2022 - Kiscelli Advent | Kiscelli Múzeum

2022 - Kiscelli Advent

Kategória: 

 

Elérkezett az év vége, újra itt a Kiscelli Advent! December 10-én szombaton karácsonyi hangulattal töltjük meg kastélyt: meleg italokkal, ünnepi fényekkel, zenével, gyerekprogramokkal és tárlatvezetésekkel várjuk egész nap a hozzánk látogatókat!

Erre a napra meghívtunk egy különleges tacskópárost is, Bertalant és Barnabást a Hírös Gasztroszínháztól, akik arról híresek, hogy zenével és kulináris élvezetekkel színesítik bábelőadásukat.

A nap folyamán a múzeum legszebb kiállítóterében, a Templomtérben, Mácsai István képzőművész alkotásait bemutató új, időszaki kiállításunkat tekinthetik meg, az emeleten a Fővárosi Képtár gyűjteményeinek 19. századi anyagából pop-up válogatás látható, a föld alatti Sziklapincében pedig a fővárosi kutyatartás kultúrtörténetéről szóló tárlat várja a kétlábú és négylábú látogatókat! Végül nem maradhat el a Kiscelli Múzeum több évszázados múltját elmesélő, rejtett zugokat bejáró épületvezetés sem, mely során lezárt, sötét tereket is megmutatjuk.

Mindeközben a Kiscelli Nyomdában egyedi nyomatokat készítünk, a Szoborcsarnokban pedig saját mintás karácsonyi csomagolópapírokat díszítünk. 

 

PROGRAMOK

 

WORKSHOP:

10:00-16:00 Csomagolópapír készítés a Szoborcsarnokban, képeslap aranyozás a Kiscelli Nyomdában

 

VEZETÉSEK:

10:30, 17:00 Kriptától a toronyszobáig.  Farbaky Péter és Maczó Balázs muzeológusok épületvezetése - BETELT!

Ki építtette a kiscelli kolostort? Mi köze Mariazellnek Kiscellhez? Na és a Zichy család több generációjához? A Kiscelli Múzeumnak otthont adó óbudai épület a trinitárius szerzetesek kolostoraként kezdte, volt katonai raktár és hadikórház, majd kastéllyá alakította át a vagyonos Schmidt Miksa, a szeretőjéről, Mágnás Elzárol elhíresült bécsi bútorgyáros. A sétán megismerkedhetnek az épület történetével, és megtekinthetik a kolostor kriptáját, amely csak vezetéssel látogatható.

Regisztráció: https://forms.gle/Z78ggx66kLq5AGHp9

 

11:00 "Gondolatim, érzeményim // Szárnyra keltenek" Ki a raktárból! Válogatás a BTM Kiscelli Múzeum - Fővárosi Képtár gyűjteményeinek 19. századi anyagából - Aczél Eszter kurátori tárlatvezetés

A Fővárosi Képtár gyűjteményéből most olyan műveket szeretnénk a látogatók elé tárni, melyek többségét még soha nem láthatta a közönség, olyan női alkotótól, akiknek az életét, pályáját nagyrészt a feledés homálya fedte. Bár a 19. század közepétől általános volt, hogy az induló Pesti Műegylet, a magyar képzőművészet ügyét támogató szervezet, tárlatain, vagy más csoportos képzőművészeti kiállításokon női alkotók is szerepeltek, a meghatározó véleményformálók még 1900 körül is kétségbe vonták a nők képességeit, és hangsúlyozták műkedvelői tevékenységüket.

Regisztráció: https://forms.gle/iJZYjUZh3LLNrQoy5

 

12:00, 14:00 Vau! A fővárosi kutyatartás kultúrtörténete kurátori tárlatvezetés - BETELT!

A tárlat bemutatja hogyan alakult ki Budapesten és Magyarországon a vakvezető kutya-kiképzés. Valamint azt, hogy hogyan szabályozták a hatóságok a nagyvárosi kutyatartást. A 19-20. század ismert művészei, politikusai, színészei is tartottak kutyát. Hogy milyet? A tárlatvezetésen kiderül.

Regisztráció: https://forms.gle/Zh6JYAFR4r4H3V4XA

 

16:00 Elmozdul a fal. Mácsai István Kiscellben - B. Nagy Anikó kurátori tárlatvezetése - BETELT!

A száz éve született Mácsai István alkotásokban és műfajokban gazdag, időben is nagy kiterjedésű életműve tizenhét éve, 2005-ben lezárult. Kiállításunk címe részben a takarásból kimozdítani szánt életműre, részben a Templomtérben valóságosan is elinduló falakra utal. Az ütemjelre átmozduló installáció a műveket és a dokumentumokat a találkozás, közelítés és távolodás változó ritmusában polifón alakzatokban rímelteti egymásra. Tisztán kvalitásalapú, főművekre koncentráló, kanonizációs megközelítés helyett az életmű sokszálú bemutatására vállalkoztunk.

Regisztráció: https://forms.gle/PdUZrZGCLhznSoGX8

 

BEMUTATÓ

15:00-16:00 Dj Panda és Bambusz segítőkutya bemutató a Vau! A fővárosi kutyatartás kultúrtörténeti kiállításban

DJ Pandával és kutyájával, Bambusszal sok helyen össze lehet futni a budapesti éjszakában, megfordultak már többször a Kiscelliben is. Most viszont nem a zenélésé, hanem Bambuszé illetve a kutyázásé lesz a főszerep! Panda ugyanis "civilben" gyógypedagógus, aki állataszisztált foglalkozásokat vezet, és habitációs kutyakiképző, kimondottan a terápiás kutyákra specializálódva. Az érdeklődők megismerhetik egyrészt Bambuszt, aki segítő és terápiás kutyaként is dolgozik, másrészt a városi kutyatartás izgalmait, saját példájukon mutatva be, mennyi bukdácsolás vezet egy olyan kutyáig, aki most már az igazolványát a szájában tartva száll fel a villamosra, és jelez, amikor jön az általa ismert megálló. Persze nem volt ez mindig így, nagyon nem! Erről és még sok minden másról beszélgetünk majd szórakoztatóan és kötetlenül.

 

SZÍNHÁZ

16:00 Hírös Gasztroszínház - Janikovszky Éva: Bertalan és Barnabás - BETELT!

Zenés gasztro-bábszínház, családoknak

Janikovszky Éva egyik szívmelengető és humorral telt meséje a Bertalan és Barnabás. Szereplőinket L. Nagy Attila bábszínész és Rácz Annamária színésznő keltik életre. A történet két aranyos tacskóról szól akiket egy idős házaspár fogad be a menhelyről, ám életük azon nyomban felfordul, ahogy a két kutya beteszi a lábát a házba. A darabban elhangzó muzsikákat Dénes Emőke és Keller Dániel írta, akik természetesen élőben is a húrok közé csapnak a helyszínen. A darab 65 percből áll, 2 felvonásból, melyeket rövid gasztronómiai élmények választanak el egymástól.

Regisztráció: https://forms.gle/4mKxZ7Y1Y3eGT5Vg6

 

Büfénkben forralt borral, süteményekkel és zenével igazi karácsonyi hangulatot teremtünk ezen a napon.

 

Online jegyvásárlás: bit.ly/3ECR50T

Napijegy:

2.500 Ft

14 éven aluliaknak ingyenes.

A Kiscvelli Advent programnapon egyéb belépőkedvezmény nem vehető igénybe.