2023 - Ki a raktárból 2.: Árnyékban - Női alkotók művei a BTM Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár gyűjteményéből, 1900-1950 | Kiscelli Múzeum

2023 - Ki a raktárból 2.: Árnyékban - Női alkotók művei a BTM Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár gyűjteményéből, 1900-1950

Kategória: 

Kurátor: Molnárné Aczél Eszter

Helyszín: Emeleti folyosó

MEGHOSSZABBÍTVA! NOVEMBER 19.

 

>>JEGYVÁSÁRLÁS<<

 

Milyen a női alkotók aránya a gyűjteményünkben? Milyen szempontok szerint válogatták be alkotásaikat? A kutatás kiindulópontja a 2022-ben Balatonfüreden, a Vaszary Galériában megrendezett Rippl-Rónai Józseftől Maurer Dóráig. Válogatás a Fővárosi Képtár modern gyűjteményéből című kiállítás volt, amely egyfajta áttekintést nyújtott a Fővárosi Képtárban őrzött műalkotásokról. Ezt követően kezdtük el női reprezentáció szempontjából felmérni a BTM Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár raktárait.

A Ki a raktárból! kiállítássorozat első része tavaly a Fővárosi Képtár 19. századi anyagából mutatta be a női alkotók munkáit, a most nyíló tárlathoz pedig 1900 és 1950 között készült műveket válogattunk. Már a tárgyak mennyisége is mutatja, hogy a 20. század első felében teljesen új korszakban járunk, a korábbiakhoz képest jóval több női művész kezétől származó művet őrzünk. Undi Mariskától, Gross-Bettelheim Jolántól, vagy Gráber Margittól ráadásul jelentős anyaggal rendelkezünk, ezért a mostani kiállításon ők több tárggyal szerepelnek. Egy különleges hangú, mára teljes feledésbe merült művész, Kósa Mária szobrai és grafikái pedig felfedezésre várnak.

Ez az a korszak, amikor egy nő már szabadon választhatta hivatásként a művészetet, bár ez a legritkábban biztosított megélhetést számára. A női alkotóknak továbbra is meg kellett harcolniuk az egyes művészek és véleményformálók sokat hangoztatott nézeteivel, melyek szerint a nő lényét noha átitatja a művészet és a szépség és kiváló másoló vagy utánzó, de a teremtő géniusz hiányzik belőle.

A kiállításon huszonhét női alkotó közel száz műve – olajképek, akvarellek, rajzok, sokszorosított grafikák és szobrok – szerepel. Közülük sokak neve ismeretlen lehet a mai látogató számára, holott egész életüket a művészetnek szentelték. E kiállítás alkalom lehet a felfedezésükre.

 

Hadzsy Olga (1873–1968) Kilátás a Svábhegyről, 1915 

olaj, vászon 

 

Letölthető sajtóanyag:  https://fovarosikeptar.hu/sajto/ 

Kapcsolódó programok, tárlatvezetések: Mi zajlik épp?