Aktuális programjaink

 

A Kiscelli Múzeum megújul: az épületátalakítási munkálatok befejeztével egy modernebb és látogatóbarátabb intézményben tudjuk majd fogadni Önöket. Az építkezések idejére szíves türelmüket és megértésüket kérjük. Köszönjük!

 


 

Programok

 

REJTETT KINCSEINK. BARANGOLÁS A KISCELLI MÚZEUMBAN

Múzeumpedagógiai és nyomdászati foglalkozás @Múzeumok Őszi Fesztiválja

október 7. (vasárnap), 15:00-17:00

A program a Barangoló a Kiscelli Múzeumban című foglalkoztató és színezőkönyvből és múzeumi vezetőből inspirálódik. A múzeumpedagógiai foglalkozás során a könyv fejezeteinek mintájára a Kiscelli Múzeum és Fővárosi Képtár állandó gyűjteményének egy-egy érdekességét ismerjük meg. Bejárjuk a kétszázötven éve épült trinitárius kolostor és templom zegzugos épületét, a múzeum várostörténeti gyűjteményének segítségével pedig a századfordulós Budapest életébe is bepillantást nyerhetünk. Novokrescsenszkov Tamás vándornyomdász gyermekközpontú workshopján pedig megismerhetjük, hogyan működik a múzeum híres nyomdagépe, a Columbia-sajtó, amin kisebbek és nagyobbak egyaránt nyomtathatnak. Ezzel egy régi mesterség elevenedik meg az eredeti nyomdaeszközön bemutatva. A résztvevők közelebb kerülhetnek a nyomdászat és a nyomdászok gondolatvilágához, és megismerhetik az alkotás fázisait.

A foglalkozás alatt a Barangoló a Kiscelli Múzeumban című kiadvány 20% kedvezménnyel vásárolható meg.

 

Részvételi díj:  800 Ft/fő, mellyel a Kiscelli Múzeum is megtekinthető.

**********

DIVAT, KULTÚRA, TÖRTÉNELEM

Könyvbemutató és divattörténeti kiállítás @Design Hét Budapest
október 16. (kedd), 18:00-20:00 (könyvbemutató) és október 16-23., 10:00-18:00 (kiállítás)

Az Eötvös Kiadónál idén megjelent új – sorban a második – tanulmánykötet a divat történetének különböző aspektusait dolgozza fel. A könyvet számos színes kép mellett a Kiscelli Múzeum textilgyűjteményének értékes darabjai illusztrálják. A szerzők a múzeumi és tudományos élet kiváló kutatói, mindenekelőtt F. Dózsa Katalin, akinek ebben a kötetben olvasható az utolsó tanulmánya.   A Design Hét idejére az illusztrációként használt eredeti ruhadarabokat – 19-20. századi ruhákat, kiegészítőket – kihozzuk a raktárból, így az érdeklődők minden részletüket megcsodálhatják.

Kurátor: Szatmári Judit Anna

 

 

Divat, kultúra, történelem. Divattörténeti tanulmányok

szerk. F. Dózsa Katalin, Szatmári Judit Anna, Szentesi Réka

ELTE Eötvös Kiadó, Budapest 2018, 280 oldal

Tartalomjegyzék

Szentesi Réka: A divattörténeti kutatások elméleti háttere

F. Dózsa Katalin: A divatlap születése és alakulása a 18. század végétől 1830-ig

Ságvári György: Milleniumra magyar ruhát!

Szatmári Judit Anna: A Worth divatszalon és az általa meghatározott divatterjesztési rendszer magyarországi recepciója

Mészáros Zsolt: Az elegancia nemei. A francia Vogue és a Monsieur első évfolyamáról (1920)

Simonovics Ildikó: A szocialista konfekcióipar fellegvára: a Ruhaipari Tervező Vállalat

Antalóczy Tímea - Pörczi Zsuzsanna: A redő szerepének értelmezési lehetőségei a 20-21. századi divattörténetben

Szatmári Judit Anna: A Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeumának Textilgyűjteménye

 

Részvételi díj: a kiállítás belépője 1600/800 Ft, mellyel a múzeum többi kiállítása is megtekinthető.

A könyvbemutatón való részvétel ingyenes.

*********

BUDAPEST ÁRNYOLDALAI. BŰNÖZÉS ÉS NYOMOR A SZÁZADFORDULÓS BUDAPESTEN  

Városi biciklitúra @Múzeumok Őszi Fesztiválja
október 25. (csütörtök), 17:00-18:30

Fedezzék fel Budapest múltjának rejtett zugait egy városi biciklitúra keretén belül! Bár a 19. század második felétől a nagyvárosokban tapasztalható térbeli szegregáció, illetve a slumosodás más nyugat-európai és amerikai városokhoz képest kevésbé jellemezte Budapestet, de a rohamos ütemű urbanizáció azonban ugyanúgy kitermelte a más nagyvárosokban korábban már felbukkant társadalmi feszültségeket és a prostitúció jelenségét. Ezzel egyidejűleg a statisztikusok már a 19–20. század fordulóján megkísérelték a bűnözés mutatóinak elemzését, és ekkor jött létre a bűnözéssel foglalkozó tudomány, a kriminológia is. A rendőrség bűnözőképét ugyanakkor egyértelműen a „rovott múltúak” koncepciója határozta meg, illetve a bűnözés kérdése fontos szerepet töltött be a modern tömegsajtóban is. Míg a különböző napilapok igyekeztek többé-kevésbé kiegyensúlyozottan tudósítani a különböző bűntípusokról, addig a ponyvák és detektívregények tematikáját egyértelműen a véres bűntények határozták meg. A túra során belvárosi helyszínek közt kalandozva ismerhetik meg a századfordulós Budapest bűnös arcát.

