Múzeumpedagógiai fogalakozások a Kiscelli Múzeumban

 

  

 

MÚZEUMPEDAGÓGIA

 

A Kiscelli Múzeum múzeumpedagógiai programjainak lényege a műtárgyak és a látogató közti személyes viszony kiépítése: úgy szeretnénk megszólítani a hozzánk érkezőket, hogy a tárgyakban, műalkotásokban, vagy az épület egészében mindenki találjon a saját életére, hétköznapjaira, érdeklődési területére vonatkozó, továbbgondolásra érdemes összefüggéseket. A játékos foglalkozások és interaktív tárlatvezetések célja – a múzeum gyűjteményének és értékeinek megismertetésén túl – a múlt és a jelen szoros kapcsolatának bemutatása, ezáltal is hangsúlyozva, hogy a múzeum nem egy lezárt időkapszula, hanem a ma emberét megszólító, érdekes, színes és változatos színtér.

Múzeumpedagógiai foglalkozásainkra várunk óvodás és iskolás osztályokat, családi és baráti társaságokat, táborozókat és születésnaposokat.
   

Érdeklődés/jelentkezés/időpont egyeztetés: 

 


 

E-mailben a muzeumpedagogia@kiscellimuzeum.hu címen, telefonon a +36 1 388 8560/113 vagy +36 20 232 0143 számon.

 

   
Időpontok: A múzeum nyitvatartási idejében (K-V 10:00-18:00), előre egyeztetett időpontban lehet kérni múzeumpedagógiai foglalkozást. 
   
Létszám: Egy csoport maximum 15 fővel indul, ennél magasabb létszám esetén két külön csoportot indítunk.
   
Részvételi díj: Iskolás csoportoknak (10 fő fölött) 800 Ft/fő, egyéni látogatóknak a belépőjegy árán felül hétköznap 800 Ft/fő. Óbudai óvodás és iskolás csoportoknak a belépés és  a múzeumpedagógiai foglalkozás is ingyenes.
   
A díjmentes vasúti utazáshoz szükséges fogadónyilatkozat:  innen letölthető


ÁLLANDÓ PROGRAMOK:

 

Az arany kiselefánt

5-8 éves éves korosztály, 45 perc

A játékos múzeumi foglalkozáson az Arany Kiselefántot kísérjük végig kalandos útján, azonban nem egy óriás könyvet lapozgatva, hanem az állandó kiállítás műtárgyai között vezet a történetünk.. Az izgalmas mese során szükségünk lesz minden érzékszervünkre: anyagokat kitapintani, illatokat felismerni, különféle hangokat megfejteni, mesebeli lényeket megkeresni, színekkel hangulatokat ábrázolni. Állomásról állomásra feladatokon át visz az utunk, míg elérkezünk ahhoz, akit kerestünk.

 

Nyomozz velünk!
8-14 éves korig, 60 perc
Egyik műtárgyunkon Budapest címeréről eltűnt a korona. A foglalkozáson nyomába eredünk a  rejtélyes esetnek, árulkodó jeleket keresve a várostörténeti állandó kiállításunk tárgyai segítségével. A nyomok végül egy titokzatos kriptába vezetnek minket, így jókora adag bátorságra is szükségünk lesz utunk során, hogy visszaszerezzük az ellopott kincset.
 

Nyomozás a Kiscelli Parerdőkben

8-14 éves korosztály, 90 perc

Jártál már a Kiscelli Parkerdőben? Tudod, hogy ez a mókusok és kutyasétáltatók otthona egykor egészen máshogy festett?

Felfedezted már az apró nyomokat, amik erről a korról mesélnek? Ebben a foglalkozásban nyomról-nyomra, feladványról-feladványra haladva tudhattok meg egyre többet a Parkerdőről. Kik jártak előttünk? Mire használták régen az egészségmegőrző kocogáson kívül? Ahogy végigmegyünk vaktérképünk segítségével a 10 állomáson, ezekre a kérdésekre is választ kaphattok.

 

 

Mi hír a Kiscelli Olümposzán?

11-16 éves korosztály, 60 perc

 

Hogy kerülnek a Kiscelli dombtetőre az olümposzi Istenek? Kik költöztek oda ésmit csinálnak ott? Unatkoznak? Szépítkeznek? Intrikákat szőnek? Ki-kinek az ismerőse? Ki milyen eseményen vesz részt? Kit hova nem hívtak meg és ezért milyen ádáz bosszút állt? Ki szeretett bele kibe? Milyen alakban érdemes hódítani, ha a hódítandó lény nem akar elsőre kötélnek állni? És ezekkel a fortélyokkal örök szerelemre lelnek-e a Kiscelli Múzeum ókori görög és ókori római istenei?
 
 
A Kiscelli múzeum gyűjteménye számos mitológiai alakot rejt. Tizenhárom állomást végigjárva látogathatja meg őket a foglalkozás résztvevője/résztvevői. Utunk során megismerjük az ő és az őket ábrázoló tárgyak történeteit. A séta végén pedig az összes hallottat összegyűjtjük egy közös alkotás keretében. 
 
 

Nyomdázás Kiscellben

0-99 éves korig, 90 perc

A Kiscelli Múzeumban található az a Columbia nyomdagép a Landerer és Heckenast Nyomdából, amin az 1848-as márciusi ifjak a Nemzeti Dalt nyomtatták. Előre egyeztetett workshopokon, szakavatott nyomdász segítségével az érdeklődők maguk is kinyomtathatják Petőfi Sándor híres versét vagy a Tizenkét pontot, de lehet litográfiát vagy akár saját korabeli betűkből összeállított nyomatot is készíteni.

A nyomdásszal való időpontegyeztetés miatt legalább két héttel előre kell bejelentkezni!

Jegyár:1.600 Ft

 

Ilyen volt a nyomdatábor. 2020. július 24-28.

 

Ünnepeld a születésnapodat a Kiscelli Múzeumban!

Ha szeretsz felfedezni érdekes és titkos helyeket, ha szeretsz kincset keresni vagy csak egy különleges helyszínen szeretnél együtt játszani és ünnepelni a barátaiddal, akkor Téged is várunk a Kiscelli Múzeumba! Az állandó programok közül bármelyiket választhatod, a program végén pedig egy földalatti titkos helyre érkezünk, ahol a sötétben elemlámpák segítségével kell megtalálnotok a szülinapi kincset. 

Létszám:
max. 10 - 12 fő

 

Részvételi díj:
25.000 Ft

 

Letölthető meghívó:

Ilyen volt a nyomdatábor. 2020. július 24-28.