2022 - Múzeumok Éjszakája | Kiscelli Múzeum

2022 - Múzeumok Éjszakája

Kategória: 

​2022. június 25. (szombat) 13 órától egészen éjfélig!

Képfaragó workshoppal, parksétával, épületbejárással és felfedezéssel, szubjektív és kurátori tárlatvezetésekkel, mozgószínházzal valamint három időszaki és egy új állandó kiállítással várjuk a Múzeumok Éjszakáján a Kiscelliben éjszakázókat!

 

#workshop

Képfaragó Műhely

"Olajfestékkel hívom elő a fák erezetét, temperával ébresztem fel a metróhuzatot, összefonok két aranymetszést, becipzározom az alkonyt a kikötő felett, pelenkaöltéssel ölelem a házak ablakait, altatom az éjszakát a nappal villamoskocsijában, pixelmacskaköveket nyugtatok a középszürkén."

A Képfaragó Műhelyben (Horváth Krisztina) az újrahasznosítás tárgya a kép, egy fotó, egy pillanat. Lomtalanításon talált fotókat hasznosítunk újra egyszerű kézműves technikákkal, a hímzéstől a ragasztásig, az áztatástól a festésig. Képeket alkotunk fényképezőgép nélkül. Játszunk a fotó történetével, anyagával, tulajdonságaival. Elővesszük szunnyadó képeink a fiókok mélyéről, felébresztjük őket száz éves álmukból, életet lehelünk beléjük, játsszunk velük és megkeressük bennük a ma üzenetét.

 

#parkséta

14:00 - dr. Rostás Péter művészettörténész - BETELT!

Kiscelli Park. Vadregényes kastélykert

Az egykori Schmidt-kastély angolparkja sok kincset rejt. A Kiscelli Múzeum mellett elterülő vadregényes erdőben találunk apró kápolnát, barokk kapu műkő másolatát, kálváriát, ledőlt kőszobrot, százéves gesztenyefát és még számtalan emléket, melyek valaha egy gondosan kialakított park díszei voltak. Ennek a környéknek a történetét mutatja be a madárodúkra helyezett minitárlat.

Regisztráció: https://forms.gle/T1VfNMuQbxwPkQWG7

 

#épületvezetés

15:00 - dr. Perényi Roland történész - BETELT!

17:00 - dr. Farbaky Péter művészettörténész - BETELT!

19:00 - dr. Csáki Tamás művészettörténész-történész - BETELT!

22:00 - dr. Rostás Péter művészettörténész -BETELT!

Kriptától a toronyszobáig

Ki építtette a kiscelli kolostort? Mi köze Mariazellnek Kiscellhez? Na és a Zichy család több generációjához? A Kiscelli Múzeumnak otthont adó óbudai épület a trinitárius szerzetesek kolostoraként kezdte, volt katonai raktár és hadikórház, majd kastéllyá alakította át a vagyonos Schmidt Miksa, a szeretőjéről, Mágnás Elzárol elhíresült bécsi bútorgyáros. A sétán megismerkedhetnek az épület történetével, és megtekinthetik a kolostor kriptáját, amely csak vezetéssel látogatható.

Regisztráció: https://forms.gle/AfDoPbQSn8QEJVk89

 

#felfedezés

16:00 - Molnár Álmos

20:00 - Molnár Álmos

Eltűnt épületek nyomában

"Első, futó pillanatra meg lehet ezen városrészen ismerni, hogy a legfiatalabb és hogy már helyzete miatt - közvetlenül a Dunához simulván kiváltképen hivatva van Pest jövő nagyságának s európai jelentőségének központjává alakulni, s e hivatásának meg kell felelnie, ha békében folyandnak le a napok s a város lassankénti kifejlődése erőszakosan félbe nem szakasztatik.” Lényegre tapintott a főváros első magyar nyelvű kalauzának írója 1845-ben, mikor így nyilatkozott a Lipótváros jelenéről és jövőjéről.

Erőszakos pusztításon túl azonban a nagyvárosi fejlődés is megpecsételte számos fővárosi építészeti alkotás sorsát. Kiállítási sétánkon ezek nyomába eredünk. A fennmaradt emlékek segítségével megpróbálunk megidézni néhány, már nem látható pesti nevezetességet: a Duna-part ékességei közül a Redoute-t és a Kereskedelmi Testület székházát, az ezekhez közeli Pesti Német Színházat, megkerülhetetlen lesz az Újépület, állni fog még a régi központban a pesti városháza, figyelmet érdemel majd a Pesti Magyar Színház, s elkalandozunk a külvárosba is a Pesti Első Magyar Vasút indóházához.

