Design Hét Budapest 2014

PROGRAMOK A KISCELLI MÚZEUMBAN, OKTÓBER 11-12.

 

1. BEÉRKEZŐ LEVELEK – Papír installáció a múzeum templomterében, koncepció: Szigeti Zsófi és Bánlaki Kata

2014. október 11-12. szombat-vasárnap, 10.00-18.00

 

A Kiscelli Múzeum különleges hangulatú templomterében egy hétvégén át látható papír installáció digitális korunkat szimbolizálja, amelyben a papír, mint természetes eredetű anyag és a kézírás kreatív eszközzé változott, felcserélve eredeti információ átadó szerepét. Egyetlen doboznyi papír megmunkálásával több száz négyzetméternyi, köbméternyi teret lehet drámaian átváltoztatni, azt sugallva ezzel, hogy a design mindennapjaink része, de legalábbis könnyedén azzá tudjuk tenni. A papír, mint anyag tökéletes médium ennek bizonyítására. Az installáció a papírban és a kreatív felhasználásában rejlő korlátlan lehetőségeket is bemutatja.

Az alkotók, Szigeti Zsófi és Bánlaki Kata az építési folyamatot a kiindulóponttól (egy doboz behelyezése a térbe) az építésen át a bontásig (a papír elemek egy kupacba hordása és „beterelése” egy konténerbe) dokumentálják egy time lapse technikával készült kisfimen. Az installáció a templomtér különleges adottságaira reflektálva az épített környezet és a benne papírból létrehozott organikus formák kontrasztját is kihangsúlyozza.

Az installációra a belépődíj az egész hétvégén 700 Ft/fő, amellyel a múzeum összes további kiállítása és a szombat délutáni workshop is látogatható.

 

AZ ALKOTÓKRÓL

 

Szigeti Zsófi

Szigeti Zsófi a MOME bőrtárgy tervező szakán végzett, majd neves lakberendezési és design lapok szerkesztőjeként dolgozott. Jelenleg magazinoknak, kiadóknak, ügynökségeknek és magánembereknek készíti kreatív munkáit: esküvő- és rendezvény dekorációval, magánlakások tereinek berendezésével foglalkozik, továbbá szakácskönyvek foodstylistjaként is találkozhatunk nevével.

 

Bánlaki Kata

Bánlaki Kata a bölcsész pályáról először a rendezvényszervezés területére tért el, majd  2012. szeptemberében megalapította Karcsi Papírboltja nevű vállalkozását. A cég fókuszában a papír dekoráció és a nyomtatott papír lehető legszélesebb körű felhasználása áll.

 

 

        

 

2. KALLIGRÁFIAI ELŐADÁS ÉS WORKSHOP

2014. október 11. szombat, 14.30-18.00

 

Buzogány Dezső kalligráfus 14.30-tól KÉTEZER ÉV BETŰI – AKKOR ÉS MOST címmel történeti korszakok kézírásáról és betűformálásáról tart izgalmas előadást a múzeum templomterében. Az érdeklődők megismerhetik a római, unciális, karoling, gótikus és reneszánsz betűk formálását. 16 órától pedig a lelkes résztvevők ÍRJUNK EGYÜTT! címmel műhelymunkán vehetnek részt, ahol mártogatós, acélhegyű tollakkal készíthetnek egyedi feliratokat maguknak emlékbe, illetve a Beérkező levelek című installáció papírelemeit is díszíthetik, így munkájuk a múzeumban lesz megőrizve.

 

Az előadásra és a workshopra a belépő 700 Ft, ami a múzeum összes kiállításának megtekintésére is érvényes belépőjegy.