Múzeumpedagógia

Kategória: 

 

 

Múzeumpedagógiai foglalkozásunkra várunk iskolás, óvodás osztályokat, speciális nevelési igényű csoportokat, szervezünk baráti társaságoknak, cégeknek játékos vezetéseket, csapatépítő tréningeket, gyermekeknek pedig születésnapi zsúrokat.

 

Jelentkezés/érdeklődés

Kérjük egyeztessen időpontot a kapcsolat(kukac)kiscellimuzeum.hu címen vagy a 06 1 250 0304-es telefonszámon a közönségkapcsolati osztályunkon.

 

 

 

A múzeum nyitvatartási idejében hétköznap és hétvégén is tartunk múzeumpedagógiai foglalkozást. Egy csoport maximum 15 fővel indul, efelett két külön csoportra bontjuk a látogatókat.
Részvételi díj
Iskolás csoportoknak 800ft/fő, születésnapi zsúr 1600 Ft/fő, egyénileg szervezett csoportoknak a belépőjegy árán felül 7000Ft/csoport. Óbudai óvodás és iskolás csoportoknak ingyenes a program, óbudai állandó lakosoknak és diákoknak ingyenes a múzeumi belépő. Vasúti kedvezményhez fogadónyilatkozat innen letölthető.

 

 

 

Kiscelli nyári tábor  június 18-től 22-ig, 9-16.00 között

A  Barangoló a Kiscelli Múzeumban című foglalkoztató- és színezőkönyvből és múzeumi vezetőből inspirálódva 2018. június 18-i héten nyári tábort szervezünk, melynek során a könyv különböző fejezeteinek mintájára a Kiscelli Múzeum és Fővárosi Képtár állandó gyűjteményének egy-egy érdekességét ismerjük meg az öt nap alatt. Bejárjuk a kétszázötven éve épült trinitárius kolostor és templom zegzugos épületét, felfedezzük az egykori Schmidt-kastélyhoz tartozó parkerdőt, a múzeum várostörténeti gyűjteményének segítségével pedig a századfordulós Budapest életébe is bepillantást nyerhetünk.

Lesz nyomtatás a kiállított nyomdagépeken, nyomozás a kriptában, kincskeresés az erdőben, kézzel festés a szabadban, elmélyült alkotás újrahasznosított múzeumi anyagokból, sok játék, mozgás, és minden, ami egy nyárindító táborhoz kell.

Jelentkezni a kapcsolat(kukac)kiscellimuzeum.hu címen lehet, ajánlott korosztály 7-12 év

Az öt nap költsége meleg ebéddel, tízóraival és uzsonnával együtt várhatóan 12.000 Ft.

 

Programjaink:

 

Csak csöndesen

6-18 éves korig, 70 perc, max. 30 fő

2018. április 6- június 24. között, megbeszélés szerinti időpontban

 

Mi a csendélet? Hordozhatnak-e a tárgyak önmagukon túlmutató jelentést? Hogyan kapcsolódnak össze a tárgyak egy képen belül és hatnak-e egymásra? Tudunk-e történetet elmesélni a tárgyak segítségével? Valóban csendesek ezek a képek? A Csöndesen című fotókiállításhoz kapcsolódó foglalkozáson kortárs magyar fotográfusok segítségével járjuk körül a csendélet különböző típusait, megközelítéseit és megvizsgáljuk, hogy ma hogyan gondolkodnak a fotósok erről a klasszikus műfajról, majd elkészítjük saját csendéletünket.

 

Művészetpedagógiai foglalkozás vezetője: Király Zsuzsanna, Somosi Rita

 

 

 

 

 

Osztálytársas készítés

6-100 éves korig, 70 perc

 2018. június 15 - augusztus 20. között, megbeszélés szerinti időpontban

 


A foglalkozás során a Te jössz?! - Kiállítás a társasjátékokról című tárlathoz kapcsolódva a résztvevők közösen hoznak létre társasjátékot. Az életút-játéknak nevezett lépegetős társas mezői az ember életének egy-egy korszakát, állomását szimbolizálják, amiket különböző színekkel jelölünk. Az alkotás alkalmával megrajzoljuk ezeket a játékmezőket, és a kapott színhez és életkorhoz illő feladatokat találunk ki hozzá, mint pl. kék színnel jelölt kiskamaszkor esetén “túl sokat youtube-oztál, lépj vissza két mezőt!”.                                   

 

 

 

 


 

Az arany kiselefánt

6-10 éves korig, 70 perc

 

A játékos múzeumi foglalkozáson az Örök Barátság Erdejét kereső Arany Kiselefántot kísérjük végig kalandos útján a cégér- és a várostörténeti kiállítás műtárgyai között. Izgalmas kalandok során varázsigét mondunk, átkelünk az Óperenciás tengeren, a végén pedig közösen alkotunk, festünk, ragasztunk.

 

 

 

 

 

 


 

A Kiscelli-kastély szelleme

6-14 éves korig, 70 perc

 

A régmúlt idők szellemei kiszöktek a kriptából, és most a kiscelli kastély falai közt bujkálnak. Keressük meg az elkóborolt szellemeket, fedjük fel titkaikat, bogozzuk ki a szálakat és fejtsük meg közösen, miként lett az egykori kolostorból fényűző kastély, kik voltak a lakói az évszázadok során, és milyen nyomokat hagytak maguk után! Zseblámpa ajánlott, ha félsz a sötétben!

 

 


 

Nyomozz velünk!

8-14 éves korig, 70 perc

 

A foglalkozáson az egyik műtárgyunk rejtélyes eltűnésének nyomába eredünk, amely felfedezőúton a várostörténeti- és a cégérkiállításunk műtárgyai lesznek segítségünkre. A nyomok végül egy titokzatos kriptába vezetnek minket, így jókora adag bátorságra is szükségünk lesz utunk során, hogy felderíthessük a szokatlan stet.

 

 

 


 

Pest-Budáról Budapestre

10-16 éves korig, 70 perc

 

Elindulunk az időben: a régmúltból a jelenbe. Amikor hajóhídon keltek át a Dunán, a folyó partján piacok és strandok álltak, a nagy elődök megálmodtak egy világvárost és létrejött Budapest. Clark Ádám teáskannája vagy a polgármesteri szék mind-mind egy darabka lakhelyünk történetéből, amit most már mi alakítunk tovább. Tárgyakon keresztül fedezzük fel, hogyan jött létre a város, ahol élünk.