Regisztráció: https://forms.gle/mjYjpzPBQBStJurH7

 

#kurátoritárlatvezetés

17:00 - Somosi Rita az EXPERIMENT kiállításban

Napjainkban a képmanipuláció vagy alternatív vizuális kísérletek (szekvencia, fotómátrix) egyre nagyobb teret nyernek, miközben az archaikus technikák is reneszánszukat élik, s egyre nagyobb számban találkozunk a fotográfiai folyamat hibáira épülő esztétikával, illetve multiexpozíció, konstrukció-dekonstrukció, vagy különböző tükrözések általi vizuális játékkal is. A tárlatvezetésen olyan autonóm művészi megközelítéseket és projekteket mutatunk be, melyek az experimentális fotográfia fogalmához vagy hagyományához kapcsolódnak.

Regisztráció: https://forms.gle/Hpy61njv3S3EimpY7

 

#szoborsztorik

18:00 - Köblös Péter

Műtárgyak a szabadban

Hogyan kerül egymás mellé egy római kori szarkofág, egy XIX. századi oszlopfő vagy egy kortárs műalkotás?

A BTM Kiscelli Múzeum udvarán nyílt új állandó kiállítás a múzeum gyűjteményeinek azon darabjait mutatja meg, melyek művészettörténeti és várostörténeti szempontból is igen jelentősek.

Az összekötő kapocs egyrészt a fővároshoz való történeti vonatkozásukon kívül az intézmény történeténetéhez való kapcsolódásuk. Másrészt a kiállított tárgyakon keresztül leképezhető a múzeum gyűjtéstörténeti-, illetve kiállítási stratégiája, valamint végigkövethetőek a művészet történetének bizonyos szakaszai is.

Regisztráció: https://forms.gle/4MSdqH6vLmpzLdRm7

 

#szubjektívtárlatvezetés

20:00 - Pető Kata színész a TESTMASZKOK kiállításban

Létezik a színházi látványtervezésnek egy olyan megközelítése, amikor az előadásban a vizuális elemek önálló életre kelnek, és nem kiszolgálják, hanem megteremtik, inspirálják a színpadi események sorát. Az ilyen előadások a látványszínház vagy vizuális színház műfajába tartoznak.

A vizuális színházban a kosztümök, tulajdonképpen test-maszkok kilépnek az alkalmazott képzőművészet kereteiből és mintegy kifejezőeszközként közvetítenek tartalmakat, jelölnek érzelmi állapotokat vagy akár társadalmi jelenségeket.

Regisztráció: https://forms.gle/t17fFhseTwcSF3RNA

 

#mozgásszínház

21:00 - ÉLŐKÉP SZÍNHÁZ

Megéledő morfomán testmaszkok

Részletek az Élőkép Színház Tara teknője és Lepkévé válás c. előadásaiból a Templomtérben rendezett Fekete-fehér, igen-nem c. jelmez-szobor térinstallációban.

 

#kiállítás

Műtárgyak a szabadban - Új állandó kiállítás nyílt a múzeum udvarán

EXPERIMENT - Kísérleti fotográfia a kortárs magyar fotóművészetben

Fekete-fehér, igen-nem // TESTMASZKOK PLUSZ@TEMPLOMTÉR

TESTMASZKOK: A jelmez, mint autonóm vizuális kifejezőeszköz. Bérczi Zsófia, Nagy Fruzsina és Szűcs Edit közös kiállítása

 

#popup

Pop-up kiállítás Mácsai István négy festményéből - beharangozó a 2022. decemberében nyíló életmű-kiállításhoz

 

#pultmögött

DON BOSCO Cukrászdával fagyizunk

 

#kisestizene

Rák Béla Artisjus-díjas gitárművész előadásában a Beatles, Jimi Hendrix és Carlos Santana átiratokat és saját gitárműveket hallgatunk

 

Ezen a napon 13 órától a Kiscelli Múzeum épülete, kiállításai és programjai  Múzeumok Éjszakája 2022 karszalaggal látogatható:

Felnőtt karszalag: 2.200 Ft

Diák és ifjúsági karszalag (6-18 éves korig): 1.000 Ft

6 éves kor alatt, fogyatékkal élő látogatóknak és 1 fő kísérőőjüknek vaamint az orosz-ukrán válság menekültjeinek ingyenes.

Online vásárlás: https://bit.ly/3M6s9kc