2021 - Határtalan design | Kiscelli Múzeum

2021 - Határtalan design

Kategória: 

2021. október 10. – november 28.

Alapító kurátorok: Szigeti Szilvia, Radnóti Tamás

A hazai dizájnélet hosszú évek óta meghatározó fóruma a Határtalan Design / Design Without Borders (DWB) kiállítás. Idén 16 ország több mint 120 alkotójának művei mellett Made in Slovenia – The Future of Living címmel a szlovén dizájn legújabb törekvéseit láthatja két hónapon keresztül Budapesten a közönség.

A válogatásban olyan világhírű alkotók munkái is szerepelnek, mint a finn Yrjö Kukkapuro, Erja Hirvi, a spanyol Jamie Hayón, a walesi Ross Lovegrove vagy a német Sebastian Herkner. A kortárs ékszertervező iskolákat bemutató sorozat keretében az Észt Művészeti Akadémia Ékszer és Ötvös Tanszéke hallgatóinak munkái, valamint a Łódź Design Festival „must have”-pályázatán díjazott tárgyak is helyet kapnak.

A projekt a műfajok és tematikák közötti átjárhatóságot állítja fókuszba, a neve a kezdeményezés nemzetköziségére, a régiós párbeszédre, az európai összetartozásra és az egyes művészeti ágak közötti kapcsolatokra is reflektál. A szervezők kifejezett szándéka, hogy bemutassák a dizájn tágan vett értelmezési lehetőségeit: a fogalmat kiszélesítve a kreatív szemléletet és az innovációt helyezik a középpontba, amely a folyamatos inspirációszerzésre, a különböző társadalmi, szakmai, generációs csoportok párbeszédére, az eltérő vélemények ütköztetésére, az információk rendszerezésére és átadására épül. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a bemutatott alkotások, projektek, tárgyak a különféle területek – a képzőművészet, a tárgy- és formatervezés, valamint a vizuális művészetek és az előadó-művészet – termékeny egymásra hatásának jelentőségét hangsúlyozzák. A válogatás azonban nem csupán az alkotókra helyezi a hangsúlyt, de kiemeli a társadalmi felelősségvállalás, a civil közösségek, az alkotók társadalmi szerepének és a hálózatépítésnek a jelentőségét is.

A kiállításon az idén márciusban nagy sikert aratott, több nemzetközi oldalon, többek között a Dezeen Magazine-ban is bemutatott DWB VLOG filmjeit is vetítik majd. A kiállításhoz nemzetközi online szakmai találkozók, prezentációk kapcsolódnak, az összművészetiséget pedig a tárlatvezetéseken látható, illetve hallható kortárs komolyzenei és kortárs táncművészeti programok erősítik.

A program a Budapesti Őszi Fesztivál keretében a Budapest Brand közreműködésével valósul meg; a Budapest Design Week programsorozat része.

A kiállítás honlapján, Facebook- és Instagram-oldalán, YouTube-csatornáján immár több mint 500 alkotó honlapja, tartalmas blogposztok és videós tartalmak érhetők el.

Honlap: design-without-borders.eu

Facebook: https://www.facebook.com/designwithoutbordersbudapest

Instagram: https://www.instagram.com/dwbbudapest/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC-lscxE1bZc8_qA92QUzZjQ

 

2021. október 10. - november 28.

Kurátorok: Zala Košnik, Mika Cimolini

A kiállításon bemutatott termékek és szolgáltatások a kreativitást és az üzleti látásmódot egyesítik. A válogatásban olyan kis márkák történeteit ismerheti meg a látogató, amelyeknek tárgyai funkcionálisak, optimista hangvételűek, és jellemző rájuk a természet iránti rajongás. Emellett helyben található anyagokból innovatív gyártási eljárásokkal készülnek olyan progresszív előállítási technikákat használva, amelyek a helyi kézművesiparon és a fenntartható gyártáson alapulnak.

A kiállított 90 alkotás mindegyike az elmúlt két évben született, és megkapta a Made in Slovenia kiválósági címkét. A kollekció sokoldalúan szemlélteti az Építészeti és Dizájn Múzeum keretében működő Kreatív Központ erőfeszítéseit, amelynek célja, hogy összekapcsolja, népszerűsítse, támogassa és fejlessze a kulturális és kreatív ágazatot Szlovéniában. A kezdeményezés elősegíti az együttműködést az üzlet, a tudomány és az oktatás területei között. A kiállított termékek egy olyan új életstílus vízióját vetítik előre, amelyben már nem állnak korlátlanul rendelkezésre a nyersanyagok, illetve elkerülhetetlen a gyártási folyamatok és az emberi erőforrások eddigitől eltérő racionalizálása.

A jövőben új termékek kialakítása válik szükségessé egy olyan felhasználói generáció számára, amelynek tagjai egyedi megoldásokra vágynak. Az itt látható haladó technológiájú termékek a gyártóknak és tervezőknek az élet és természet iránti szeretetéről mesélnek.

 

Aktuális tárlatvezetések: http://kiscellimuzeum.hu/mi_zajlik_epp