Aktuális programok

Kategória: 

 

június
15
15:00

Az illóolajok titokzatos világa: előadás és vásár Országos Patikanap 

Hogyan használhatsz otthonodban megbízható illóolajpatikát? 
Interaktív illatozó előadás a terápiás illóolajokról Dr. Takács-Tóth Diána aromaterapeuta-vegyésszel és Dr. Koroknai András reumatológus főorvossal

A Kiscelli Múzeum állandó kiállításának része az Arany Oroszlán gyógyszertár, melyet Landerer József gyógyszerész alapított 1794-ben, Pesten. A kiszolgáló helyiség, az officina biedermeier berendezése az 1830-as években készült. Megtekinthetőek a kézzel festett, arany oroszlánfejjel díszített üvegek, illetve a kiállításon a Kristóf patika eredeti portálját és a Kígyó patika két festett cégérét is bemutatjuk.

A 15 órakor induló épülettörténeti vezetést követően, 16 órától egy rendkívüli programra invitáljuk Önöket: Dr. Takács-Tóth Diána vegyész-illóolajszakértő és dr. Koroknai András reumatológus főorvos (HerbaTherapy) interaktív előadást tart a terápiás illóolajokról Hogyan használhatsz otthonodban megbízható illóolaj-patikát címmel. Kicsit tudományos, kicsit orvosi időutazás, de mindenesetre érzékeinkre ható program. Nem látjuk, nem halljuk, de érezzük, beszippantjuk az illatokat,  és rácsodálkozunk varázsukra. Használatuk  nem újkeletű, több ezer éves múltra tekint vissza. Semmi hókuszpókusz! Természetes, sejtekig és szellemig ható. Hogyan kell az illóolajokat helyesen használni? Milyen a terápiás illóolaj? Honnan ismerhető fel? Hogy segíthetnek az illóolajok az egészségmegőrzésben? Hogyan párosíthatjuk áldásos hatásaikat a nyugati orvoslás módszereivel? Ezekre a kérdésekre biztosan válasz kapunk az illat-élmény mellett. Egy biztos: a szakértő-páros lebilincselő előadásán rengeteg ismerettel és élménnyel gazdagodunk majd.

 

Regisztráció: https://forms.gle/tGGi8n3t92rFXuCe7 


 

június
16
21:00

Anima| A Budapesti Bábszínház és a Színház- és Filmművészeti Főiskola bábszakos hallgatóinak vendégelőadása 

Az emblematikus Pálcikaember érkezésének tiszteletére felnőtteknek szóló éjszakai bábelőadással és bábszínházi plakátkiállítással készül a Kiscelli Múzeum.

A Pálcikaember-neoncégért Koós Iván Kossuth-díjas báb- és díszlettervező logója alapján készítették. A restaurálást követően a neont egy időszaki tematikus kamara-kiállítás keretében mutatja be a Kiscelli Múzeum látogatóinak.
 
Facebook esemény

Az előadásról:
Anima
- emberekről és bábokról, emberekkel és bábokkal -

Amikor megmozdítunk egy bábfigurát, azt mondjuk, lelket adunk neki, animáljuk. A bábozás energia az élettelen és az élő között. Ezt az intim és izgalmas kapcsolatot feszegeti az Anima című előadás. Négy sematikus, fehér bábfigura életre kel, személyiséget kap, majd saját léte okát, az emberekhez/mozgatókhoz való viszonyát próbálja meg értelmezni. Tud-e egy báb érezni, ha csókolózik? Szerelembe eshet-e egy mozgatóval/emberrel? Mi történik, ha szeretkezni akar, de rájön, hogy nem terveztek neki nemi szervet? Mivel kevesebb és több, mint egy élő ember? Ki mozgat és ki irányít valójában? A Színház– és Filmművészeti Egyetem másodéves bábszínész osztálya ezekre a kérdésekre keresi a választ, és reflektál a báb műfajára.

Játsszák:
Ács Petra, Bánky Sára, Bartha Bendegúz, Bartos Ágnes, Csarkó Bettina, Csernák Norbert, Horgas Ráhel, Hrisztov Toma, Kedves Csaba, L. Nagy Attila, Podlovics Laura, Szekeres Máté
Zeneszerző: Szászi Petra, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem másodéves alkalmazott zeneszerző hallgatója
Kurzusvezető: Ellinger Edina

Korhatár: 16+
------------------------------------------------
Belépő az előadásra 2400 Ft, amellyel a Kiscelli Múzeum minden kiállítása megtekinthető szeptember 16.-ig.
Elővételes jegyvásárlás: https://tixa.hu/babneon-kiscelli-2019-junius
Helyszíni jegyvásárlás az előadás napján 20 órától.
A báb és a plakátkiállítás június 16. és szeptember 16. között ingyenesen megtekinthető a Kiscelli Múzeum udvarán nyitvatartási időben.


