FELHÍVÁS!

Már javában zajlanak a következő, a kloáka budapesti kultúrtörténetét bemutató időszaki kiállításunk előkészületei. A terveink szerint 2021 elején nyíló kiállításba keresünk olyan, elsősorban az 1970-es évektől napjainkig készült fotókat, amelyek budapesti nyilvános WC-ket, azok sajátos világát dokumentálják.

A felajánlásokat a csatorna2020@gmail.com e-mail címre várjuk. Papírkép esetén a múzeum vállalja a digitalizálást, a nagy felbontású fájlt pedig a felajánló rendelkezésére bocsátjuk.

 

Fotók: A mátyásföldi szovjet laktanya WC-je a szovjet csapatok kivonulása után, 1991. augusztus.

Készítette: Márkus András

 

Kisszínes: november 19.

Talán kevesen tudják, a mai nap a WC-világnapja. 2001-ben ugyanis ezen a napon jött létre Szingapúrban a World Toilet Organization nevű nonprofit szervezet, amely a higiéniára, valamint a szennyvízkezelés fontosságára igyekszik felhívni a figyelmet. November 19-ét 2013-ban nyilvánította a WC világnapjává az ENSZ. 2020-ban a higiénia és a csatornázás fővárosi történetét terveztük volna bemutatni egy időszaki kiállítás keretében. Kiállításunkat egyelőre elsodorta ugyan a pandémia, de a WC-világnapra a remélhetőleg minél hamarabb megnyíló kiállítás egyik legszebb darabjával, az 1900-as évek elején készült, Simplex típusú „árnyékszékkel” emlékezünk meg, amely egy Damjanich utcai bérházból származik és egészen néhány évvel ezelőttig, amikor is a múzeum megvásárolta, használatban volt.