JÖN!JÖN!JÖN! Határtalan design 2024 | Kiscelli Múzeum

JÖN!JÖN!JÖN! Határtalan design 2024

Alapító kurátorok: Radnóti Tamás belsőépítész és szigeti Szilvia Ferenczy Noémi-díjas textilművész

Helyszín: Templomtér, Emeleti folyosó

 

>>ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS<<

 

20. nemzetközi design és összművészeti kiállítás és rendezvénysorozat

Idén különleges, jubileumi dizájn- és összművészeti rendezvénysorozattal jelentkeznek a szervezők a Kiscelli Múzeumban. A válogatásban 22 ország több, mint 200 alkotójának munkái lesznek láthatók, reprezentatív olasz, osztrák és szlovák fókusszal, de nem marad el a nemzetközi kortárs ékszer szekció sem, sőt, a projekt történetéhez kapcsolódó retrospektív anyagot is láthat a közönség.

Az intézményi háttér nélkül szervezett kiállítás és programsorozat két évtized alatt – kurátorai, Radnóti Tamás belsőépítész és Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi-díjas textilművész munkájának köszönhetően – a régió egyik legjelentősebb dizájn- és immár összművészeti kiállítás- és rendezvénysorozatává vált. A szervezők a dizájnt tág fogalmi mezőbe helyezik, amelynek fókuszában a különböző régiók, kultúrák közötti párbeszéd, a kreativitás és az innováció áll, összekapcsolva a tárgy- és a formatervezést, a vizuális művészeteket, az előadó-művészetet és a képzőművészetet.

A 20. Határtalan design az ünnepi alkalomnak megfelelően összefoglaló tárlat, amely több tematikus egységből épül fel. A kiállítás a Kiscelli Múzeum Templomterében egy visszatekintő tárlattal indul, ahol a rendezvénysorozat történetét meghatározó alkotók, stúdiók munkáiból válogattak a szervezők.

2024-ben olasz, osztrák, szlovák dizájnerek és egyetemi hallgatók munkái kerülnek a középpontba.

A szelekcióban Achille Castiglioni ikonikus darabjai mellett többek között bemutatkoznak az Achille Castiglioni Foundation, az IED Milano Jewellery Department, a jelentős muranói üvegtárgyakat kínáló márkák, valamint az Universität für angewandte Kunst Wien, az Universität Mozarteum Salzburg és a VŠVU / AFAD The Academy of Fine Arts and Design Bratislava hallgatóinak munkái.

A kiállításon nemzetközileg is meghatározó dizájnerek munkái is helyet kapnak.

Közéjük tartozik a finn Yrjö Kukkapuro, továbbá a középgenerációhoz tartozó tervezők, mint a cseh Studio Dechem, a dán Rasmus Fenhann, a Párizsban élő iráni India Mahdavi vagy a francia Constance Guisset, valamint feltörekvő fiatal dizájnerek.

2024-ben is jelentős szerepet kapnak az öko- és a társadalomtudatos projektek.

Az Ineke Hans tervezte, Dutch Design Awards-zal kitüntetett visszaváltható REX szék mellett a világhírű Álvaro Catalán de Ocón földrészeken átívelő Pet lamps kollekciójának kézműves lámpái és a GAN Rugsszal együttműködésben készült, Plastic Rivers című szőnyegkollekció egyik darabja is Budapestre utazik. Az Universität für angewandte Kunst Wien Social Design tanszékének diplomaprojektjeit felvonultató egységben szintén a felelős gondolkodás áll a középpontban.

A kiállítás a dizájntárgyak létrejöttének sokféleségére is felhívja a figyelmet.

Az egyedi darabokon, tárgy- és anyagkísérleteken, a dizájn és a képzőművészet határán elhelyezkedő alkotásokon, prototípusokon, kis szériában készülő tárgyakon kívül látható lesz a dizájntörténet szempontjából is figyelemre méltó márkák – például az olasz Zanotta, a muranói Venini, Carlo Moretti, Alessandro Mandruzzato, az osztrák–olasz identitású Gebrüder Thonet, az osztrák Trewit vagy a régiós dizájnerek által alapított cseh Egoé Life és a szlovák BRIK – egy-egy terméke is. A legfiatalabb generációt pedig több mint tíz jelentős művészeti és dizájnegyetem hallgatóinak munkáin keresztül ismerhetik meg az érdeklődők.

A rendkívül népszerű kortárs ékszer szekció idén kiemelt szerepet kap.

A több mint 100 darabos válogatásban meghatározó művészek munkái – az osztrák Susanne Hammer és Petra Zimmermann, a holland Katja Prins és Ted Noten, a német Georg Dobler, az olasz Giulia Savino, a mexikói Jorge Manilla, továbbá a Legnica Silver Festival díjnyerteseinek darabjai, a magyar tervezők közül pedig többek között Börcsök Anna, Fábián Veronika, Jermakov Katalin, Kocsor Eszter Sára ékszerei – lesznek láthatók. Két jelentős galéria, a prágai Resonance művészeinek alkotásai és a szentendrei MANA Galéria ékszerművészeinek és kurzusrésztvevőinek darabjai mellett a milanói IED, a bécsi KunstModeDesign Herbststrasse, a pozsonyi VŠVU, a hildesheimi HAWK, az oslói KHiO, az EASD Valencia és a budapesti MOME hallgatóinak munkái is helyet kapnak.

A TEXHIBITION utóbbi éveinek fejlesztéséből is megjelenik egy szűk válogatás.

A Szigeti Szilvia textiltervező által tíz éve életre hívott projekt a tervezők és a gyártók együttműködését segíti.

A Határtalan design – Reflexiók című, 2023 őszén a FUGA Budapesti Építészeti Központban rendezett nemzetközi hangzótárgy-kiállítás reprezentatív darabjai sem maradnak ki az összefoglaló anyagból.

A szelekcióban többek között a görög származású, Koppenhágában élő George Koutsouris, a Hermina Alkotócsoport munkái, Pinviczki Judit résdobjai, a finn Hemmo Honkonen hangzó kabinetszekrénye és Kárpáti Judit Eszter és Esteban de la Torre (EJTECH) különleges hang-, textil- és térspecifikus installációja is szerepel.

Az összművészetiség jegyében különálló egységként jelenik meg a salzburgi Mozarteum Spot On MozART című, Mozart zenéjére épülő projektsorozata.

Ennek része a textiltervezés és a zene határterületén létrejött Shift-projekt és Radnóti Róza két filmje, amelyek a Kiscelli Múzeumban készültek, és nemcsak rendezője, de előadója is a fiatal zongoraművész.

 

Kapcsolódó programok, tárlatvezetések: Mi zajlik épp?

 

FONTOS LÁTOGATÁSI INFORMÁCIÓK:

A kiállítóterek limitált befogadóképessége miatt kérjük kedves látogatóinkat, hogy amennyiben nem programrésztvevő, lehetőség szerint a programok idején kívülre szervezze látogatását.

Az időszaki kiállítások a kapcsolódó programokon kívül is megtekinthetőek a múzeum nyitvatartási idejében: keddtől-vasárnapig, 10 és 18 óra között.

Programjeggyel adott napon a múzeum állandó és időszaki kiállításai megtekinthetőek.

Túra/Sétajeggyel 30 napon belül a múzeum állandó és időszaki kiállításai megtekinthetőek.