 

június
22
14:00

Múzeumok Éjszakája 2019

Idén csillogó nyáresti gyerekfoglalkozással, nyomdázással, élőkoncerttel, ragyogó előadással, madárvédő pop up programmal, tárlatvezetéssel, épület- és parksétákkal várjuk Látogatóinkat.
Részletes program és regisztrációk: www.kiscellimuzeum.hu/muzej2019
A karszalagok megvásárolhatóak 2019. május 26-tól a múzeum shopjában.

 

június
29
17:00

Egy Lyukas nap: Memento Mori a Kriptában

A Memento Mori Egyesület szervezett már Lyukas esteket az egykori klubnak emléket állítva a csepeli Gyár-ban, majd a Szabad az Á pinceklubban is. A Fekete Lyuk - A pokol tornáca kiállításhoz csatlakozva a Kiscelli Kriptában a kiállításhoz kötődően a múltat is megidézzük, de a jelenlét is harapható lesz, zenészek és a Memento Mori összefogásával azt az alkotó szellemiséget kívánjuk közönség elé vinni, ami a hajdani klubnak is fő mozgatórugója volt: szellemi elrugaszkodás, nem pedig a pokol tornácán tántorgás.
Programok:
Az Entrópia Architektúra fellépései mindig eseményszámba mennek, zenéjük mély-áramlású, a lét szélére invitálja a hallgatóit, hogy onnan visszaérkezve megtisztulásból, ütközőpontként, megkarcolódva, szembesülve életének labirintus – szablyájával, ősi források áramlataiban megmerítkezve egy új, addig nem ismert ösvényen folytassa életének menetét.
A Raw Melody Men játszott már a Szabad az Á színpadán, oroszlánrészt vállalt a New Model Army segélykoncert (a banda stúdiója egy tűzesetben porig égett) szervezésében, ütős koncertet adott a 2012-es Fekete Zaj fesztiválon majd évről-évre játszottak ott sikerrel. Önálló (nem fesztivál) koncertet meglehetősen ritkán adnak, most az Army rajongók örömére ismét elhangzanak a legjobb nóták. Kiváló hangulatot teremtenek, nemcsak a New Model-t szeretőknek ajánlott!
KISS PÉTER
Az Autumn Twilight és Clue zenekarok frontembere akusztikus gitáron ad elő olyan számokat, ami a Fekete Lyuk Alternatív Zenei Játékain is szerepeltek, pl. Dead Can Dance, , Fields of the Nephilim, Stone Temple Pilots...
LIVINGTOTEM
"Kraak – rég­óta meghatározó figura a budapesti klubok industrial/EBM/wave/tribal/ambient típusú zenékkel büntető klubvilágában, de legalább ennyire elszánt és elhivatott elektronikus zenekészítő.A szerző értő figyelemmel kezeli és használja az elektronikus műfajok formanyelvét: a techno kalapácsütései, az elektro kattogása, a tribal törzsi hipnotikus ritmusai, az industrial sivárságot energiává transzformáló dühe mind ott lüktetnek a LivingTotem-ben."
Balla Loránd kiállítás-kurátor tárlatvezetése egykori arcok kíséretében a Fekete Lyuk - A pokol tornácán kiállításán.
HALÁLVÁRÓK: A gruftik / Renkecz Anita (Memento Mori) előadása
A Fekete Lyuk egyik legmarkánsabb külsőségeivel bíró szubkulturális csoportja a gruftik voltak. Az Ifjúsági Magazin a 90-es évek elején cikkezett róluk, a "halál kultúrpesszimistáiról". Napjainkra eltűntek, vagy rejtettebb életmódot folytatnak? Honnan származnak zenei, irodalmi földrajzi gyökereik? Kultúrtörténeti körkép.
AFTERPARTY
Az egykori III/III-as (Fekete Lyuk utódnév) dj-k és vendégek közös zenei szettje megidézve a korabeli zenei repertoárt. 80-as évek ízvilág a sötét hullámoktól a kakastaréjon át az alternaívokig.
Jegyek: TIXA.HU
Elővételben: 1600 Ft
Helyszínen: 2000 Ft