Különutak. Karl-Heinz Adler és a magyar absztrakció

Kedves Látogatóink! A kiállítás 2017. június 27. – július 12. között technikai okokból zárva tart. Elnézést kérünk az esetetleges kellemetlenségekért, és szeretettel várjuk Önöket ismét július 13-átől. 

 

Különutak

Karl-Heinz Adler és a magyar absztrakció

 

A Kassák Múzeum és a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár közös kiállítása

2017. június 1. – szeptember 17.

 

 

A két óbudai múzeum 2017. június 1-én nyíló kiállításaival az 1927-ben született drezdai képzőművész, Karl-Heinz Adler munkásságának bemutatására vállalkozik. Az idén 90 éves Adler a német absztrakt művészet fontos alakja, újrafelfedezése napjainkban folyik Németországban. Alkotói tevékenységének jelentős időszakát korlátozta a rendszerváltás előtti kultúrpolitika ideológiája: a néhai NDK területén Adler sokáig háttérbe szorult az absztrakt művészeti törekvéseket elvető szocialista környezetben. Bár Adler az 1970-es, 80-as évektől több magyar művésszel is kapcsolatban állt, személye és művei rejtve maradtak a szélesebb hazai közönség előtt.

 

A két budapesti kiállítás legfőbb érdekessége, hogy Adler életművén keresztül a magyar művészet eddig kevéssé vizsgált jelenségei kerülhetnek fókuszba. A kurátorok különböző megközelítésből azt vizsgálják, hogy a szocialista időszakban kevésbé tolerált absztrakt művészet különböző jelenségei a tiltások ellenére milyen formákon keresztül tudtak érvényesülni. Erre utal a kiállítás címe is. A Kassák Múzeumban Adler képzőművészeti tevékenységének a bemutatása alkalmat ad a hatvanas-hetvenes évek absztrakt művészeti gondolkodásának, kapcsolatrendszerének, társadalmi és politikai fogadtatásának regionális szempontú megközelítésére. A Kiscelli Múzeum kiállítása a „magyar absztrakció” egy sajátos szeletét tárja fel: Karl-Heinz Adler geometrikus épületplasztikáiból kiindulva azt vizsgálja, hogy a hetvenes-nyolcvanas években a magyarországi középületeken milyen módon jelenhetett meg az autonóm művészetként egyébként elutasított geometrikus absztrakció.

Józsa Bálint – Kovács Ferenc: Dinamikus dombormű (részlet), Déli pályaudvar, aluljáró végfal, Budapest, 1974. Fotó: Lazlo Lugosi

 

A kiállítás a köztéri képzőművészet legfontosabb online adatbázisával, a Köztérképpel együttműködésben kilép a múzeumok falain kívülre, és ezzel egész Budapestre kiterjeszti a témával kapcsolatos vizsgálódásait. A városi műalkotások felfedezésére készített térképsegítségével az érdeklődők a helyszínen is megnézhetik a Kiscelli Múzeumban bemutatott munkák máig megmaradt darabjait – például a Déli Pályaudvar falplasztikáit, vagy a ma Marriott néven ismert Hotel Duna Intercontinental épületének díszítését. Emellett azokat a műveket is felkereshetik, amelyek nem kerültek bele a kiállítási válogatásba. A nyomok keresése azonban ezen a ponton sem ér véget: a múzeum felhívást tesz közzé hasonló műtárgyak felkutatására, a közönséget is bevonva a múzeumi kutatómunkába. Így megvalósul a múzeumnak az a vállalt missziója is, hogy a város tereit kitágított múzeumként, a múzeumot pedig diszkurzív térként értelmezze.

 

 

Lantos Ferenc: Frízelemek Pécsről az egykori DÉDÁSZ-épületről, 1970, Az acb Galéria jóvoltából.

Fotó: Varga-Somogyi Tibor

 

A kiállítás kurátorai: Branczik Márta, Leposa Zsóka (Kiscelli Múzeum), Sasvári Edit, Juhász Anna (Kassák Múzeum)

 

A kiállítás megtekinthető: 2017. szeptember 17-ig

a Kiscelli Múzeumban hétfő kivételével 10 és 18 óra között,

a Kassák Múzeumban szerdától vasárnapig 10 és 17 óra között

 

Kapcsolódó progtamjaink:

 

Köztéri műalkotások a Köztérképpel együttműködésben

A kiállítás egyik tudatos célkitűzése az értékmentés, ráirányítani a figyelmet rejtőzködő városi értékeinkre. A Kiscelli Múzeum a köztéri képzőművészet legfontosabb online adatbázisával, a Köztérképpel együttműködésben kilép a múzeum falain kívülre, és ezzel egész Budapestre kiterjeszti a témával kapcsolatos vizsgálódásait. A városi műalkotások felfedezésére készített térkép segítségével az érdeklődők a helyszínen is megnézhetik a Kiscelli Múzeumban bemutatott munkák máig megmaradt darabjait – például a Déli pályaudvar falplasztikáit, vagy a ma Mariott néven ismert, egykori Hotel Duna Intercontinental épületének díszítését. Emellett azokat a műveket is felkereshetik, amelyek nem kerültek bele a kiállítási válogatásba.

Absztrakció kint és bent térkép letölthető innen: 

https://absztrakt-kiscelli.kozterkep.hu/img/kiscelli_absztrakcio_terkep.pdf

Online országos térkép a Köztérkép honlapján: https://absztrakt-kiscelli.kozterkep.hu/

 

 

Kurátori tárlatvezetések:

Június 10. (szombat) 16.30 Kiscelli Múzeum Templomtér

Június 17. (szombat) 15.00 Kiscelli Múzeum Templomtér

A Kassák Múzeumban:

Június 10. (szombat) 15.00 Kassák Múzeum

 

 

Kassák Múzeum

1033 Budapest, Fő tér 1. (Zichy-kastély)

+36 1 368 7021

www.kassakmuzeum.hu

 

Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár

1037 Budapest, Kiscelli utca 108.

+36 1 388 7817 | +36 1 368 7917

www.fovarosikeptar.hu

 www.kiscellimuzeum.hu

 

 

További információ:

 

Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár

1037 Budapest, Kiscelli u. 108.

+36 1 388 78 17 

www.fovarosikeptar.hu

https://www.facebook.com/fovarosikeptar.kiscellimuzeum

www.kiscellimuzeum.hu