Aktuális programjaink

Időszaki kiállítások

 
Te jössz?! Kiállítás a társasjátékokról 2018. február 16. és április 29. között
 
 
JÖN! Csöndesen - Kortárs magyar csendélet április 7-június 24.
JÖN! Kiscelli nyári tábor június 25-29.
 
 

Játékosok napja. Fotó: Szőke Péter/Péter Pictures, Bach Máté

 

Vezetések, programok

 

március 24. 10:00 - 20:00 // Műhelytitkok napja  - Találkozás társasjáték-készítőkkel

A Budapesti Metropolitan Egyetem Kiscellben. 

Társasjáték-délután a Kiscelli Múzeumban a Te jössz?! című társasjátéktörténeti kiállításhoz kapcsolódó programsorozat részeként.

10:00 - 14:00 Bemutatkozik a Tudor játékcsalád
Egyedi készítésű stratégiai táblás játékokkal mutatkozik be Sütheő László és a Tudor Játékcsalád.
A játszóházban az érdeklődők megismerkedhetnek néhány ókori, középkori és újabb kori táblás játékkal, egyebek mellett kipróbálhatják a senetet, a tablutot, az alquerque-t, a teknősbékajátékot, a varit és a hexet is. A játéktanítás mellett a készítők sokat mesélnek a táblás játékok történetéről, és a hozzájuk kapcsolódó érdekes történetekről. 
11:00 Kurátori tárlatvezetés a Te jössz?! kiállításban
14:00 Kurátori tárlatvezetés a Te jössz?! kiállításban
15:00 és 17:00 Hogyan készül egy társasjáték? 
Kerekasztal-beszélgetés és vetített előadás a játéktervezésről az alkotókkal és tanáraikkal a Budapesti Metropolitan Egyetem Tervezőgrafika mesterszakán készült társasjátékokról. 
16:00 - 20:00 Játszóház a játékokkal 
Kipróbálhatod a legújabb társasokat, amelyek a METU-n készültek.

Belépő: 1600Ft/800Ft, mely minden programra érvényes.

 

március 25. 15:00 - 17:30 // Húsvét Kiscellben

A hagyományokhoz híven idén is tartunk kézműves foglalkozást a húsvéti ünnepek alkalmából.

Múzeumi tojáskeresésre, majd közös alkotásra hívjuk a gyerekeket és családokat, ahol a Barangoló a Kiscelli Múzeumban című kiadványunkból és az állandó kiállításunkban látható Róth Miksa üvegablakból inspirálódva színes papírmadarakat készítünk és díszítünk.

http://kiscellimuzeum.hu/kiadvanyaink

Belépő: 1600 Ft

 

 
 
 
Idén is részt veszünk az Art Weeken! Az Art Week keretében tartott vezetéseink csak a rendezvény karszalagjával látogathatók. 
 
április 18. 15:30-16:15 // München-Párizs-Budapest
Képzőművészeti fókuszú tárlatvezetés a Fővárosi Képtár állandó kiállításán. Többek között Weber Henrik, Csók István, Rippl-Rónai József, Mednyánszky László, és Kassák Lajos egy-egy művén keresztül szóba kerül az akadémikus festészet műfaj-hierarchiája, a technikai invenciók, a művésztelepek és művészcsoportok szerepe.

április 18. 16:30-17:15 // Grafikusok és játékok
Kurátori vezetés a Te jössz?! Kiállítás a társasjátékokról című tárlaton.
A legizgalmasabb társasjátékok olyan neves művészek keze alól kerültek ki, mint Bortnyik Sándor vagy Pályi Jenő: a vezetés során beleshetünk műhelyükbe.
 
április 28. 10:00 - 20:00 // Játékosok napja vol3. 

A hatalmas sikerű első két alkalom után harmadjára is megrendezzük a Játékosok napját a Kiscelli Múzeum Te jössz?! Kiállítás a társasjátékokról című tárlatunkhoz kapcsolódóan. Ezen a napon a kiállítás hosszított nyitvatartással, 20 óráig látogatható.

A Játszóház Projekt közreműködésével megelevenedik a Kiscelli Múzeum oratóriuma, ahol a legújabb és legnépszerűbb mai társasok kipróbálására lesz lehetőség játékos kedvű felnőtteknek, gémereknek és gyerekeknek egyaránt. Játékra fel!

Belépő: 1600 Ft/800 Ft, mellyel a kiállítás is megtekinthető

 

Bauhaus bál. Fotó: Kondella Misi Photography
 
 
Állandó kiállítások
 
A kiscelli nyomda. Fejezetek a főváros nyomdászattörténetéből
A főváros régisége. 1780-1873
Közterek és magánterek. 1873-1940
Pest-budai cégérek
A pesti arany oroszlán patika
Barokk szoborcsarnok
 
A főváros régisége / Barokk szoborcsarnok / Patika. Fotó: Gehring János
 
Előzetes regisztráció vezetéseinkre:
 
A nagy érdeklődésre való tekintettel évente több alkalommal is megtartjuk tematikus vezetéseinket. Amennyiben nem szeretnének lemaradni valamelyik programról, jelezzék a kapcsolat@kiscellimuzeum.hu e-mail címen, mi pedig azonnal értesítjük Önöket, amint az adott túrára új időpontot hirdetünk. 
 
Zseblámpás kriptatúra és épületséta. A Kiscelli Múzeumnak otthont adó óbudai épület a trinitárius szerzetesek kolostoraként kezdte, volt katonai raktár és hadikórház, majd kastéllyá alakította át a vagyonos Schmidt Miksa, a legendás, meggyilkolt éjszakai pillangó, Mágnás Elza szeretője. A sétán megismerkedhetnek az épület történetével, és megtekinthetik a kolostor kriptáját, amely csak ezen a vezetésen látogatható. 
 
Séta Schmidt Miksa egykori parkjában. A Kiscelli Múzeumhoz tartozó hatalmas park egykori villaépületeket, műkő szobortöredékeket és egy rejtélyes, historizáló kaput is rejt. A sétán feltárul a park múltja: szóba kerül az egykori remetebarlang, a területen működő agyagbánya és a Schmidt Miksa által kialakított romantikus angolkert is. Túracipővel készüljenek!
 
Fényűzés az Osztrák-Magyar Monarchiában. Irodalmi tárlatvezetés a Kiscelli Múzeum állandó kiállításán. Megismerhetik a felső tízezer életmódját a monarchia éveiben: a nagypolgári lakások szalonbútorai, a dzsentri ruhatára, a kortárs mecenatúra egyaránt szóba kerül. Nem feledkezünk meg azonban a nagypolgári élet díszleteiből alig látható alsó-középosztályról és a cselédségről sem. A vezetés sorvezetőjéül irodalmi alkotások szolgálnak. 
 
München-Párizs-Budapest. Képzőművészeti fókuszú tárlatvezetés a Fővárosi Képtár állandó kiállításán. Többek között Weber Henrik, Csók István, Rippl-Rónai József, Mednyánszky László, és Kassák Lajos egy-egy művén keresztül szóba kerül az akadémikus festészet műfaj-hierarchiája, a technikai invenciók, a művésztelepek és művészcsoportok szerepe.
 
A címoldali lapozó képeit Gulyás Attila/Turista Magazin készítette. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nike-futás. Fotó: Nike Futóklub Margitsziget