció vezetéseinkre:
 
A nagy érdeklődésre való tekintettel évente több alkalommal is megtartjuk tematikus vezetéseinket. Amennyiben nem szeretnének lemaradni valamelyik programról, iratkozzanak fel hírlevelünkre, vagy jelezzék a kapcsolat(kukac)kiscellimuzeum.hu e-mail címen, mi pedig igyekszünk értesíteni Önöket, amint az adott túrára új időpontot hirdetünk. 
 
Egyénileg szervezett csoportoknak is tartunk tárlatvezetést, ennek díja a belépőjegy árán felül 7000 Ft/csoport (max 15-20 fő). Jelentkezni a kapcsolat(kukac)kiscellimuzeum.hu e-mail címen lehet.
 
A kastély titkai. Zseblámpás kriptatúra és épületséta. A Kiscelli Múzeumnak otthont adó óbudai épület a trinitárius szerzetesek kolostoraként kezdte, volt katonai raktár és hadikórház, majd kastéllyá alakította át a vagyonos Schmidt Miksa, a legendás, meggyilkolt éjszakai pillangó, Mágnás Elza szeretője. A sétán megismerkedhetnek az épület történetével, és megtekinthetik a kolostor kriptáját, amely csak ezen a vezetésen látogatható. 
 
Séta Schmidt Miksa egykori parkjában. A Kiscelli Múzeumhoz tartozó hatalmas park egykori villaépületeket, műkő szobortöredékeket és egy rejtélyes, historizáló kaput is rejt. A sétán feltárul a park múltja: szóba kerül az egykori remetebarlang, a területen működő agyagbánya és a Schmidt Miksa által kialakított romantikus angolkert is. Túracipővel készüljenek!
 

 

A magyar művészettörténet-írásban Beke László Elképzelés projektjéhez kötődően 1971-et tekintik a magyar konceptualizmus kiindulópontjának. Ezzel párhuzamosan szintén 1971-ben a Budapesti Történeti Múzeum Hincz Gyula, Somogyi József és Domanovszky Endre gyűjteményes kiállításának adott helyet. A Fővárosi Képtár időszaki kiállítása két művészgenerációból és két, egykorú műcsoportból indul ki: ezeken keresztül mutat rá a Kádár-korszak képzőművészetének párhuzamos jelenségeire. A kiállítás ráirányítja a figyelmet az egyidejű, de a történeti emlékezetben markánsan különváló jelenségekre és végső soron a múlt rekonstrukciójának az összetettségére.
 
Kurátorok: Hegyi Dóra, László Zsuzsa (tranzit.hu), Leposa Zsóka, Róka Enikő (Fővárosi Képtár), Százados László (Magyar Nemzeti Galéria)
Közreműködő képzőművész: Kaszás Tamás