A retró jegyében...

A második világháborút követő, a rendszerváltásig tartó korszakra tapadt rá újabban a RETRÓ korszak megnevezés. Kétség kívül, hogy ennek a 4 évtizednek különös sajátosságai voltak. Ez az 1945 utáni időszak sajátos társadalmi, politikai, kulturális területen bekövetkezett változásaiból adódott. 

A RETRÓ korszak megnevezés elterjedésében jelentős lökés volt Burget Lajos 2008-ban, a Tinta Könyvkiadónál megjelentetett Retró szótár c. műve, ami több száz szócikkben értelmezi az elmúlt évtizedek jellegzetes és specifikus szavait.

Tárgy7 kiállítás sorozatunkban mi most ennek a korszaknak a jellegzetes tárgyaiból válogattunk.

 

Rakéta porszívó

A korszak egyik legemblematikusabb darabja, a Rakéta porszívó. Gyártását 1957-ben kezdték meg a Szovjetunióban. Az űrkutatás korszakának stílusában készült konstrukció multifunkcionális volt: a porszívás mellett a készülék másik felén fújógépként volt használható. Például a hozzá csatlakoztatható befőttesüveg egységgel lehetett növényt vízzel permetezni, vagy akár festeni. Gyártását 1985-ben szüntették meg.

 

Kékes TV

A Villamossági Televízió és Rádiókészülékek Gyára 1961-ben kezdte el gyártani a 12 csatornás Kékes típusú televízió készüléket. Két év múlva a típust modernizálták, a korábbi kerekded formát modern, szögletes doboz váltotta fel. Ezt láthatjuk kiállításunkban. Amikor a Kékest a gyár a piacra dobta, Magyarországon már 8 éve megindult a televíziózás, bár sokáig csak próba jelleggel. Az első szériagyártású készülékek 1956. tavaszán jelentek meg Budapest erre a célra kijelölt boltjában. 1957 február 23-tól szüntették be a próbaadásokat, és ekkor élesben is elindult a magyar tévé.

 Erika székek

Az 1960-as évek enteriőrje nem lehetett teljes a klasszikus, Erika névre keresztelt székek nélkül. A légies stílusú, lágy vonalvezetésű ülőalkalmatosságot (és unokatestvérét, a kor másik meghatározó darabjának számító Judit fotelt) Burián Judit belsőépítész tervezte meg 1960-ban. A széria ülőbútor reprezentáns egyéniségei ezek a lányok.