Te jössz?! Kiállítás a társasjátékokról

Te jössz?! Kiállítás a társasjátékokról

 

A kiállítás megtekinthető 2018. február 16-tól április 29-ig,

hétfő kivételével naponta 10 és 16 óra között.

Márciusban minden hétvégén hosszított nyitvatartással 18 óráig várjuk látogatóinkat!

 

 

 

A társasjátékozás napjainkban virágkorát éli. A kiállításon bebarangoljuk a társasok világát az Országos Kaszinótól a szabadulószobákig, a malomtól a propaganda játékokon át a Catan telepeseiig. Vigyázat, interaktív!

 

Alig több mint 100 éve még olyan játékokat neveztek társasjátéknak, mint a bújócska, a zálogosdi, a barkochba, vagy a sport és ügyességi játékok. Azóta az elemekből felépíthető-variálható táblák, a játékosok által irányított komplex karakterek, a filmszerűen összetett sztorik korát éljük.

 

A kiállítás során katolikus missziós játékokban jócselekedeteink és vétkeink segítenek vagy hátráltatnak minket, a harmincas éveknek hátat fordítva kell elfutnunk a ’48-as osztrák parancsnok, Hentzi-emlékművétől, és az államosítás után készült, budai hegyvidéken játszódó társasjátékok az Úttörő táborba vezetik utunk. A nagyobb tematikus egységek alapján szerveződő tárlat kiemelten foglalkozik többek között az életút-, gyermek-, felnőtt- és propagandajátékokkal, miközben arra is fény derül, hogy a legjobb magyar társasjátékok olyan neves művészek keze alól kerültek ki, mint Bortnyik Sándor vagy Pályi Jenő.

 

Kurátorok: Bartók Flóra, Molnár Borbála

 

"Nem lehet elég korán kezdeni az adott kornak megfelelő alattvalók kinevelését – gondolja minden hatalom, ezért már a játékok kifejlesztőitől is elvárták, hogy közvetítsék a „helyes” ideológiát. A Kiscelli Múzeum nemrég nyílt tárlatának ez csak az egyik tanulsága. De ha valakinek tele a hócipője a tanulságokkal, akkor is játszhat egy jót a templomból kialakított kiállítóteremben." - Balla István, hvg.hu

 

"A kiállítás végén pedig ráadásként kipróbálhatjuk a Kiscelli Múzeum saját fejlesztésű játékát, a Cellrist. A játékban a múzeum ikonikus kiállítási tárgyai Tetris kockákra kerülnek, amelyből a játékosnak kell egybefüggő kiállítóteret felépítenie a múzeum rendkívül látványos templomterében – ahol egyébként maga a társasjáték-kiállítás is helyet kapott." - Pintér Bence, Magyar Nemzet

 

"Minden olyan kiállítás üdvözlendő, ahol a látogatókat a kiállított tárgyak használatára is ösztönzik. A komplex tanulást, megismerést és szórakozást lehetővé tévő kiállítási projekt megvalósítására pedig a Kiscelli Múzeum többedszer tesz kísérletet, sikeresen." - Kovács Rita, prae.hu

 

 

 

 

Kísérőprogramok

 

 

 

április 29. 10:00 - 20:00 // Játékosok napja 3.0 

A Te jössz!? Kiállítás a társasjátékokról című tárlatunk alkalmából hosszú nyitvatartással, kurátori tárlatvezetésekkel és a Játszóház Projekt szervezésében társasjátékozással várjuk látogatóinkat. 

A játszóház keretén belül megelevenedik a Kiscelli Múzeum barokk szoborcsarnoka, ahol a legújabb és legnépszerűbb mai társasok kipróbálására lesz lehetőség játékos kedvű felnőtteknek, gémereknek és gyerekeknek egyaránt. Játékra fel!

Ezen a napon a kiállítás hosszított nyitvatartással, 20 óráig látogatható.

Belépő: 1600Ft/800Ft, mely minden programra érvényes.