2017 – LÁMPA!

Kategória: 

LÁMPA! Egy design ikon a kortárs művészet fényében

 

Tiszteletlen és tiszteletteljes körök egy 1924-es Bauhaus lámpaikon körül.

A Kiscelli Múzeum - Fővárosi Képtár és a Maria és Walter Schnepel Kulturális Alapítvány közös kiállítása.

2017. szeptember 29. 2018. február 25.

 

 

A fókuszban egy lámpa, Wilhelm Wagenfeld korai főműve áll.

A Maria és Walter Schnepel Kulturális Alapítvány és a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár közös kiállításán az 1924-ben Weimarban, a Bauhaus fémműhelyében tervezett lámpát szokatlan fényben, neves kortárs művészek átértelmezésében mutatjuk be. Nem tiszteletköröket, hanem szabad művészi asszociációkat állítunk ki.

A tárlaton olyan jelentős alkotók parafrázisai láthatóak, mint a pop kollázs angol nagymestere Richard Hamiltoné, a vad és energikus műveiről ismert fluxusművész Dieter Roth, a legendás csapda-festményeiről nevezetes Daniel Spoerri, vagy az ironikus mítoszromboló Aldo Mondino. A válogatásban magyar munkák, Batisz Miklós, Farkas Anna, Forgács Péter, Lakos Dániel és Szabó Eszter erre az alkalomra készített lámpaátiratai is szerepelnek.

 

 

A designtörténeti mérföldkőnek számító 1924-es tárgy és a kortárs reflexiók történeti és helyi kontextusát a Kiscelli épület egykori tulajdonosa, Schmidt Miksa bútorgyáros által Bécsben és Budapesten készíttetett, lámpaterveket ábrázoló akvarellsorozat bemutatásával vázoljuk fel. Az osztrák és a magyar polgári lakáskultúrába leszivárgó ízlésvilágot illusztráló, 1910-es, 1920-as évekbeli látványrajzok kiemelik, ellenpontozzák a WA 24 radikalizmusát.  A mintegy ötven asztali és mennyezeti lámpa skicc, falikar- és csillárterv még sohasem volt kiállítva.

 

Kurátor: B. Nagy Anikó, Ingo Claus

 

 

 

           Bauhaus bál. 2017. október 13. Kredit: Kondella Misi Photography