Speciális foglalkozások

 

TIZENKÉT ALKALMAS INTEGRÁLT TEHETSÉGGONDOZÓ PROGRAM MEGVALÓSULÁSA A KISCELLI MÚZEUMBAN

 

A Kiscelli Múzeumban 2014 tavasza óta valósulnak meg művészetterápiás foglalkozások tanulásban vagy értelmileg akadályozott fiatalok számára, az óbudai gyógypedagógiai intézményekkel együttműködésben. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt tehetséggondozási pályázat támogatásának köszönhetően a 2016-2017-es tanévben egy olyan integrált program valósulhatott meg, amelyben a Szellő EGYMI fogyatékossággal élő és a Kerék Iskola ép diákjai közösen vettek részt, összesen tizenkét alkalommal.

A diákok kedd délutánonként látogattak el a múzeumba, ahol egy-egy kiválasztott képzőművészeti kiállítás vagy műalkotás (festmény, videoinstalláció stb.) inspirációjára játékos ráhangolódást követően egyénileg, párban és csoportosan alkothattak. A művészetterápiás elemekre épülő program erősítette az egyéni önkifejezést, fejlesztette a páros és a csoportos együttműködés készségét, illetve a motorikus képességeket. Az alkotás során fontos szempont volt az új médiumok megtapasztalása és a kreatív munka okozta sikerélmény közös megélése.

A megvalósult program a Szellő EGYMI azon törekvésébe illeszkedett, amely a vizuális alkotófoglalkozást és a magyar néptáncot használja fel arra, hogy az intézmény kiemelkedő képességű tanulóit egy komplex tehetséggondozó program segítségével felkészítse a tevékenységek ép közegben történő folytatására. A két terület (a tánc és az alkotás) egymást erősítik, hiszen mindkettő lehetőséget ad önmagunk mélyebb megismerésére és kifejezésére, a másikra való odafigyelés átélésére és a csoportban való együttműködés megtapasztalására.

 

Együttműködő intézmények: Kerék Általános Iskola és Gimnázium, Szellő EGYMI, Kiscelli Múzeum

 

A program időtartama: 2016. november 15. − 2017. február 26.

 

A program támogatója: Emberi Erőforrások Minisztériuma

 

Pályázati konstrukció címe: Fogyatékossággal élő tehetséges fiatalokat támogató, integráló környezetben megvalósuló tehetségsegítő programok, illetve a fogyatékossággal élő fiatalok tehetségsegítő programokban való részvételének támogatására

 

Program címe: Kiemelkedő képességű tanulásban akadályozott tanulók komplex tehetséggondozása

 

Pályázat kódszáma: NTP-FTP-16-0030

 

A programon részt vevő diákok (5-8. osztály):

 

A Kerék utcai Általános Iskolából: Demecs Dorina Mária, Dékány Emma Boglárka, Hiervarter Bianka, Mihály Frida Judit

 

A Szellő EGYMI-ből: Bach Réka, Háló Roland, Hegedűs Botond, Karcza Boglárka, Koller Kende, Németh Frida, Szabó Diána, Szigetvári Dávid, Veres Réka, Zsurovits Réka

 

Kísérő pedagógusok: Popol Beáta, Szilvás Mónika (Szellő EGYMI)

 

A foglalkozások kidolgozója: Sziray Zsófia (Kiscelli Múzeum)

 

A projekt koordinátora a Szellő EGYMI-ben: Molnár Sándor, igazgató−helyettes

 

Galéria a foglalkozásokról

 

 

 

Egy korábbi, szintén pályázati forrásból megvalósuló programunk volt 2016. tavaszán a Szivárvány program, amelynek során a Fővárosi Önkormányzat pályázati támogatásának segítségével összesen 22 mese-, művészet- és zeneterápiás program valósult meg a Kiscelli Múzeumban a Csalogány Iskola és a Szent Miklós Iskola diákjai számára. A programban több külsős művészetterapeuta is részt vett, így egy igazán érdekes, és a múzeum speciális adottságaira szabott foglalkozás-sorozaton vehettek részt a diákok.

 

Galéria a foglalkozásokról