2023 - "Itt van a város, vagyunk lakói" - Budapest Fotófesztivál 2023 | Kiscelli Múzeum

2023 - "Itt van a város, vagyunk lakói" - Budapest Fotófesztivál 2023

Kategória: 

2023. 04.13. - 05.14.

Kurátorok: CSIZEK Gabriella, SOMOSI Rita

Kiállítók: B.TIER Noémi, BÁN András, BENKŐ Imre, BERECZKI Nóra, BUDAVÁRI Csaba, BUZÁSSY Honóra, CSEKE Tamás, CSORTOS SZABÓ Sándor, DEIM Balázs, DOBOS Flóra, DOROGI Enikő, EGRY Tamás, GÁL Teodóra, GOMBAI Gellért, GREGOROVIC Adam, HARTYÁNYI Norbert, IMRE Ábris, KEREKES Emőke, KONDRICZ Ákos Levente, KOVÁLCSIK Ágnes, MÁRKUS Barnabás, MÉSZÁROS László, MOLNÁR Zoltán, SEBESTYÉN Sára, SZIGETHY Anna, URBÁN Ádám, VACHTER János, VASALI Katalin, VÖRÖS Nikolett, ZSELINSKY Miroslav

 

Hogyan látják ma a fotográfusok a 150 éves Budapestet: a város múltját és jelenét, hangulatát vagy a városban élő embereket? Hogyan viszonyulunk mindehhez a művészeti örökséghez, mely körülvesz, s miképp körvonalazódik a város jövője? Milyen ma Budapesten élni és milyen urbanisztikai törekvések formálják a város képét? Az életmódbeli, kulturális vagy éppen fogyasztási szokások hogyan nyomják rá bélyegüket a városra? Hogyan viszonyulnak a város különböző időszakban és stílusban épült részei egymáshoz?  Mennyiben változott meg a Budapest szerkezete az elmúlt évtizedekben a városfejlesztések, rekonstrukciók során és mindez hogyan formálta át a városképet?

A kiállítás képeinek alkotói a fotográfia több műfaját képviselik: autonóm fotóművészek, dokumentarista fotográfusok, fotóriporterek, akik különböző irányból reflektálnak arra a komplex településformára, amelyet városnak - jelen esetben Budapestnek nevezünk. A tárlatban több generáció alkotóinak vizuális leírását láthatjuk egy nagyváros bonyolult, gyakran ellentmondásokkal teli, sokféle minőséget ötvöző szerkezetéről, megmutatva a jelenbe foglalt építészeti múltat, társadalmi és egyéni tereket, amelyek egymást mozaikszerűen kiegészítve rajzolják meg egy európai nagyváros mindennapjainak zajos és csendes történéseit.

A projekt a Budapest 150 emlékév részeként a Pro Cultura Urbis Közalapítvány anyagi támogatásával valósul meg.

 

Támogatók: