Kohó- és Gépipari Minisztérium

 

A Kiscelli Múzeum Építészeti Gyűjteményének leletmentő projektjében olyan irodaházak és középületek fotódokumentációját és történetét mutatjuk be, amelyeket kívülről sokan ismernek Budapesten, de belső tereiket ritkán vagy egyáltalán nem látni, és tarthatunk tőle, hogy hamarosan megsemmisülnek. A projekt ötletgazdája Branczik Márta művészettörténész, a Kiscelli Múzeum Építészeti Gyűjteményének vezető muzeológusa, a helyszíni fotókat pedig F. Szalatnyay Judit, a Kiscelli Múzeum fényképésze készíti.

A projekt keretében az első dokumentált épület a Margit körúton álló egykori minisztériumi irodaház épülete, amelyet a környező terület rehabilitálását végző Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft-vel együttműködve 2014. márciusában, közvetlenül a bontás előtt sikerült megörökíteni.

„Nekünk, muzeológusoknak is izgalmas túra volt a bejárás”  mondta Branczik Márta. „Néha meglepő helyeket fedeztünk fel, félreeső kis miniszteri pihenőket, szekrénybe zárt konyha- vagy mosdófülkét, máskor meg fogadásokat kötöttünk, hogy egy-egy tárgy eredeti-e vagy később került a helyére, mi is volt pontosan a funkciója. Meglepődtünk, milyen magas színvonalú belsőépítészeti kivitelezést látunk, igényes asztalosmunkát, nemes kőburkolatokat, lépcsőkorlátokat.”

A kaland fotóterméséből adunk most közre néhányat, korabeli folyóiratokból származó fotókkal párba állítva őket. Bárhogy is vélekedünk a hazai szocialista kori modern építészetről, az fontos része a közelmúlt történetének.

Keressük a további, bontás előtt álló és építészeti vagy várostörténeti szempontból érdekes, értékes fővárosi középületeket dokumentálásra. Ha tudnak ilyenről, örömmel várjuk javaslataikat a branczik.marta@kiscellimuzeum.hu email címre. Köszönjük szépen!

 

KOHÓ- ÉS GÉPIPARI MINISZTÉRIUM SZÉKHÁZA

Budapest, 1024 Margit körút 85-87.

Az épület tervezői: Farkas Ipoly, Kévés György, Mészáros Géza (IPARTERV)

Belsőépítészet: miniszteri helyiségek: Nyári László (KERTI), bútorok: Gergely Gábor (IPARTERV)

Építés éve: 1971.

 

A tervezés és kivitelezés részletei pedig a korabeli forrásokban olvashatóak:

F.I. (Farkas Ipoly): Ganz Villamossági Művek székháza, Budapest.

In. Magyar Építőművészet, 1966 2. p.12.

K. Gy. (Kévés György): Kohó- és Gépipari Minisztérium székháza, Budapest II., Mártírok útja.

In. Magyar Építőművészet, 1971. 4. p.20-24

 

Galéria

 

Vissza a főoldalra: Virtuális leletmentés