Túravezető: Perényi Roland

Találkozó helyszíne: hamarosan. Kérjük, biciklivel érkezzenek!

Részvételi díj: 1600 Ft, mellyel a Kiscelli Múzeum is meglátogatható.

*********

A NYOMOR FELFEDEZÉSE BÉCSBEN ÉS BUDAPESTEN. SZOCIÁLIS RIPORTOK A 19–20. SZÁZAD FORDULÓJÁN 

Könyvbemutató @Múzeumok Őszi Fesztiválja
október 26. (péntek), 17:00-19:00

A 19. század második felétől a nagyvárosok szegények és proletárok lakta negyedeit írók, orvosok, különböző jótékony szervezetek tagjai és végül, de nem utolsósorban a századvégi modern sajtó emblematikus alakjai, riporterek járták be, hogy felfedezzék a metropolisz addig rejtett zugait. Nem volt ez másként a Monarchia két fővárosában, Bécsben és Budapesten sem. A társadalom térbeli szegregációja, a slumosodás más nyugat-európai és amerikai városokhoz képest kevésbé jellemezte Bécset és Budapestet; a megkésett, de annál rohamosabb ütemű urbanizáció azonban ugyanúgy kitermelte a más nagyvárosokban korábban már felbukkant társadalmi feszültségeket. E folyamattal párhuzamosan megjelent egy, a szociális problémákra érzékeny kör, amely azon túl, hogy igyekezett megismertetni a polgársággal a társadalom „másik felének” életkörülményeit, gyakran megoldási javaslatokkal, saját kidolgozott szociális programmal is jelentkezett.

 

A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten. Szociális riportok a 19–20. század fordulóján

szerző: Perényi Roland
Napvilág Kiadó, Budapest 2018, 169 oldal
 

A könyv célja, hogy bemutassa a Monarchia két fővárosában a századfordulótól megjelenő szociális riport jelenségét. Az elemzésben nem pusztán a sajtóban és gyakran könyv alakban is megjelent művek tartalmi elemzése kapott hangsúlyt, hanem a szerzők társadalmi háttere, valamint a riport elkészítése során alkalmazott speciális munkamódszer is.

A kötet gazdag és különleges képanyagot ad közre. A Kiscelli Múzeum Fényképtárának alig ismert darabjaitól a századelős sajtófotókon át a filmkockákig számos illusztráció segíti az olvasót, hogy a „nyomor és bűn fészkeinek” felfedezői mellé szegődhessen Bécsben és Budapesten.

 

 

A könyvbemutatón való részvétel ingyenes.

**********

1971. PÁRHUZAMOS KÜLÖNIDŐK

Kurátori tárlatvezetés Róka Enikővel @Múzeumok Őszi Fesztiválja
október 14. (vasárnap) és november 11. (vasárnap), 15:00-16:00

A Fővárosi Képtár időszaki kiállítása két művészgenerációból és két, egykorú műcsoportból indul ki: ezeken keresztül mutat rá a Kádár-korszak képzőművészetének párhuzamos jelenségeire. Az egyik generáció már az ötvenes években befutott, majd az évtized végén művészileg sikeresen modernizálódó nemzedék, melynek magas társadalmi státuszát főiskolai katedra, állami megrendelések, múzeumi vásárlások és monumentális munkák jelzik. 1971-ben a Budapesti Történeti Múzeum Hincz Gyula, Somogyi József és Domanovszky Endre gyűjteményes kiállításának adott helyet. A BTM Kiscelli Múzeumának templomterében ezekhez a kiállításokhoz köthető műveket, többek között nagyméretű gobelineket láthatott a közönség. A másik műcsoport létrejötte az ekkor kialakuló második nyilvánossághoz és egy jóval fiatalabb generációhoz kötődik. A ’60-as évek végén jelentkező művésznemzedék számos kísérletet tett arra, hogy bejusson a művészet intézményeibe, mielőtt ezek kudarcai miatt kialakította volna saját fél-nyilvános intézményeit. Az egyik ilyen kísérlet Beke László 1971-es Elképzelés című felhívásához kapcsolódik. Beke 28 fiatal művésznek küldött levelet, akik a megelőző években egy új, a képzőművészet hagyományos ágait és műfajait meghaladó programmal jelentkeztek. A kezdeményezés célja az volt, hogy a nyilvánossághoz nem jutó kortárs művészet és vizuális kultúra új tendenciái, a művészi gondolkodás dokumentálva legyen anélkül, hogy a művek megvalósítására sor kerülne. A magyar művészettörténet-írásban az Elképzelés projektjéhez kötődően 1971-et tekintik a magyar konceptualizmus kiindulópontjának. A kiállítás ráirányítja a figyelmet az egyidejű, de a történeti emlékezetben markánsan különváló jelenségekre és végső soron a múlt rekonstrukciójának az összetettségére. A párhuzamos projekthez Kaszás Tamás képzőművész készít egy installációt.

