Aktuális programjaink

Időszaki kiállítások

 

Csöndesen - Kortárs magyar csendélet  2018. április 7. és június 24. között

 
 
A kiállításról bővebben itt olvashat.

 

Te jössz?! Kiállítás a társasjátékokról   hamarosan újranyílik! 2018. június 15.-augusztus 20.

 
 
A kiállításról bővebben itt olvashat.
 
 
 
****************************************************************************************************************

 

JÖN! Kiscelli nyári tábor  június 18-től 22-ig, 9-16:00 között
 
A  Barangoló a Kiscelli Múzeumban című foglalkoztató- és színezőkönyvből és múzeumi vezetőből inspirálódva 2018. június 18-i héten nyári tábort szervezünk, melynek során a könyv különböző fejezeteinek mintájára a Kiscelli Múzeum és Fővárosi Képtár állandó gyűjteményének egy-egy érdekességét ismerjük meg az öt nap alatt. Bejárjuk a kétszázötven éve épült trinitárius kolostor és templom zegzugos épületét, felfedezzük az egykori Schmidt-kastélyhoz tartozó parkerdőt, a múzeum várostörténeti gyűjteményének segítségével pedig a századfordulós Budapest életébe is bepillantást nyerhetünk.
 
 
 
 
 
 
 
Lesz nyomtatás a kiállított nyomdagépeken, nyomozás a kriptában, kincskeresés az erdőben, kézzel festés a szabadban, elmélyült alkotás újrahasznosított múzeumi anyagokból, sok játék, mozgás, és minden, ami egy nyárindító táborhoz kell.
 
 
Jelentkezni a kapcsolat(kukac)kiscellimuzeum.hu címen lehet, ajánlott korosztály 7-12 év. 
Az öt nap költsége meleg ebéddel, tízóraival és uzsonnával együtt várhatóan 12.000 Ft.
 
***********************************************************************************************************************
 
 

 

Bauhaus-bál. Fotó: Kondella Misi Photography
 
 
Állandó kiállítások
 
Kiscelli Nyomda - Fejezetek a főváros nyomdászattörténetéből   június 15-ig ideiglenesen zárva tart, megértésüket köszönjük!
A főváros régisége. 1780-1873
Közterek és magánterek. 1873-1940
Pest-budai cégérek
A pesti Arany Oroszlán patika
Barokk szoborcsarnok
 
A főváros régisége / Barokk szoborcsarnok / Patika. Fotó: Gehring János
 
Előzetes regisztráció vezetéseinkre:
 
A nagy érdeklődésre való tekintettel évente több alkalommal is megtartjuk tematikus vezetéseinket. Amennyiben nem szeretnének lemaradni valamelyik programról, jelezzék a kapcsolat(kukac)kiscellimuzeum.hu e-mail címen, mi pedig azonnal értesítjük Önöket, amint az adott túrára új időpontot hirdetünk. 
 
Zseblámpás kriptatúra és épületséta. A Kiscelli Múzeumnak otthont adó óbudai épület a trinitárius szerzetesek kolostoraként kezdte, volt katonai raktár és hadikórház, majd kastéllyá alakította át a vagyonos Schmidt Miksa, a legendás, meggyilkolt éjszakai pillangó, Mágnás Elza szeretője. A sétán megismerkedhetnek az épület történetével, és megtekinthetik a kolostor kriptáját, amely csak ezen a vezetésen látogatható. 
 
Séta Schmidt Miksa egykori parkjában. A Kiscelli Múzeumhoz tartozó hatalmas park egykori villaépületeket, műkő szobortöredékeket és egy rejtélyes, historizáló kaput is rejt. A sétán feltárul a park múltja: szóba kerül az egykori remetebarlang, a területen működő agyagbánya és a Schmidt Miksa által kialakított romantikus angolkert is. Túracipővel készüljenek!
 
Fényűzés az Osztrák-Magyar Monarchiában. Irodalmi tárlatvezetés a Kiscelli Múzeum állandó kiállításán. Megismerhetik a felső tízezer életmódját a monarchia éveiben: a nagypolgári lakások szalonbútorai, a dzsentri ruhatára, a kortárs mecenatúra egyaránt szóba kerül. Nem feledkezünk meg azonban a nagypolgári élet díszleteiből alig látható alsó-középosztályról és a cselédségről sem. A vezetés sorvezetőjéül irodalmi alkotások szolgálnak. 
 
München-Párizs-Budapest. Képzőművészeti fókuszú tárlatvezetés a Fővárosi Képtár állandó kiállításán. Többek között Weber Henrik, Csók István, Rippl-Rónai József, Mednyánszky László, és Kassák Lajos egy-egy művén keresztül szóba kerül az akadémikus festészet műfaj-hierarchiája, a technikai invenciók, a művésztelepek és művészcsoportok szerepe.
 
A címoldali lapozó képeit Gulyás Attila/Turista Magazin készítette. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nike-futás. Fotó: Nike Futóklub Margitsziget