Fekete Péter kártyapakli papírrestaurátor szakértelmének köszönhetően méltó állapotban kerül a kulturális javak körébe | Kiscelli Múzeum

Fekete Péter kártyapakli papírrestaurátor szakértelmének köszönhetően méltó állapotban kerül a kulturális javak körébe

Fekete Péter kártyajáték 23 lappal, papírtokkal, 20. század első fele

 

A pakli kiadója a gyermekeknek szánt köteteiről híres Eisler G., illusztrátora Körtvélyesi Sávely Dezső (1868–1938). A debreceni származású festő és grafikusművész Hollósy Simonnál tanult, müncheni és párizsi tanulmányútjai után, az 1890-es évektől a Magyar Géniusz hetilap illusztrátora lett, sokszorosított portrék, üdvözlőlapok, egyházi–történeti témák népszerűsítő festőjeként dolgozott. 1938-ban ünnepelte ötvenéves jubileumát, nagy életműve temérdek illusztrációval gazdagította a mesekönyvek, folyóiratok, kisnyomtatványok lapjait. A tízes években Rákospalotán lakott. Tehetségét fia, Dezső is örökölte, aki a Turistaság és Alpinizmus lapban számolt be itáliai és észak-afrikai utazásairól 1912–1913-ban.

A kártyalapok mókás állatalakos jelenetei virtuóz rajzkészségről tanúskodnak, nevetés kísérheti értelmezésüket. A pakli tokján feltüntetett játékszabály klasszikus: az a játékos, amelyiknek utoljára marad kezében a Fekete Péter lap, megfizeti az előre meghatározott büntetést.

A kártyalapok konzerválás előtti állapotáról elmondható volt, hogy feltehetőleg nedvesség érte azokat, vízfoltok alakultak ki rajtuk, és a kártyalapok papír rétegei (szürke színű hordozó, grafikával ellátott előoldal, mintás hátlap) szétváltak. Az előoldal felületén a használatból eredő kopások voltak láthatók. A Fekete Péter feliratú lapot rovarrágás károsította. A beavatkozás során a különvált lapok felületeit szárazon tisztítottuk, latex szivaccsal és radírral. Az újbóli összeállításához metilcellulóz ragasztót használtunk, és a száradás idejére

lenehezítettük a kártyalapokat. A papírtok összeállítása után az előoldalon rovarrágás hatására tapasztalt hiányokat kiegészítettük. A pótlásokat színben azonos cellulózrosttal pótoltuk. A lapok szemléléséhez és a kártyapakli megfelelő tárolásához celofánból páka segítségével felül nyitott tokokat alakítottunk ki, végül savmentes kartonból méretre szabott tárolódobozt készítettünk.

Vágány Judit, Molnár Álmos

 

 

Vissza a főoldalra: Virtuális gyűjtemény