 

Részvételi díj: 1600/800 Ft, mellyel a Kiscelli Múzeum többi kiállítása is megtekinthető.

**********

ELFELEDETT TÖRTÉNETEK KISCELLBŐL. A SCHMIDT-KASTÉLY ÉVSZÁZADAI

Épületséta és zseblámpás kriptatúra  @ Múzeumok Őszi Fesztiválja
október 14. (vasárnap), 16:00-17:00 és november 11. (vasárnap), 14:00-15:00

Ki építtette a kiscelli kolostort? Mi köze Mariazellnek Kiscellhez? Na és a Zichy család több generációjához? A Kiscelli Múzeumnak otthont adó óbudai épület a trinitárius szerzetesek kolostoraként kezdte, volt katonai raktár és hadikórház, majd kastéllyá alakította át a vagyonos Schmidt Miksa, a hírhedt bécsi bútorgyáros. A sétán megismerkedhetnek az épület történetével, és megtekinthetik a kolostor kriptáját, amely csak ezen a vezetésen látogatható.

Figyelem: novemberben a Kiscelli Múzeum 16:00 órakor zár, így önállóan a kiállításokat a november 11-i vezetés ELŐTT tekinthetik meg az érdeklődők.

 

A részvétel regisztrációhoz kötött (max. 25 fő) a kapcsolat@kiscellimuzeum.hu címen.

Részvételi díj: 1600/800 Ft, mellyel a Kiscelli Múzeum kiállításai is megtekinthetők.

 

 
Állandó kiállítások
 
Kiscelli Nyomda - Fejezetek a főváros nyomdászattörténetéből  
A főváros régisége. 1780-1873
Közterek és magánterek. 1873-1940
Pest-budai cégérek
A pesti Arany Oroszlán patika
Barokk szoborcsarnok
 
A főváros régisége / Barokk szoborcsarnok / Patika. Fotó: Gehring János
 
 

 
 
Előzetes regisztráció vezetéseinkre:
 
A nagy érdeklődésre való tekintettel évente több alkalommal is megtartjuk tematikus vezetéseinket. Amennyiben nem szeretnének lemaradni valamelyik programról, iratkozzanak fel hírlevelünkre, vagy jelezzék a kapcsolat(kukac)kiscellimuzeum.hu e-mail címen, mi pedig igyekszünk értesíteni Önöket, amint az adott túrára új időpontot hirdetünk. 
 
Egyénileg szervezett csoportoknak is tartunk tárlatvezetést, ennek díja a belépőjegy árán felül 7000 Ft/csoport (max 15-20 fő). Jelentkezni a kapcsolat(kukac)kiscellimuzeum.hu e-mail címen lehet.
 
A kastély titkai. Zseblámpás kriptatúra és épületséta. A Kiscelli Múzeumnak otthont adó óbudai épület a trinitárius szerzetesek kolostoraként kezdte, volt katonai raktár és hadikórház, majd kastéllyá alakította át a vagyonos Schmidt Miksa, a legendás, meggyilkolt éjszakai pillangó, Mágnás Elza szeretője. A sétán megismerkedhetnek az épület történetével, és megtekinthetik a kolostor kriptáját, amely csak ezen a vezetésen látogatható. 
 
Séta Schmidt Miksa egykori parkjában. A Kiscelli Múzeumhoz tartozó hatalmas park egykori villaépületeket, műkő szobortöredékeket és egy rejtélyes, historizáló kaput is rejt. A sétán feltárul a park múltja: szóba kerül az egykori remetebarlang, a területen működő agyagbánya és a Schmidt Miksa által kialakított romantikus angolkert is. Túracipővel készüljenek!
 
Fényűzés az Osztrák-Magyar Monarchiában. Irodalmi tárlatvezetés a Kiscelli Múzeum állandó kiállításán. Megismerhetik a felső tízezer életmódját a monarchia éveiben: a nagypolgári lakások szalonbútorai, a dzsentri ruhatára, a kortárs mecenatúra egyaránt szóba kerül. Nem feledkezünk meg azonban a nagypolgári élet díszleteiből alig látható alsó-középosztályról és a cselédségről sem. A vezetés sorvezetőjéül irodalmi alkotások szolgálnak. 
 
München-Párizs-Budapest. Képzőművészeti fókuszú tárlatvezetés a Fővárosi Képtár állandó kiállításán. Többek között Weber Henrik, Csók István, Rippl-Rónai József, Mednyánszky László, és Kassák Lajos egy-egy művén keresztül szóba kerül az akadémikus festészet műfaj-hierarchiája, a technikai invenciók, a művésztelepek és művészcsoportok szerepe.